TelDrum a dat Consiliul Județean Teleorman în judecată pentru că a redat insula Belina statului român

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Încetul cu încetul încep să se clarifice motivațiile redării Insulei Belina de către Consiliul Județean Teleorman statului român: instituția nu vrea să fie asociată cu dosarul penal în care este implicat Liviu Dragnea. Și un argument în acest sens este faptul că TelDrum a dat în judecată Consiliul Județean Teleorman, pentru că a luat acea decizie.

În ianuarie 2019, pe portalul instanțelor de judecată apare un nou proces, în care Consiliul Județean Teleorman are rol de pârât, iar TelDrum de reclamant. Pe data de 26 noiembrie 2018, insula Belina și Brațul Pavel reveneau în administrarea Apelor Române, printr-o hotărâre de Consiliu Județean Teleorman, motivată de faptul că au trecut cinci ani de la preluarea în administrare a insulei și nu s-a reușit acolo construirea niciunui obiectiv de interes public. În ședința respectivă, discuțiile au fost interesante, pentru că au scos în evidență faptul că autoritatea județeană nu a dorit, de facto, niciodată să dea zona în folosința publicului larg. Consilierul județean Adrian Bădulescu a și remarcat acest lucru în ședința autorității județene, precizând că totul pare să fi fost un aranjament cu dedicație în favoarea unor interese particulare: „Hotărârea de Guvern a fost dată în 2013, ei au făcut niște hârtii care n-aveau nicio legătură cu intrarea în proprietate, pe 15 ianuarie au făcut transferul prin procesele verbale și pe 16 ei le-au dat la Teldrum. Și spun acum o poveste că au luat obiectivele ca să facă niște proiecte, care n-au mai fost aprobate. Dar ei nu aveau cum să facă proiecte pe ceva ce nu le mai aparținea.”

Procesul deschis de TelDrum Consiliului județean Teleorman ne-a trezit interesul, așa că l-am contactat pe președintele autorității județene, Dănuț Cristescu, în ideea de a afla care este motivul de nemulțumire al firmei care a făcut atâția ani profit datorită Consiliului Județean Teleorman. Iar răspunsul ne-a fost furnizat clar, dar cam cu jumătate de gură: „Păi motivul nu-l cunosc prea bine, au făcut o plângere prealabilă, prin care au solicitat suspendarea hotărârii Consiliului Județean Teleorman prin care noi am dat înapoi Insula Belina către Administrația Apelor Române. Ei invocă mai multe motive, în cererea de chemare în judecată. Nu am aprofudat prea bine cererea aia, că e recentă. Dar din ce am văzut, se referă la contracte, în principiu. Că acele contracte sunt pentru o perioadă de 7 ani de zile, că la momentul respectiv s-a licitat, cam astea sunt motivele. Dar n-am aprofundat în totalitate cererea de chemare în judecată, pentru că ea a venit zilele astea, ieri sau alaltăieri. E interesant, dar acum să vedem ce va zice instanța. Noi considerăm că hotărârea pe care am dat-o e perfect legală.”

Cu alte cuvinte, TelDrum câștigase Insula Belina pentru 7 ani. Sub presiunea dosarului penal, instrumentat de DNA, Consiliul Județean Teleorman, având acum altă conducere decât cea de la vremea respectivă, decide să returneze statului român insula, spălându-se astfel pe mâini de niște fapte din trecut comise de alții. Însă, TelDrum a luat asta ca pe un afront, așa că a decis să-și ceară dreptatea în instanță. Rămânem cu ochii pe subiect, având convingerea că lucrurile vor începe să se schimbe abia în clipa în care victimele colaterale vor începe o revoltă fără precedent.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*