Teldrum și Modul Proiect, “prințesele” licitațiilor la Turnu Măgurele – Dănuț Cuclea tace și face… bani pentru Dragnea

în Actualitatea politică

danut cucleaCarmen Dumitrescu

Atașamentul lui Liviu Dragnea pentru municipiul Turnu Măgurele e imens. Căci dacă Alexandria e al lui Drăgușin și Zimnicea e a lui Pârvu, Turnu Măgurele îi aparține cu siguranță Baronului de Teleorman. Acolo el e tot ce vrea să fie: tătuc, proprietar de domenii vânătorești, șef peste primărie, proprietar de hotel, cârciumar și, mai ales, cetățean de onoare. Nu, nu este o glumă! Turnenii sunt atât de atașați de Liviu Dragnea, încât au considerat că e o valoare locală, care merită din plin și un titlu de cetățean de onoare. Teoretic, au avut dreptate, căci prea multe personalități din Turnu Măgurele n-au reușit să-și construiască palat pe mai multe locuri de casă. Iar Dănuț Cuclea mai are de învățat șmecherie, până să ajungă să aspire măcar la un sfert din potențialul Baronului. Până una alta, primarul de Turnu e o marionetă discretă, care a înțeles că etica pesedistă e să taci și să faci… bani pentru Dragnea. Așa că Teldrum o duce bine și la Turnu Măgurele, că doar nu sunt banii turnenilor mânjiți, ca să nu-i primească  Baronul cu ambele mâini. Dacă pentru asta a meritat și onoare publică, atunci înțelegem perfect logica teleormăneană, atunci când vine vorba de recompensarea valorilor locale.

Disputa cetățeniei de onoare

liviu-dragnea-1-620x404După cum știm, Dragnea este un om mare în țara asta. Și în timp ce-și exercită schemele politice făcând abstracție de statutul său de condamnat, Baronul este și cetățean de onoare! Că într-o țară a hoților, e normal să fie premiați condamnații. E adevărat că la momentul decernării titlului de cetățean de onoare al municipiului Turnu Măgurele, Dragnea nu era încă un condamnat penal. Dar devenea… Totuși, asta nu i-a împiedicat pe turneni să-l premieze cu onoarea publică, chiar dacă “onoarea” nu are nimic de-a face cu politica în România  zilelor noastre. După condamnarea lui Liviu Dragnea, grupul liberal din Consiliul local Turnu Măgurele a cerut, printr-un proiect de hotărâre, retragerea acestui titlu, căci nu se cuvine de nicio culoare ca onoarea să fie pusă în aceeași oală cu un condamnat definitiv. Pe 5 iulie, anul curent, proiectul de hotărâre a fost pus în dezbaterea consilierilor locali, însă numai liberalii au considerat că măsura avea sens, în timp ce pesediștii și cei din ALDE au votat pentru menținerea titlului. Ba chiar ne amintim că unul dintre consilierii pesediști a ținut un discurs de vreo jumătate de oră, privitor la mărețele realizări ale faimosului baron, realizări în fața căreia a pălit chiar și remarca liberalului Claudiu Crăcea: “Domnilor, dar suntem singurul oraș din țară care are un cetățean de onoare condamnat penal!” Numai că logica se termină unde începe Teleormanul…

Bani pentru “regina firmelor

teldrumCea mai bună afacere din Teleorman, cea mai profitabilă și mai demnă de osanale se numește “Teldrum”. Simbioza perfectă între această afacere privată și PSD n-a fost înțeleasă de nimeni cu adevărat, deși mulți știu că până și mașinile de lux din curtea Teldrum sunt oferite cadou pesediștilor cu ambiție și dorință de câștigare a alegerilor. De fapt, cei care nu pozează în naivi știu că dacă Teldrum nu mai are bani, atunci nici PSD nu mai câștigă alegerile… așa ușor.

teldrumDe aceea, Dănuț Cuclea n-a vrut să se simtă responsabil pentru vreun eșec al partidului și a pompat cât de des a putut bani în pușculița celei mai de suflet dintre afacerile Baronului. Ca atare, încă din anul 2013, acesta atribuia Teldrum un contract în valoare de 548.539,62 lei pentru executarea unor lucrări de întreținere pe strada Vlad Țepeș. În 2015, pentru că bugetul primăriei dădea pe-afară de bunăstare, Cuclea s-a gândit că n-ar strica să mai bage în conturile firmei de suflet vreo 2.489,67 de lei pentru un panou de afișare a obiectivului “Lucrări de executat Construire Grădinița 6”. Sunt scumpe panourile la Teldrum, se pare, că dincolo sigur era mai ieftin…

Prințesa” Modul Proiect, răsfățată de municipalitatea turneană

Modul Proiect este o altă afacere rezultată din interesul pesedist de a face bani pentru campanii. Firma a fost condusă inițial de patronul din acte al Teldrum, Petre Pitiș, și a pompat, la rândul ei, destui bani la PSD pentru a fi declarată firmă de casă a Baronului. Puține sunt primăriile din județ care refuză Modul Proiect, una dintre firmele cu greutate de pe piața proiectărilor și una dintre cele mai bine cotate firme din Teleorman. Pentru a pune umărul la răsfățul acestei prințese a licitațiilor, Dănuț Cuclea a avut grijă ca în anul 2015 să vireze în conturile Modul Proiect suma de 39.680 lei pentru niște servicii de actualizare documentații pentru construirea de locuințe ANL. Tot în 2015, Modul Proiect a mai primit de la turneni suma de 48.980 de lei pentru proiectul de reabilitare termică a sediului primăriei. Și ca să nu piardă nimic din vedere, în luna noiembrie a aceluiași an, Modul Proiect mai primea suma de 2.480 de lei pentru un serviciu de întocmire a unui studiu de fezabilitate pentru realizarea instalației de încălzire a Cabinetului Medical Școlar. Și lista atribuirilor continuă, căci pentru proiectul de demolare a stadionului, prințesa licitațiilor mai încasa de la primăria din Turnu Măgurele și suma de 9.300 lei. Povestea de succes s-a prelungit și în 2016, Modul Proiect efectuând un serviciu de proiectare Expertiză tehnică, Documentație urbanism, DALI, PT și DTAC pentru mai multe străzi din municipiu, în schimbul frumoasei sume de 34.800 lei. Privind toate aceste sume, nu ne putem abține din a constata că municipiul Turnu Măgurele pare a fi unul foarte bogat, căci își permite să arunce banii pe hârtii și studii de fezabilitate, mai rar puse în fapt. Dar, în esență, Dănuț Cuclea rămâne un primar bun… pentru PSD Teleorman. Căci fără aportul său, “prințesele licitațiilor” nu s-ar mai descurca atât de bine, iar Dragnea ar fi mai echilibrat în alegeri. Pe de altă parte, un cetățean de onoare nu trebuie ținut în șah, așa că înțelegem perfect stilul serviabil al celui ce ține în mână cheia de la seiful municipiului Turnu Măgurele și mai înțelegem și cum a fost posibil ca acest Dănuț Cuclea să redevină primar într-un municipiu unde nici un sfert dintre oameni nu l-au văzut vreodată la față… Dar dacă Dragnea te vrea, nu contează că ei nu te vor!

 

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*