Teleormanul, primul pe țară la pestă porcină africană!

în Actualitate/Administratie

În sfârșit, a ajuns și județul Teleorman în top. În topul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care situează județul pe locul 1 în privința numărului de focare de pestă porcină africană. Pesta Porcină Africană evoluează în 140 de localități din 20 de județe, cu un număr de 416 focare. În total au fost eliminați 372.325 de porci afectați de boală și există 1.660 de cazuri la mistreți. Județul Teleorman se poate mândri cu un număr de 169 de focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la mistreți. Dacă mistreții au fost ocoliți de autorități, de frica proprietarilor de fonduri de vânătoare, gospodăriile oamenilor nu. Acolo s-au ucis preventiv aproape 5000 de porci domestici, fără a mai conta dacă ei sunt sau nu bolnavi.

Astăzi a avut loc și operațiunea de ucidere a porcilor din satul Zimnicele, situat în apropiere de Zimnicea și în vecinătatea evidentă a fondului de vânătoare Fățana, unde pesta porcină africană e în evoluție. Autoritățile cer oamenilor înțelegere și nu-și asumă în niciun fel dezastrul. Nici faptul că nu s-au făcut dezinsecții n-a fost asumat în vreun fel și nici pentru ocolirea fondurilor de vânătoare nu s-au prezentat scuze publice. Desigur, oamenii din Teleorman vor uita episodul, deși mulți dintre ei spun că nu se vor mai aventura să crească porci în gospodării, ca să-i vadă chinuiți și uciși de autorități.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*