liberinteleorman.ro

Trei manuscrise ale lui Marin Preda au fost restituite fiilor scriitorului

18 mai 2021

Trei manuscrise ale lui Marin Preda, dintre care unul pentru prima dată în atenţia publicului, au fost restituite fiilor scriitorului, marţi, la deschiderea expoziţiei „Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute”, desfășurată la Muzeul Literaturii Române, iniţiată de scriitoarea şi traducătoarea Mariana Sipoş.

Un manuscris pe un caiet studenţesc fără copertă pe care scrie „Partea a II-a” (datat Sinaia, 24 august 1958), „Însemnări despre anxietate (note autentice) Marin Preda, 1958, Buc. Dionisie Lupu” şi un caiet cu titlul „Jurnal foarte intim” sunt scrierile de mână ale lui Marin Preda care au ajuns, marţi, în posesia fiilor scriitorului, Nicolae şi Alexandru.

„Este o oportunitate, nu neapărat care este adevărul sau manipularea, adevărul este cel pe care îl crede fiecare, să reconstituim ce s-a întâmplat atunci este greu. Dacă instituţiile abilitate nu au dat un verdict, nu avem ce face decât să mergem pe supoziţii. Asta nu înseamnă că nu trebuie să comemorăm momentul şi mai ales să-l aducem în actualitate pe Preda ori de câte ori putem. Marin Preda este un canon peste care nu se poate trece. Nu avem cum să-l ignorăm. Contribuţia lui este fundamentală la literatura română”, a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii.

Mariana Sipoş a vrut prin acest eveniment să comemoreze 41 de ani de la dispariţia lui Marin Preda, în condiţii neelucidate până în prezent, pe baza investigaţiilor proprii. Cred că trebuie redeschis dosarul de cercetare penală. Deci, totul a fost o improvizaţie de moment”, a spus scriitoarea. 

La eveniment, fiul cel mic al lui Marin Preda a citit o scrisoare pe care i-a adresat-o tatălui, într-un moment emoţionant pentru cei prezenţi şi a evocat „În aceşti 40 de ani m-am gândit de câte ori l-am visat pe tata. Cred că o dată sau de două ori, dar niciodată vorbind. Anul trecut, prin iarnă, cred că a fost prima oară când i-am scris o scrisoare: „Dragă tată, au trecut 40 de ani de când ai plecat şi am atâtea lucruri să-ţi spun (…) Te iubesc mult, mult, de aici dintre pământeni!”.

Referitor la traseul manusriselor, de la momentul inventarierii, din ce ştiu eu, au fost predate cele de la Mogoşoaia Uniunii Scriitorilor, şi o parte din cele de la editură, a existat această valiză, fără îndoială, era una mică, eu îmi aduc aminte de ea, erau mai multe scrisori decât manuscrise, era practic toată corespondenţa lui tata de la biroul de la editură. Ştiu că manuscrisele romanelor, cele care erau la Mogoşoaia, au fost predate Uniunii, unde au stat vreme de câteva luni, până în toamnă, apoi au fost date mamei, fără inventar. O parte au ajuns la Victor Crăciun, o parte ştiam că sunt la Cornel Popescu. Sunt mirat şi impresionat că există”, a declarat Alexandru Preda, potrivit news.ro.

Evenimentul de la MNLR este organizat în contextul marcării a 41 de ani de la moartea marelui scriitor – 16 mai 1980, iar expoziţia va putea fi vizitată în perioada 18 mai – 8 iunie 2021.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Contractul cu Polaris M Holding a fost prelungit. Tarifele nu se modifică pentru moment

Următorul articol

Dragnea rămâne în închisoare. Cererea de eliberare condiționată a fost amânată

Cele mai recente articole de Cultură