liberinteleorman.ro

Teleorman a rămas fără ultimul descendent al familiei Rebreanu

16 noiembrie 2022

În comuna Bogdana, județul Teleorman, a trăit o bună parte din viață o bucată de istorie – ultimul descendent al familiei Rebreanu. Ilderim Rebreanu a fost fiul lui Tiberiu, cel mai mic dintre cei 14 frați Rebreanu, s-a născut pe 26 noiembrie 1952, la Turnu Măgurele, și a locuit în ultimii ani la Bogdana, comuna din care a provenit mama sa, respectiv bunicii săi materni. A fost Istoric literar, memorialist, prozator.

Pentru că a fost un om modest și nu-i plăcea să iasă în față, Ilderim Rebreanu și-a lansat primul volum în anul 2000. A urmat cartea care l-a consacrat în literatură: Neamul Rebrenilor – corespondenţă, Ed. Academiei Române, 2008; Tărâmul diavolului, Ed. Agora, 2010; Spectre în labirintuluitării, Bucureşti, 2011 (vol. I – De la Alfa la Omega; vol. II – Cei morţi şi părăsiţi; vol. III – Croniciinterbelice; vol. IV – Întuneric roşu.

Lansarea celor 4 volume despre întreaga viață a familiei Rebreanu a avut loc la Alexandria, în prezența unui public numeros, care l-a încântat pe scriitor la vremea respectivă. O numea „ediție confidențială” pentru că nu a avut bani să o tipărească în multiple exemplare pe care cititorii să le găsească în librării. Mai ales că nici librării nu prea sunt în Teleorman. Asta era o supărare a sa pe autorități, pentru că nu au făcut eforturi să promoveze cultura mai mult.

Nepotul lui Liviu Rebreanu s-a stins din viață recent, în luna noiembrie 2022, când ar fi împlinit 70 de ani, în casa de la Bogdana, singur, pentru că nu a avut niciodată o familie. În urma sa au rămas scrierile, cele tipărite și cele pe care le-a scris de mână și au rămas în forma originală, dar și un întreg muzeu despre tot ceea ce înseamnă Rebreanu, pe care îl are în casa sa și pe care îl mai vizitează din când în când școlarii…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Atentatul din Istanbul nu i-a speriat pe români! Sute de turiști pleacă zilnic în Turcia – EXCLUSIV Puterea

Următorul articol

Lansare de carte: Profesorul Manole Neagu a scris „Povestea vieții mele”

Cele mai recente articole de Actualitate