Tinerii alexăndreni învață libertatea de exprimare. Un grup de liceeni de la Colegiul “Al.D. Ghica” au înființat un club de dezbateri

în Actualitate

dezbateriCarmen Dumitrescu

Libertatea de exprimare nu e lucru ușor. Ea trebuie exersată și dezvoltată treptat, astfel încât să-și ducă efectele la bun sfârșit. Au înțeles acest lucru foarte puțini teleormăneni, dar un grup de liceeni ai Colegiului “Al. D. Ghica” din Alexandria au conștientizat importanța practicării libertății de exprimare și au decis s-o ia foarte în serios. În acest sens, ei au pus la punct un proiect ambițios, care se vrea a fi doar începutul unei tradiții în domeniu. Și Teleormanului chiar îi lipsește tradiția dezbaterii, precum și înțelegerea faptului că orice opinie e valoroasă, dacă e tratată cu deschidere și cu intenții constructive. Astfel, un grup de 18 tineri, elevi ai liceului alexăndrean menționat, au înființat un club de dezbateri, al cărui scop inițial a fost depășirea fricii de a vorbi în public, a doua mare fobie a oamenilor, după frica de înălțime. Ulterior, clubul de dezbateri a devenit un loc special, unde tinerii au început să-și valorifice părerile, astfel încât să dea naștere unor dezbateri constructive, cu efecte pe termen lung, atât asupra propriei lor personalități, cât și asupra mediului social în care tinerii de acum își vor trăi experiențele viitoare. Potrivit uneia dintre tinerele care au inițiat acest proiect, Ioana Rucsandra, ideea de dezbatere în Teleorman i s-a părut extrem de frumoasă, în contextul în care ea va contribui cu siguranță la dezvoltarea personalității ei și a colegilor ei pe termen lung: “Pe lângă ideea de dezbatere, m-a fascinat și conceptul în sine. Dezbaterile au fost aduse din State în România cu aproximativ 20 de ani în urmă. Din cauza fondului politic și a cenzurii, mișcarea nu a cunoscut popularitate, decât de la începutul anilor 2000. Dezbaterea te învață să privești o problemă din toate punctele de vedere.
La Colegiul “Al. D. Ghica”, inițial scopul dezbaterilor a fost să ne învingem teama de a vorbi în public. Ulterior am realizat că dezbaterea presupune valori morale, și asta promovăm noi acolo. Îi învățăm pe tineri că au dreptul la opinie și ca nu trebuie să se simtă rușinați de ceea ce gândesc și ceea ce sunt.  E ok să avem păreri diferite pentru că asta ne face să fim noi. Clubul este format din 18 persoane dedicate, dispuse să stea după program încă 2 ore la fiecare întrunire a clubului vinerea. Nu am cuvinte să-mi exprim părerea despre tinerii care chiar încearcă să schimbe ceva. Mă bucur de fiecare dată când sunt oprită pe holurile liceului de membri care mă întreabă ce mai discutam la viitoarea întrunire. Vreau să le mulțumesc acestor oameni și colegelor mele de echipă, Roxana și Diana, care mi-au oferit o echipă echilibrată și niște amintiri minunate. Și nu în ultimul rând, cele mai multe mulțumiri merită doamna profesoară Marin, care a fondat clubul, care ne însoțește la fiecare concurs, care este mereu deschisă la idei noi și fără de care Alexandria, cu precădere Colegiul Național “Al. D. Ghica” nu ar fi inclus pe harta dezbaterilor din România.”

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*