Trupa Arhaic în colaborare cu Florin Thomith au făcut antologia poeziei românești într-o serată muzicală cu trăire intensă

în Cultură

Monica Vasilescu

Nu mai e un secret pentru cei care îndrăgesc trupa Arhaic faptul că acest proiect unic, călăuzit de Nicolae Doboș, redă funcția vitală a muzicii și a versurilor, oferind comori de suflet celor ce își apleacă urechea și își lasă simțurile pe ritmurile arhaice. Muzica trupei rezonează perfect cu glasul artistului Florin Thomith de la Sibiu, care a ales să fie alături de arhaici pe cărarea poeziei românești.

Antologia Poeziei Muzicale (APM), cu titlul „rugă pentru poeții români„ –  volumul I, este un proiect în care poeții scriu, iar ahaicii compun muzica și cântă. Ieșit recent de la imprimat, CD-ul a pornit seria lansărilor, pentru ca poezia cântată, culeasă de la mai mulți autori, să ajungă la iubitorii de muzică bună. Prima oprire a fost la București. Terasa ”La Ursuleț” din Parcul Herăstrău a fost gazdă întâiului concert al rugii pentru poeți, cu lansare de album marca Trupa Arhaic, împreună cu Florin Thomith. Printre invitații speciali s-au numărat Carmen Dumitrescu, de data aceasta în calitate de scriitor, poeții George Tei și Cătălin Codru, fiecare dintre aceștia semnatari ai poeziilor cântate de pe noul album „Rugă pentru poeții români”. Serata care a strâns laolaltă prietenii arhaicilor a început cu un recital special al folkistului sibian – Florin Thomits, care a reuşit, din nou, să vrăjească audienţa cu un recital plin de farmec în stilul propriu.
A urmat un regal de poezie şi muzică folk, prin expresive recitări din poeții aflați pe album. Carmen Dumitrescu s-a declarat onorată să-și regăsească versurile pe CD-ul arhaicilor și a citit celor prezenți un paragraf din cea mai recentă carte care îi poartă semnătura – AVATAR. Și George Tei s-a aplecat asupra operei sale, recitând, cu emoție, câteva poeme cărora le-a deconspirat partea de stare creatoare. Cătălin Codru a arătat, la rândul său, că nu are talent doar la scris, ci și la recitat, dând poeziilor sale glas cu intonația cerută.

„Rugă pentru poeții români” este un proiect de suflet gândit de Nicolae Doboș, folkist care și-a pus amprenta pe muzică, voce, blockflote și alte instrumente, fiind acompaniat la chitară de un maestru al acestui instrument – Florin Thomits și la percuție de unul dintre cei mai buni percuționiști – Alex Antonescu. Albumul conține opt cântece, iar versurile aparțin și altor autori care nu au putut participa la eveniment, cum ar fi: Domnița Neaga, Florin Constantin, Gheorghe Pârja, Dunia Pălăngeanu, Viorel Mirea.

După seara din capitală, care a încântat audiența cu muzică și poezie autentică și a vorbit pe limba sufletului românesc, așa cum îi place lui Nicolae Doboș să spună, trupa Arhaic va concerta la Ploiești (21 aprilie), Drobeta Turnu Severin (22 aprilie), Giurgiu (27 aprilie) și Alexandria (28 aprilie). Alternativ cu discul pe care îl promovează în prezent, arhaicii noștri pregătesc albumul ”Sfârșit de țară”, pe versurile poetului Ștefan Doru Dăncuş. În acest an, prin muzica semnată de Nicolae Doboș, trupa Arhaic își propune să editeze patru albume, din care unul cu muzică instrumentală. Urmează albumul „Bolnav de drum”, pe versurile poetului Mihai Traistaă, albumul „Rugă pentru poeții români” volumul 2, din proiectul Antologia Poezie Muzicale și albumul de muzică instrumentală „Dor de Transilvania”, încununate cu alte spectacole cultural-artistice care îmbină perfect mesajul poeziei cu bucuria și vibrația muzicii, oferind admiratorilor atmosfera unor autentice serate de care nu ne putem lipsi.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*