Monica Vasilescu
Aproape fiecare program propus de stat e politizat. La umbra interesului pentru comunitate, oamenii de stat fac programe pentru clientela politică, așa cum au demonstrat recent, cu documente, cei de la Expert Forum, un organism independent care promovează transparența, buna guvernare și buna folosire a banului public. Aceștia au lansat o dezbatere pe tema investițiilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și, pe lângă analiza politică a distribuției fondurilor, pe care a EFOR a publicat-o în Harta clientelismului, au arătat unde s-au dus banii naționali pentru investiții și ce firme au fost mai norocoase decât altele în câștigarea de contracte cu primăriile. Conform analizei Expert Forum, în Teleorman, contractele au fost atribuite în proporție de peste 90% către o singură firmă, Teldrum.
Bănet pentru prietenii baronului…
Teleormănenii de rând, cărora le intră în buzunar lunar un salariu minim pe economie, pronunță cu greu sau poate că nici nu înțeleg la adevărata valoare sumele pe care firmele de casă ale lui Liviu Dragnea le iau de la stat. De exemplu, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Teleorman, au fost puse pe listă 11 obiective, aprobate în 2007, 2009, 2012 și 2014. Contractele au însumat 285,123,226.09 lei cu TVA. Dintre aceestea, 10 proiecte au fost câștigate de firma Teldrum, fie singură, fie în asociere cu alte firme, și unul de WFA Impex SRL.
După cum se știe, TelDrum este una dintre cele mai profitabile firme de construcții din țară. În SEAP este înregistrată cu un număr de 184 de contracte și 431,594,428.79 euro. Aproape jumătate din sumă provine din contracte cu CJ Teleorman, potrivit analizei Expert Forum. Un alt proiect a fost câștigat de către WFA, o firmă controlată de Ion Florian, un alt apropiat al lui Liviu Dragnea. De altfel, acesta este cel mai mare proiect pe care l-a avut firma înființată în 2007. Pentru o lucrare de 16 km, societatea WFA Impex SRL, premiată în 2010 pentru bunăstare, a încheiat un contract de 35,029,481.68 lei, cu TVA, ceea ce înseamnă aproape 2.2 milioane de lei per kilometru lucrat.
Povestea Reginei asfaltului și întovărășirea de la Consiliul Județean Teleorman
Pentru cine nu a aflat încă povestea de succes a acestei firme, reamintim că, în anul 1999, a fost înfiinţată societatea SC TelDrum SA, care avea ca unic acţionar Consiliul Judeţean Teleorman şi ca obiect de activitate întreţinerea drumurilor judeţene. Un an mai târziu, Liviu Dragnea a fost ales preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi a devenit membru în Consiliul de Administraţie al TelDrum. Nu a trecut multă vreme și, în 2001, într-o şedinţă extraordinară de CJ, a fost aprobată privatizarea Tel Drum. Un an după aceasta, în 2002, firma a fost vândută lui Marian Fişcuci, membru de vază al PSD și prieten cu Liviu Dragnea. Și nu ne mai poticnim în grade de apropiere, dar nu putem să nu remarcăm preţul tranzacţiei, însumat la patru miliarde de lei vechi, cu toate că societatea avea un activ net contabil de aproximativ 20 de miliarde de lei vechi. Urmărim mai departe evoluția și constatăm că, în 2003, profitul societăţii a crescut spectaculos, de la 250.000 de lei (în 2001) la 6,6 milioane de lei. A urmat un an norocos – 2004 – atunci când TelDrum a câştigat toate lucrările prin proiecte SAPARD, valoarea acestora ajungând la 4, 95 milioane de euro. Dezvoltarea a continuat și în 2005. Atunci, TelDrum a câştigat toate reparaţiile pe drumurile judeţene afectate de inundaţii din Teleorman. Din cele 247 de miliarde de lei alocate de Guvern cu această destinaţie, 196 de miliarde de lei au ajuns la societatea TelDrum. Anul viitor, în 2006, TelDrum a mai câştigat o licitaţie, după ce Consiliul Judeţean Teleorman a aprobat contractarea unui credit de 400 de milioane de euro pentru repararea şi modernizarea drumurilor din judeţ. În același an, renumitul Marian Fişcuci a vândut 90% din acţiunile TelDrum către Liviu Dobrescu şi Mugurel Gheorghieş, colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea. După 2008, timp de doi ani, TelDrum a obținut contracte de peste 170 de milioane de euro, iar în 2010, chiar în penultima zi a anului, pe 30 decembrie, consilierii judeţeni au alocat acestei firme 400.000 de lei din fondul de rezervă bugetară pentru calamităţi. Asta nu a fost suficient și, în 2011, consilierii judeţeni s-au întrunit într-o şedinţă convocată chiar de preşedintele Liviu Dragnea şi au aprobat contractarea unui credit de 20 de milioane de lei pentru reabilitarea a patru drumuri judeţene. Lucrările şi banii au ajuns, desigur, tot la TelDrum. Și în prezent lucrurile stau la fel, TelDrum, fiind singura firmă care lucrează la drumurile Teleormanului. Și nu doar la reparații, căci, așa cum se știe, a adjudecat și licitația pentru ”Întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor județene din Teleorman în perioada 2013-2017” și va presta servicii de întreținere pe timp de iarnă constând în operațiuni de deszăpezire și de combatere a poleiului pe drumurile județene până anul viitor, pentru care încasează 68.520.445 lei, după cum arată valoarea estimativă a contractului.
Cu asemenea prestații, nu ne mirăm cum a descoperit TelDrum succesul în afaceri, iar județul nostru se zbate în cumetrii și dezastru. Nu, nu spunem că Dragnea e de vină, pentru că o fi el pasionat de combinații și șmecherii multiple cu bani publici, dar nu apare în niciun act oficial al companiei. Doar în gândul și în sufletul coordonatorilor de facto, care pompează regulat bani la PSD. De ce oare?! De… Dragnea!