Tentaculele “caracatiței Dragnea” în Teleorman – Secretele îmbogățirii familiei Fișcuci într-un județ în care se moare de foame

în Actualitatea politică

 

Carmen Dumitrescu

Privind obiectiv Teleormanul zilelor noastre, vom constata că aici există mulți oameni care mor de foame și câțiva puternici ai zilei, care țin, ca într-un mănunchi, toată puterea, bunăstarea și influența la care unii nu visează nici în cele mai spectaculoase reverii. Vorbim, de fapt, despre un sistem construit artificial de Liviu Dragnea, care și-a adus lângă el toți oamenii de încredere, oferindu-le șansa să se afirme în plan social și economic, în schimbul colaborării fără comentarii la tot soiul de ilegalități. Și având în vedere că, la bază, toți sunt oameni fără pregătire și fără cultură, felul în care aceștia au evoluat poate să ne sperie pe toți. Căci accesul la resurse, garantat numai lor, le asigură unor neica-nimeni posibilitatea de a lua decizii în locul nostru și, mai ales, de a se îmbogăți pe spinarea noastră. Sunt, la momentul acesta, câteva familii de vază în județ. Fiecare dintre ele are o poveste, care indică exact modul în care a funcționat parvenirea ca rețetă a succesului pentru sistemul impus de Dragnea în Teleorman. Și una dintre aceste familii este familia Fișcuci, care a plecat de foarte jos și a ajuns în vârful piramidei, numai pentru că Marian a avut norocul să fie coleg de liceu cu Liviu. Din acest punct, totul s-a legat strâns, dând naștere unor afaceri care au monopolizat atât județul Teleorman, cât și județe din apropierea lui. Noi știm de o vreme, lui Marian Fișcuci i s-a cam urât cu implicarea în politică, dar și de prietenia cu Dragnea, așa că astăzi noi nu suntem siguri că Fișcuci îl mai apreciază prea mult pe fostul coleg de liceu. Dar știm sigur că Proinvest și alte afaceri adiacente ale familiei și-au sprijinit succesul pe influența singurului om din țara asta care cunoaște programul de guvernare.

Când prietenul te transformă în omul lui

Ideile noastre despre prietenie sunt, probabil, desuete. Totuși, vedem prietenia ca pe o formă de egalitate între oameni. Ei bine, Dragnea e mereu de altă părere. Pentru că, la momentul în care Marian Fișcuci a venit să preia TelDrum de la Consiliul Județean Teleorman, Liviu Dragnea le-a spus tuturor să nu-și facă griji cu privire la vânzătorul de uleiuri, pe care îl adusese de mână în instituție, căci acela era “omul lui”. Cei care și-l amintesc din perioada respectivă ne spun că Marian Fișcuci era jalnic. Prost îmbrăcat, conducând o Dacia Papuc, speriat de tot ce mișcă, timid și dominat total de prezența fostului coleg de liceu. Noi am vrut, de aceea, să aflăm ce făcea acest Marian Fișcuci înainte de TelDrum și nu mică ne-a fost mirarea aflând că avea, împreună cu socrul lui, un depozit de piese, uleiuri și accesorii auto. Firma, intitulată foarte “inspiriat” Fișcuci M, se înființase în anul 1991 și avea sediul în Alexandria. Asociatul său, care îi era și socru, Anton Tănase a decedat pe 31 august 2000, lăsând ca moștenitori pe soția acestuia și pe fiica lui, Neli Fișcuci. Moștenirea se ridica la valoarea de 55.000 lei, transformați în aport de capital la firma în cauză, fapt ce a dus la atragerea soției Neli Fișcuci în societate. Cu prilejul acela s-au înființat două puncte de desfacere: un deposit en-gros și un magazin de mărfuri alimentare. Apoi, Dragnea l-a luat de mânuță pe Fișcuci, i-a dat Teldrumul în grijă, iar omul a început să simtă pe deplin efectele pozitive ale prieteniei cu acela care îl numea, în fața terților, “omul meu”.

Afaceri în familie

Neli Fișcuci, soția lui Marian, a fost mereu o prezență foarte discretă. Și, din ce am auzit de la persoane care o cunosc în mod direct, este un om ca oricare altul, nici mai plină de calități, nici mai lipsită de ele decât media. Cu toate acestea, femeia pare a fi pasionată de domeniul afacerilor, având pe mână și în acte, toată bunăstarea familiei. Astfel, în anul 2011, după retragerea din Proinvest a lui Laurențiu Hoaghe, Neli Fișcuci are 40% din capitalul social al Proinvest, în timp ce Marian Fișcuci deținea 42% din acesta. Tot în 2011, Neli Fișcuci își înființează firma ei, S.C. Crisonix SRL, cu sediul în comuna Vitănești și deschide un punct de lucru în satul Siliștea. Firma are domenii de activitate numeroase și complexe: lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, lucrări de construcție drumuri și autostrăzi, căi ferate de suprafață, poduri, tuneluri, proiecte edilitare pentru fluide, electricitate și telecomunicații. E foarte greu pentru noi să înțelegem cum poate o femeie să susțină o afacere ce pare, din documente, a fi extrem de complexă, într-o comună a Teleormanului, așa că vă lăsăm intuiția să vă ajute să înțelegeți fenomenul. În tot acest timp, se pare că profitul afacerilor familiei Fișcuci era din ce în ce mai important. Căci, în intervalul menționat, cei doi soți aveau pe mână TelDrum și Proinvest. Poate și de aceea, o mare parte a banilor făcuți aparent ușor s-au dus către PSD Teleorman. Astfel, în anii 2008, 2009, 2011 și 2012, familia Fișcuci a făcut către PSD donații în valoare de 344.000 de lei. Noi, care știm că profitul în afaceri se face foarte greu, mai ales în Teleorman, nu înțelegem ce ar putea justifica o asemenea generozitate. Nici măcar funcția de președinte executiv al PSD, deținută o vreme de Marian Fișcuci, nu ni se pare un motiv suficient de bun pentru a cadorisi partidul în asemenea măsură. Căci au făcut-o și alții, precum primarul Dănuț Cuclea de la Turnu Măgurele, dar el a dat partidului puțin peste 3000 de lei, nu peste 300.000… Probabil a meritat, dar asta numai Fișcuci ne poate spune…

Corupție la Proinvest, transfer de atribuții în familia Fișcuci

Ei bine, unii dintre noi își mai amintesc poate faptul că în 2014, procurorii DNA făceau o vizită la Proinvest. Procurorii descoperiseră că în perioada 2012 – 2014, Marian Fișcuci, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească FAN SPEED Nikopole căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. SC PROINVEST S.R.L. Alexandria, controlată de Fişcuci, realiza o vânzare fictivă către firma FAN SPEED Nikopole, controlată de Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel, (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea PROINVEST SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia. Momentul a fost unul de natură să-l sperie cu adevărat pe Marian Fișcuci, care a redevenit, pentru câteva luni bune, omulețul speriat pe care Dragnea îl adusese de mână să preia frâiele Teldrum. Ulterior, toți cei care îl cunosc au aflat, stupefiați, că acesta nu mai vrea să audă de partid și să nu se va mai implica în nimic, fiindu-i teamă de închisoare. Efectele s-au simțit și la Proinvest, unde în 2015 s-a aprobat cesionarea celor 400 de parți sociale deținute de Marian Fișcuci către Neli Fișcuci. Din acest moment, soția lui Fișcuci deține 80% din capitalul social al societății, iar Fișcuci a ieșit din schema asociaților, chiar dacă afacerea s-a păstrat în familie. Unii ar spune că povestea succesului marca Fișcuci pare să se fi încheiat, însă noi știm că această caracatiță are multe tentacule și că, în locul celor tăiate, cresc altele noi, mai puternice și mai parvenite decât cele care părăsesc sistemul în mod natural.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*