Trei drumuri din Teleorman au restricții de circulație din cauza inundațiilor

în Actualitate
Dacă vă aflați în zonele afectate de inundații, respectați recomandările autorităților! La această oră, în județul Teleorman, ca urmare a reversării unor râuri, carosabilul a fost inundat fapt ce a condus la restricționarea ori închiderea circulației pe 3 drumuri județene și un drum național, traficul fiind deviat pe rute ocolitoare.
Drumurile închise în această dimneață sunt DJ 612B, pe raza localității Odobeasca și DJ 612A, pe raza localității Satu Vechi, iar cele restricționate, pentru vehiculele sub 3,5t, sunt DJ 503 Drăgănești Vlașca – Videle și DN 6 (E70) Drăgănești Vlașca – București.
În localitatea Drăgănești Vlașca este stabilită o rută ocolitoare către București, pe DC 18 Drăgănești Vlașca – Comoara – Târnava, cu revenire pe DJ 503 Târnava – Videle, apoi cu continuare pe ruta Videle – Ghimpați – București.
Din cauza topirii rapide a zăpezii, precipitațiile din ultima perioadă, scurgerile de pe versanți ori reversările unor râuri, în mai multe localități din județul Teleorman s-au produs inundații locale care au afectat bunurile materiale ale cetățenilor, au inundat curtile, anexele gospodărești și fântânile acestora.
Pe baza raportărilor primite din teren de la membrii CLSU și a verificărilor desfășurate de către autoritățile județene, situația cu efectele inundațiilor, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Teleorman se prezintă astfel: 20 de localități afectate (Voievoda, Dulceanca, Mârzănești, Crevenicu, Coșoteni, Slăvești, Prundu, Nanov, Țigănești, Tătărăștii de Jos, Peretu, Turnu Măgurele, Călmățuiu de Jos, Videle, Mavrodin, Balaci, Trivalea Moșteni, Botoroaga, Târnava și Suhaia), 3 locuințe afectate (în Nanov și Botoroaga), 10 anexe gospodărești (în Botoroaga), 109 curți/grădini inundate și tot atâtea fântâni, 270 ha de teren arabil (100 ha pe raza loc. Balaci și 170 ha pe raza loc. Trivalea Moșteni), 60 de ha pășuni/fânețe, 20 de podețe și 1 dig afectat (pe digul de vest al lacului Suhaia s-a produs o deversare coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca. 3-4 cm).
În perioada menționată, pentru protejarea bunurilor materiale ale cetățenilor și evacuarea apei din curți și gospodării, au fost desfășurate următoarele misiuni:
1) loc. Voievoda – 3 curți – au acționat 2 pompieri, cu o autospecială și o motopompă remorcabilă;
2) loc. Dulceanca – 3 curți – au acționat 3 pompieri, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o motopompă transportabilă;
3) loc. Prundu – 2 curți – au acționat 3 pompieri, cu o autospecială și o motopompă transportabilă;
4) loc. Slăvești – 1 curte – au acționat 4 pompieri, cu un camion și o motopompă remorcabilă;
5) loc. Mârzănești – 4 curți – au acționat 3 pompieri, cu un Duster și o motopompă transportabilă;
6) loc. Crevenicu – 3 curți – au acționat 3 pompieri, cu un Duster și o motopompă remorcabilă;
7) loc. Coșoteni – 2 curți – au acționat 2 pompieri, cu o autospecială de primă intervenție și comandă și o motopompă transportabilă;
loc. Peretu – străzi comunale inundate – au acționat 4 pompieri, cu un camion și o motopompă remorcabilă;
9) loc. Călmățuiu de Jos – 1 curte – au acționat 3 pompieri, cu un Duster și o motopompă remorcabilă;
10) loc. Videle – au acționat 4 pompieri, cu un camion, o motopompă remorcabilă și o motopompă transportabilă;
11) loc. Mavrodin – au acționat 2 pompieri, cu un Duster și o motopompă transportabilă;
12) sat. Târnava, com. Botoroaga – au acționat 4 pompieri, cu o autospecială și o motopompă transportabilă;
13) loc. Suhaia – Pe digul de Vest al lacului Suhaia s-a produs o deversare coronament pe o lungime de cca. 10 m, cu lama apei de cca 3-4 cm. S-a intervenit cu saci cu nisip si folie pentru suprainaltare. Forțe și mijloace: un camion, un microbuz, o motopomă remorcabilă, 3 bărci, o șenilată, un Duster, 34 de pompieri și 15 reprezentanți de la SGA Teleorman (cu un buldoexcavator);
14) loc. Scrioaștea – 1 curte inundata – au acționat 2 pompieri, cu un camion și o motopompă remorcabilă;
15) loc. Tătărăștii de Jos – 1curte inundata – au acționat 2 pompieri, cu o autospecială și o motopompă transportabilă;
16) loc. Nanov – 4 curți și 1 casă – au acționat 5 pompieri, cu un camion, un Duster și două motopompe remorcabile;
17) loc. Țigănești – 55 curți – au acționat 6 pompieri, cu un camion, două motopompe remorcabile, iar SVSU cu 5 oameni și 3 motopompe transportabile.
Intervenții ale Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, menționate în rapoartele operative:
1) loc. Tătărăștii de Jos – 21 curți – a acționat SVSU cu 2 MPT și 6 persoane;
2) loc. Turnu Magurele – 7 curți – a acționat SVSU cu 2 MPT, 1 vidanja, 8 persoane;
3) loc. Balaci, loc. Botoroaga, loc. Trivalea Moșteni – a acționat SVSU cu motopompele din dotare.

Intervenție recuperare persoană înecată în pârâul Burdea
Aseară, în jurul orei 20.00, în localitatea Balaci, un bărbat de 59 de ani, cu probleme medicale, a fost văzut căzând în pârâul Burdea, apele acestuia fiind umflate ca urmare a precipitațiilor abundente și topirii rapide a zăpez

Misiunea de căutare a persoanei dispărute a fost efectuată de către pompierii militari din cadrul Punctului de lucru Dobrotești, care s-au deplasat rapid la locul intervenției cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD și de către militarii Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, care au venit în sprijin cu o barcă de salvare. După aproximativ două ore, trupul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit la aproximativ 100 m în aval, decesul fiind constatat de către personalul SAJ. Cazul a fost preluat de către poliție pentru cercetări. Situația din localitățile afectate de inundații este în continuare atent monitorizată de către autoritățile locale și județene, pe teren fiind în permanență prezenți președintele CJSU Teleorman – dl. Prefect Florinel Dumitrescu, inspectorul șef al ISU Teleorman – colonel Marius Stancu, primarii localităților afectate și reprezentanții SGA Teleorman, care au luat măsurile necesare și au condus operațiunile pentru evitarea producerii de pagube materiale suplimentare. Din cauza faptului că în localitățile afectate, sunt mai multe fântâni inundate, recomandăm cetățenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale. În această perioadă, în zonele predispuse inundației, îi sfătuim pe cetățeni să respecte recomandările autorităților locale și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice. Pentru evitarea unor situații nedorite, pompierii vă recomandă: – interesaţi-vă la primărie asupra zonelor inundabile din localitate; – construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie; – curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; – rugăm cetățenii să nu arunce la întâmplare gunoaiele menajere şi resturile vegetale în albiile apelor curgătoare; – ascultați recomandările autorităților locale și județene privind modul de comportare premergător/pe timpul/după producerea inundațiilor; – urmăriți cu atenție evoluția situației hidrologice din zona dumneavoastră și avertizările autorităților. Foarte important! Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea oricăror situații care pot pune în pericol viața și bunurile materiale pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112. Având în vedere dinamica situațiilor operative, voi reveni cu informații în fucție de modificările survenite, în cel mai scurt timp.
Compartimentul Informare și Relații Publice
Mr. Dragomir Gelu
UPDATE:
 DJ 612B, pe raza localității Odobeasca și DJ 612A, pe raza localității Satu Vechi au fost deschise circulatiei. Se mentine restrictia pentru vehiculele sub 3,5t pe DJ 503 Drăgănești Vlașca – Videle.
Pe DN 6 (E70) Drăgănești Vlașca – București s-a ridicat restrictia, traficul desfasurandu-se in conditii normale.

 

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*