Trupa Arhaic, împreună cu Patricia și Florin Thomits, ne-au oferit (în)cântare de suflet. Albumul ”Rugă pentru poeții români” a fost lansat și la Alexandria

în Cultură

Monica Vasilescu

Avem aici, acasă, în Teleorman, câteva valori excepționale și nu știm să le prețuim. Nu știm să le promovăm suficient, să le susținem destul, să le arătăm apreciere precum merită. Avem trupa Arhaic, formată din trei oameni frumoși, care au repus în drepturi muzica folk pe plan local, trupă care cântă puțin spre deloc la acțiuni organizate de autoritățile publice, dar asta nu-i oprește să-și ofere talentul prietenilor, în cadrul unor adevărate spectacole cultural-artistice pe cont propriu. Vineri, apropiații Trupei Arhaic au avut, din nou, prilejul de a se reuni și de a se bucura, vreme de aproximativ două ore, de un eveniment cultural, ce a atras o audiență mică, dar consistentă prin dăruirea sa. Într-o serată plină de simțire românească, arhaicii, alături de Patricia și Florin Thomits, veniți de la Sibiu special pentru acest concert, i-au încântat pe iubitorii muzicii lor cu melodii de pe ce mai recent album, lansat în mai multe orașe ale țării, și acum la Alexandria. Poezia de pe CD-ul ”Rugă pentru poeții români” – volumul I este scrisă de poeți contemporani și cântată într-un mod excepțional de Nicolae Doboș (voce/instrumente), Florin Thomits (chitară) și Alex Antonescu (percuție). Alături de trio-ul de la trupa Arhaic a fost și actorul Mircea Domnaru, care ne-a obișnuit să spună pe de rost, expresiv și cu intonația cerută cele mai frumoase poezii scrise de marii autori, dar și Carmen Dumitrescu, semnatara poeziei ”cap sau pajură” de pe album, care citit o rugăciune scrisă în cartea AVATAR. Cea mai aplaudată a fost și de această dată Patricia Thomits, confirmând, deși nu mai era nevoie, măsura talentului său, încununat de timbrul vocal aparte pe care îl are.

Din păcate, aceste frumuseți simple nu sunt îndeajuns de accesate. Pentru că în Alexandria oamenilor cărora li se oferă cultură cu porția, este foarte dificil să implementezi proiecte cu iz cultural, mai ales dacă ele au în compoziție curente literare cu un limbaj concentrat. Totuși, trupa Arhaic, și Nicolae Doboș în mod special (un om care luptă cultural pentru un județ din care nu provine, el fiind din Maramureș), s-a gândit să dezvolte proiecte culturale și în capitala de județ a Teleormanului și a venit la Alexandria cu tolba plină de idei pentru publicul iubitor de valoare, dar nu a găsit aici o audiență considerabilă. Și nici nu e de blamat acest lucru, dacă ne gândim la faptul că în orașul în care populația a fost veșnic vitregită de cultură, multora le rămâne doar resemnarea că nu ne mai facem bine. Nu și lui Nicolae Doboș, însă, care se încăpățânează să creadă în receptivitate știind că oamenii pot fi educați așa încât, în Teleorman, să existe o conștiință a valorii locale și un instinct de conservare a talentelor autohtone, iar pentru asta are tot respectul nostru!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*