Teleormanul are copii buni! Maria Magdalena Șerban este vicecampioană mondială la arte marțiale, dansează pe ritmuri populare și vrea să devină polițist

în Interviu/Omul de lângă noi/Utile

Monica Vasilescu

maria-magdalena-serban-2Județul Teleorman are mulți tineri excepționali. Maria Magdalena Șerban se numără printre ei. Ea este o domnișoară cu un chip angelic, dar îndeajuns de ambițioasă pentru a reuși, până la vârsta de 17 ani, să cunoască succesul la un nivel mare, muncind pentru performanțele sale până la ultimele puteri. Maria are numeroase realizări în domeniul sportului, este multiplă medaliată în arte marțiale, a devenit vicecampioană mondială la categoria kumite (acea ramură a karate-ului care presupune lupta directă între doi parteneri) și a învățat de la o vârstă fragedă că un comportament sportiv implică valori precum corectitudine, eleganță sau respect. Cu aceste atitudini la purtător, și-a pus în palmares 15 medalii de aur, 12 de argint și 21 de bronz. Amintind doar câteva dintre realizările sale, sportiva legitimată la Clubul Sportiv Teleorman se mândrește cu locul I cadeți la Cupa României SKDUN – Voluntari, 2013, locul I la Memorial Cup – Karate I.J.K.A. Bulgaria, 2013, locul I la Campionatul Național Individual de Karate SKDUN, București, 2014, locul I la Campionatul Național WADO KAY – Voluntari, 2014, locul I la Open Karate Championship – Bosnia, 2015, două locuri II la Campionatul European SKDUN – Ungaria, la echipe cadeți open și echipe cadeți mixt open, locul II la Campionatul Mondial SKDUN – Polonia, 2014, dar și cu alte medalii la fel de valoroase, obținute la competiții în țară și în afară, sub îndrumarea antrenorului său – Ionel Ganea, care oblăduiește de foarte mulți ani Clubul Sportiv KANAZAWA Alexandria.

Maria Magdaleimg_0437na Șerban nu excelează doar în sport, ci și în dansuri populare, reușind să schimbe tacticos chimonoul japonez cu portul tradițional românesc, atunci când reprezintă Ansamblul ”Mugurași de Teleorman”, fondat de Livia și Florina Vasilică. Într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman, Maria a vorbit despre planurile sale de a lucra în Poliția Română, despre dificultățile întâmpinate, dar și despre suportul necondiționat de care a beneficiat pentru a reuşi să treacă peste fiecare moment greu dintre cele apărute în viaţa de sportiv.

Spune-mi, pentru început, câteva cuvinte despre tine.

Mă numesc Șerban Maria Magdalena, am 17 ani și sunt elevă la Liceul Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria. Sunt sportivă. Fac parte din Lotul Național de Karate S.K.D.U.N.

Cum ai descoperit acest sport? Ce stil practici?

Practic stilul Shotokan! Și am început karatele datorită tatălui meu care, în trecut, a făcut și el acest sport, coincidența face că a practicat sportul acesta tot cu antrenorul meu, Ionel Ganea – antrenor emerit centura neagră 5 Dan.

Vorbește-ne despre condițiile în care te antrenezi și despre centura pe care o deții în prezent…

La sfârșitul lunii iulie, am obținut centura neagră 1Dan și sunt foarte mândră de acest lucru. Condițiile în care mă antrenez acum sunt bune. Dat fiind faptul că Sala Polivalentă este în renovare, suntem fericiți că am fost primiți la Grădinița nr. 10.

E dificil să faci performanță sportivă în Teleorman? Ai beneficiat de susținere aici?

Este dificil să faci performanță in Teleorman, dar de fiecare dată când am avut nevoie am beneficiat de susținerea Primăriei Alexandria, dar și a Consiliului și am reușit să ajungem unde ne-am dorit!

Ce ți-a oferit în plan personal sportul pe care îl practici?

Multă disciplină, mult respect față de cei din jurul meu, dar și liniște interioară!

Cum te refaci după un eșec?

Din păcate, am avut multe eșecuri de-a lungul timpului, dar am trecut mai departe cu ajutorul părinților mei, dar și al antrenorului meu, care m-a susținut moral și psihic, iar pentru asta le mulțumesc tuturor!

Pentru ce te antrenezi în prezent?

În prezent, mă antrenez pentru Campionatul Mondial de Karate S.K.D.U.N. care se va desfășura în Bugaria, în toamna acesta!

Și pentru viitor, care este ținta?

Deocamdată, vreau să mă remarc la acest campionat, care este foarte important pentru mine și, de ce nu, să ajung la Olimpiadă, pentru că am înțeles că în 2020 va fi introdus și karate-ul, care până acum nu a fost.

Care dintre medalii îți este cea mai dragă?

Nu mă pot hotarî pentru ca am foarte multe și toate îmi sunt dragi, dar în sufletul meu cel mai mult a însemnat și înseamnă locul II la Kumite, la primul meu Campionat Mondial care s-a desfășurat în Italia, în Bollate-Milano, categoria copii +45 kg, în anul 2012.

Tratezi școala cu aceeași seriozitate? Te pregătești pentru o profesie anume?

Pentru mine, pe primul plan este școala și o tratez cu cea mai mare seriozitate, mai ales că vreau dau la Academia de Poliție, iar asta presupune o pregătire intensă.

De ce îți dorești să fii polițist?

Pentru că îmi place foarte mult statutul pe care îl are un polițist, dar și faptul că îmi place să fie totul în ordine în jurul meu!

Știu că faci parte din Ansamblul ”Mugurași din Teleorman”. Cum treci de la mișcările rapide și violente de atac, la grația dansului popular?

Atunci când faci cu plăcere și din suflet ceea ce îți place, poți combina orice foarte ușor și așa te simți împlinit din toate punctele de vedere.

Te-ai gândit vreodată să pleci din Teleorman sau din țară?

Sinceră să fiu, da, m-am gândit, dar, de fiecare dată, mi-am schimbat opinia deoarece nu am putut să las în urmă toți anii de muncă, pentru că este, în primul rând, o muncă tot ce fac!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*