Trăian Băsescu: „În fieful lui Dragnea, PMP se descurcă greu, dar se descurcă. Garda moare, dar nu se predă!”

în Actualitatea politică

baseluCarmen Dumitrescu

În plină campanie electorală, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a inițiat un demers fără precedent până acum: a convocat jurnaliștii din întreaga țară la o conferință de presă, desfășurată la Palatul Parlamentului. Chemarea a fost bine primită în teritoriu, căci au fost prezenți la eveniment jurnaliști din Suceava, Botoșani, Vaslui, Cluj, Mehedinți, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Constanța sau Prahova. Intenția fostului șef de stat a fost aceea de a aduce laolaltă presa din întreaga țară, pentru că nu avea suficient timp de a acorda interviuri tuturor celor care îi solicitau acest lucru, dar și pentru că și-a dorit să explice tuturor programul Partidului Mișcarea Populară în eventualitatea guvernării. Așa cum ne așteptam, Băsescu a susținut o conferință de presă foarte interesantă, presărată cu picanterii și momente amuzante, reușind să nu plictisească pe nimeni, deși evenimentul a durat mai mult de o oră și jumătate. În ceea ce privește programul de guvernare al PMP, Băsescu a fost foarte clar în privința faptului că partidul pe care îl conduce acum nu pleacă în luptă cu un mesaj populist, chiar dacă s-a arătat conștient de faptul că acest refuz de a promite marea cu sarea va aduce scoruri mai mici în aceste alegeri: „Sigur că toți o să-mi spuneți, pe bună dreptate, că trebuie să construim autostrăzi, să modernizăm căi ferate, aeroporturi. Sunt total de acord cu dumneavoastră, mai ales că avem resursă financiară să facem acest lucru. Dar până la infrastructură, România are trei probleme majore, care îi pot încetini și dezvoltarea, și prosperitatea și îi pot tăia șansele la o viață civilizată. Cele trei problemele de fond sunt natalitatea, educația și sănătatea. ”

baselu2 Printre subiectele de interes, un loc aparte l-au ocupat infecțiile nosocomiale: „Se știe deja că infecțiile nosocomiale ucid masiv în spitalele românești. N-a făcut nimeni nimic până la Colectiv. S-au făcut că nu aud. Totuși, toate rapoartele ei le-au primit. Fiecare guvern a primit un set de rapoarte. Pe noi ne interesează să transformăm spitalele, care sunt acum unități bugetare, exact ca școlile, în fundații ale statului, ceea ce, prin statut, le dă acces la credite de la bănci, să se extindă, să cumpere echipamente, materiale consumabile, etc. În momentul de față, un medic primar care scoate inima din tine, o pune pe masă, îți pune alta la loc, după care pleci pe picioarele tale, este plătit cu 2.800 de lei pe lună. Cum să mai rămână în țară?”

Despre situația filialei județene a Partidului Mișcarea Populară din Teleorman, Traian Băsescu s-a arătat realist, considerând că în fieful lui Dragnea, nicio luptă a Dreptei politice nu e ușoară, dar s-a arătat încrezător în lupta purtată de echipa lui Adrian Florescu, susținând că „lupta în Teleorman, în fieful lui Dragnea e grea. PMP se descurcă greu, dar se descurcă. Garda moare, dar nu se predă!”

În legătură cu jocurile politice post-alegeri, Traian Băsescu a clarificat faptul că PMP nu va intra niciodată în alianță cu PSD, indiferent de formulă, preferând să rămână în Opoziție, dacă rezultatele social-democraților vor fi foarte bune. Totuși, el s-a arătat deschis unei colaborări cu PNL, condiția fiind ca el să fie desemnat premier, fiind „cel mai bun, lucru pe care nu-l poate spune nici Dragnea, nici Cioloș”.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*