Tabăra Națională de Folclor Drăgaica – ediția a X-a

în Cultură

Teleormanul este o zonă bogată în datini și obiceiuri, în tradiții populare de o neasemuită frumusețe. Ca urmare a acestor realități spirituale, Direcția județeană pentru Sport si Tineret Teleorman a organizat cea de a X –a ediție a Taberei Naționale de Folclor sub genericul Drăgaica – datini și obiceiuri, la care au fost participat: Ansamblul Folcloric Cununita  Palatul Copiilor Craiova,  Ansamblul Folcloric Bordeiașul Clubul Copiilor Baia de Aramă,  Mehedinți  Ansamblul Folcloric  Plaiuri Muresene Palatul Copiilor Tg. Mures, Ansamblul de Dansuri si cantece populare  Floricica – Caminul Cultural Bîrla, Arges , Ansamblul Folcloric  Mugur de Fluier Chițorani, Prahova, Ansamblul Folcloric Moinesteanca, Palatul Copiilor Bacau, filiala Moinesti.

Centrul de agrement Dunărica Zimnicea, așezat în Sudul cel mai de Sud al țării, într-un loc pitoresc și atractiv, a fost și rămâne o gazdă  ospitalieră pentru purtătorii de nestemate populare, reprezentanți ai unor zone etnofolclorice de mare valoare culturală.

Programele artistice, datinile și obiceiurile închinate muncilor de vară, costumele și dansurile populare au constituit puncte de atracție și un benefic schimb de experiență pentru toți cei prezenți.

Pe toată perioada taberei participanții au beneficiat de o gamă diversă de activități cultural-educative, sportive, turistice și distractive.

În ziua de 24 iunie, in orasul Zimnicea, “Drăgaica“ s-a bucurat de un deosebit succes: parada costumelor populare şi Festivalul-concurs desfășurat pe platoul pietonal din faţa Primăriei.

Un juriu competent a ierarhizat valorile artistice acordându-se premii din partea organizatorilor. Tabăra națională de folclor Drăgaica s-a încheiat cu un spectacol deosebit susținut de formațiile artistice prezente în centrul de agrement Dunărica. Tradiționalul foc de tabără, obiceiurile, cântecele și jocurile specifice au antrenat in jurul lui pe toți participanții.

Valoroșii artiști vor pleca din tabăra Dunărica Zimnicea mai bogați spiritual, mai frumoși, mai prietenoși și cu impresii de neuitat, despre zona turistică Dunărea și despre oamenii Teleormanului, care i-au găzduit cu multă căldură și dragoste.

Datorită tradițiilor sale populare de o frumusețe tulburătoare, Teleormanul, această vatră folclorică, a atras atenția multor specialiști care au considerat și consideră că oamenii acestor locuri sunt consecvenți încă în păstrarea identităților spirituale, a comorilor culturale autentice și originale.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*