liberinteleorman.ro

Top județe mortalitate infantilă – Teleorman: 2,4 la mia de copii născuți vii

17 mai 2023
Advertisement

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud Muntenia, cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro. Rata medie a mortalității infantile este în regiune de 4,9 la mia de copii născuți vii, față de 5,2, cât este media națională, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

 • Județul Argeș – 5,3 la mie
 • Călărași – 7,6     
 • Dâmbovița – 4,8              
 • Giurgiu  –  5,1    
 • Ialomița – 5 la mie          
 • Prahova – 4,3    
 • Teleorman –  2,4 la mia de copii născuți vii.

Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Sud Muntenia a ţării cu 177 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 680.044 euro, la maternitățile din: Pitești, Câmpulung, Călărași,  Oltenița, Târgoviște, Giurgiu, Slobozia, Urziceni, Câmpina, Ploiești, Alexandria și Zimnicea. 

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide. 

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

 • Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)
 • Sălaj (8,9 la mie)
 • Neamț (8,2 la mie)
 • Călărași (7,6 la mie)
 • Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a adăugat, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

3,5% pentru spitale

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2023. Formularul precompletat cu datele organizației se poate descărca de pe www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Până în prezent, organizația Salvați Copiii România a susținut cu echipamente medicale 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Circulația trenurilor este OPRITĂ pe secția Videle – Giurgiu: Două locomotive s-au tamponat

Următorul articol

Ică Florică Calotă: Modificarea și completarea Legii fondului funciar, un demers necesar

Cele mai recente articole de Sănătate