Carmen Dumitrescu
Încă nu suntem conştienţi pe deplin de numărul semnificativ de talente pe care Teleormanul le are. Încă nu vedem clar câţi tineri talentaţi trec pe lângă noi în fiecare zi, fără să ne alocăm un timp pentru a-i admira aşa cum merită. Şi iată că, după o lungă perioadă de activitate discretă, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Teleorman a reuşit să organizeze un eveniment cu totul şi cu totul special, nu prin originalitatea lui, ci prin faptul că a pus laolaltă talente ale judeţului, despre al căror efort individual nu discută nimeni. După cum ştim, în cursul zilei de 24 februarie, în sala mare de şedinţe a Primăriei Alexandria a avut loc un spectacol dedicat zilei îndrăgostiţilor, sub titulatura “Dragobetele sărută fetele”. Cu acest prilej, organizatorii manifestării au avut inspiraţia de a-i mobiliza pe cei mai importanţi dintre tinerii artişti ai judeţului şi de a-i implica într-un proiect relativ interesant pentru cei care sărbătoresc dragostea în fiecare an, pe 24 februarie. Chiar dacă publicul n-a fost atât de numeros pe cât de bun a fost evenimentul, cei prezenţi s-au putut bucura de o interpretare la vioară şi pian a Baladei lui Ciprian Porumbescu, susţinută de doi tineri foarte talentaţi precum Bianca Voinea şi Emanuel Dragomir.
Dincolo de emoţia de a vedea doi copii atât de bine pregătiţi în interpretarea muzicii clasice la instrumente muzicale dificile, simplul fapt că acum ştim de existenţa lor este un câştig în procesul de promovare a culturii judeţene.
Pe de altă parte, Sorin Mircea Preda a uimit auditoriul cu cele trei piese folk, interpretate vocal şi la chitară, demonstrând că interesul pentru muzica de calitate continuă să fie un reper pentru tânara generaţie de artişti. Printre momentele poetice, susţinute de Alin Stoian, Silvia Ureche şi Cosmina Cristina Găină, publicul a putut asculta voci talentate, care promit un succes ce va depăşi poate limitele Teleormanului. Despre Octavian Broşteanu n-ar mai fi cazul să detaliem, performanţele sale muzicale fiind deja recunoscute pe plan local, dar şi naţional, însă acesta a reuşit să facă o supriză plăcută celor care i-au urmărit activitatea, interpretând nu doar piese vechi, ci şi melodii noi, care i s-au potrivit extrem de bine.
Este vorba despre piesa “Cele două cuvinte” a trupei Taxi şi despre “Who’s loving you” a lui Michael Buble. Trupa Karma a avut, din nou, ocazia de a face un spectacol de zile mari, interpretând atât piese româneşti, cât şi piese din repertoriul internaţional. Având în vedere felul în care talentele teleormănene s-au prezentat la acest apel al iubirii, poate că n-ar fi deloc greşit ca autorităţile judeţene să facă mai des eforturi de a pune la un loc aceste nume şi de a identifica şi alte talente, pentru a le permite acestor tineri să se dezvolte şi să aibă curajul de a se afirma în anii ce vor urma.
Pentru că, în cele din urmă, nu cu amintirea răfuielilor politice rămânem şi probabil nu vrem să fim cunoscuţi pe plan naţional pentru numărul politicienilor corupţi născuţi aici, ci pentru talentele acestui judeţ. Care nu sunt nici puţine, nici uşor de neglijat…