Teleormanul, mai pregătit pentru dezastre naturale

în Actualitate

IMG_3476 Carmen Dumitrescu

Niciodată nu s-a putut spune că judeţul Teleorman n-a ştiut să ia parte la proiectele finanţate din bani europeni. Şi nici că situaţiile de urgenţă n-au constituit o parte a interesului autorităţilor locale şi judeţene. De aceea, n-a fost o supriză pentru nimeni faptul că miercuri, 29 octombrie, s-a organizat lansarea proiectului “Îmbunătăţirea managementului situaţiilor de urgenţă în regiunea transfrontalieră”, proiect care va asigura o mai bună pregătire şi alarmare a judeţului în cazul unor dezastre. La evenimentul de lansare au participat preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, vicepreşedintel CJT, Niculae Zavera, colonel Sandu Sorinel, şeful ISU Teleorman, directorul executiv al Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi, Nicoleta Mincu şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale beneficiare, precum şi Municipalitatea Svishtov.

Partenerii în proiectul amintit sunt: Consiliul Judeţean Teleorman, Municipalitatea Svishtov şi Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate, filiala Călăraşi. Proiectul ar trebui să fie implementat până la finele lunii noiembrie a anului 2015 şi are o valoare totală de 5.577.445,34 euro.

Practic, prin acest proiect se urmăreşte realizarea unui sistem de monitorizare, informare şi alarmare în caz de dezastre naturale, astfel că se doreşte achiziţionarea a 10 echipamente de avertizare şi alarmă care se vor monta pe acoperişurile unor clădiri publice aflate în zona populată a următoarelor localităţi situate în zona transfrontalieră: Islaz, Traian, Seaca, Viişoara, Fântânele, Năsturelu, Bujoru, Pietroşani, Zimnicea şi Turnu Măgurele.  Mai mult, un alt obiectiv este acela de achiziţionare de echipamente specifice în situaţii de urgenţă pentru creşterea capacităţii de intervenţie pentru salvarea populaţiei în caz de dezastre. Astfel, se va ajunge la reducerea timpului pentru intervenţii în situaţii de risc, dar şi reducerea numărului de decese în caz de inundaţii. Şi asta înseamnă destul de mult pentru judeţul Teleorman, unde inundaţiile vor continua să fie o problemă, atâta timp cât nu se vor face împăduriri masive în această zonă. Dar până atunci, proiectul lansat acum de autorităţi vine în compensarea unor probleme şi ar trebui să determine reducerea daunelor pentru persoanele fizice şi juridice din zona transfrontalieră.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*