Teleormanul tuturor posibilităților: cum a ajuns o secretară din Videle șefă a Afacerilor Interne ale Europei?

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Trăim timpuri stranii. Timpuri în care țara se află pe mâinile unor incompetenți, fără școli și fără abilități, ca niște marionete însuflețite de mâinile unui singur păpușar, al cărui obiectiv prioritar este acela de a se salva de pușcărie. Și, ca și cum nu era suficient, aceleași marionete triste trăiesc timpuri în care România trebuie să-și manifeste prezența în spațiul internațional mai puternic decât până acum. Așa că ele devin piese importante pe tabla de șah a politicii internaționale, ocupând poziții pe care nici în visele cele mai îndrăznețe nu le-ar fi putut deține. Și devenind riscuri la adresa securității internaționale.

De la începutul acestui an, Carmen Daniela Dan a preluat șefia Afacerilor Interne din cadrul Consiliului European și se va ocupa de probleme precum migrația, gestionarea frontierelor externe și consolidarea securității interne a Uniunii Europene. Dincolo de faptul că toată povestea asta sună ca și cum ar fi desprinsă dintr-un roman de Kafka, pentru că nouă ni s-a părut mult pentru Carmen Daniela Dan până și statutul de senator, pericolul e din ce în ce mai mare. Nu doar pentru România, ci pentru întreaga structură europeană, care a ajuns la mâna unor incompetenți, care nici măcar nu conștientizează că ei înșiși, în poziții de înaltă responsabilitate, sunt doar niște bombe cu ceas.

Cum a ajuns o secretară de la Videle responsabilă de Afacerile Interne ale Europei? Vă vom aminti, ca să nu uităm niciodată, nici acum și nici după ce dezastrul se va produce, cum NU trebuie procedat în racolarea de cadre la partid, în speranța că măcar copiii noștri nu-și vor bate joc de țara lor.

Carmen Daniela Dan, împreună cu sora ei făceau parte, pe la începutul anilor 2000, din PD. Acolo l-au cunoscut pe Dragnea, care obișnuia foarte des, potrivit amintirilor unor oameni din Videle, să le facă vizite la domiciliu. De altfel, liderului PSD i se reproșa uneori faptul că-și parchează cam des mașina în fața blocului în care locuiau cele două. Timpul a trecut, Dragnea a trecut la PSD, iar Carmen Dan și-a văzut în continuare de viața ei mediocră, pe care n-a știut niciodată să o gestioneze sau să o țină departe de ochii publicului. De altfel, și în ziua de azi, angajați ai Prefecturii vorbesc despre vizitele nu tocmai prietenoase ale nevestelor de șoferi, cu care Carmen Dan obișnuia să fie excesiv de prietenoasă.

În funcția de prefect al județului Teleorman, Carmen Dan s-a simțit ca peștele în apă. Și-a rezolvat toate răzbunările personale, și-a promovat toate iile primite cadou de la oamenii care chiar credeau că pe ea o interesează propășirea culturală a județului și a lucrat braț la braț cu sluga cea mai performantă a lui Dragnea, Mihăiță Putineanu. Când nu făcea jocurile pesediste, după cum dicta Putineanu, fosta prefectă pleca prin delegații oficiale și lua cu ea oamenii pe care își dorea să-i recompenseze pentru munca depusă. Printre cei care meritau o recompensă se găsea și fiul ei, care a văzut în anul 2014 Spania, grație celei care-i este mamă și ”boasă”, după cum el însuși consemnează public pe pagina de Facebook. Se pare că în acea perioadă s-a organizat o plecare a unora dintre angajații Prefecturii în provincia spaniolă Girona. Unii dintre angajați, însă, n-au putut merge, pentru că nu mai erau locuri, așa că s-au mulțumit cu un sejur pe litoralul românesc. S-a găsit, totuși, loc, pentru fiul doamnei prefect de la acea vreme, care a umplut pagina de Facebook cu opinii de-a dreptul îngrijorătoare despre statutul mamei lui, pe care o consideră ”iluminată” și ”boasă”.

Fostei prefecte de Teleorman îi sunt dragi polițiștii. Atât de dragi, încât a riscat incompatibilitatea pentru a putea face afaceri cu prietenul ei, șef la Poliția Municipală, Tudorel Pieleanu. După cum o demonstrează declarațiile de avere ale celor doi buni prieteni, în anii în care blonda de la Interne era subprefect, aceasta deținea, împreună cu șeful Poliției Municipiului Alexandria o societate comercială, cu denumirea Way Storage SRL, fondată de Tudorel Pieleanu, asociat cu actualul prefect, la momentul acela subprefect de Teleorman. Evident, veți spune că aici apare o incompatibilitate. Păi… cam apare. Despre societate știm că se ocupa de activități în domeniul bibliotecilor, arhivelor, muzeelor și alte activități culturale. Abia în 2012, cei doi s-au prins că au călcat strâmb, așa că s-au consultat cu partenera de viață a șefului municipalei, pe care au trecut-o în acte administrator cu drepturi depline. După ce a ajuns ministru, Carmen Dan a avut grijă să-l și poziționeze pe Tudorel Pieleanu șef la Poliția din Argeș.

De când a ajuns în fruntea Internelor, despre făptura sensibilă și blondă care ocupa biroul principal al Instituției Prefectului Teleorman, s-au scris atât de multe lucruri, încât e greu, chiar și pentru noi, să umplem golurile care pot explica drumul de la ”nimeni” la ministru. Pe unele le-am elucidat, cum este de pildă renunțarea la apartamentul de la stat în favoarea familiei lui Liviu Dragnea, care își încropise în Blocul F Modern din buricul Alexandriei o veritabilă mini-vilă.

Dar cel mai mult a ajutat-o faptul că n-are școală. În ochii lui Dragnea, lipsa școlii e mereu un atu.

În anul 1989, Carmen Dan finaliza nu știm în ce condiții (că media de absolvire nu e menționată) un liceu din București. În mod normal, orice tânăr absolvent de liceu se înscrie la o facultate, de obicei, imediat după absolvire. Ei bine, în cazul ministrului nostru observăm că următoarea etapă de formare este, pentru ea, Universitatea Ecologică, pe care nu precizează nici în ce an o începe și nici când o încheie. Cu siguranță, însă că atunci, la începutul anilor ’90, Facultatea Ecologică, acea fabrică de diplome prinsă cu mâța-n sac chiar și de autoritățile în materie, nu era înființată. Așa că vorbim despre o “gaură” în CV-ul doamnei ministru de câțiva ani buni, cel puțin. Abia în luna iulie a anului 2000, adică zece ani după absolvirea liceului, Carmen Dan și-a obținut diploma de licență și se pare că ar fi susținut lucrarea la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”. Dar stați liniștiți la locurile voastre, pentru că asta nu înseamnă că ministresa a mers la vreun curs în firea lui pe la Academie, ci doar că acolo a putut ea să susțină lucrarea de licență, pe care n-a avut dreptul s-o susțină la Ecologică. Trei ani mai târziu, adică prin 2003, actualul ministru de Interne face și niște studii postuniversitare, dar nu precizează în CV unde și nici ce anume a studiat. N-o învinovățim, probabil nu știe nici ea!

Și acum ne întrebăm, oare cum va conduce Afacerile Interne ale Europei o fatucă fără școală și caracter de la Videle? Nu ne aflăm cumva în fața unei provocări cu totul și cu totul noi în domeniul securității internaționale: aceea de a pune un butoi cu pulbere în mâinile unor imbecili?

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*