Theodor Paleologu vine în vizită la casa copilăriei lui Constantin Noica din Teleorman

în Actualitatea politică/Administratie

Candidatul la prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu, a aflat despre casa copilăriei lui Constantin Noica, aflată la marginea Alexandriei. În consecință, vizita lui electorală din Teleorman are și scopul de a evalua empiric starea în care a ajuns o clădire de o valoare culturală inestimabilă, deloc exploatată de autoritățile teleormănene. Pentru că, spre deosebire de primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, care habar nu avea că pe raza unității administrativ-teritoriale pe care o conduce se află un astfel de loc cu potențial cultural și, de ce nu, turistic, politicienii de la București se informează mai repede. Astfel, candidatul la prezidențale, Theodor Paleologu, va ajunge mâine, 22 septembrie, în Alexandria, unde va avea o întâlnire cu echipa de oameni ai partidului la nivel local, dar și o confruntare cu presa din județ. În programul lui Paleologu este inclusă și vizita la casa în care a copilărit Constantin Noica.

Casa copilăriei lui Constantin Noica

La marginea Alexandriei, către Vitănești, se poate vedea o mică pădure. Dincolo de ea, se ridică grandioasă casa copilăriei filosofului Constantin Noica. În drumul către ea, trecătorul curios poate găsi capela în care își doarme nemurirea fostul ministru de externe al României din guvernul Gheorghe Tătărăscu, Victor Antonescu. Din păcate, prea puțini pași se aud în zona cu pricina. Nici măcar câinii nu cutreieră locul, așa că amintirile marilor oameni rămân neatinse de curiozitatea noastră.

Totuși, zona are un farmec cu totul și cu totul aparte. Cu puțin efort, terenul ar putea fi îngrijit și ar căpăta aspectul unui parc, în timp ce casa și capela ar putea fi conservate și promovate, chiar și… riscăm s-o spunem… printr-un indicator în zona drumului care duce spre București. Da, noi înțelegem că e un efort prea mare pentru autorități să semnalizeze modest un astfel de obiectiv turistic, așa cum înțelegem și că intenția lor reală e să-l ascundă pe Noica de noi, ca să nu mai credem niciodată că ne putem depăși condiția. Și culmea! S-a reușit atât de bine ascunderea lui Noica, încât nici primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, nu avea habar de faptul că pe teritoriul orașului pe care îl administrează există casa copilăriei unuia dintre cei mai importanți gânditori ai României. 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*