SURSE. Cauza îmbolnăvirii copiilor de la Grădinița 10: stafilococul auriu!

în Actualitatea politică

Carmen Dumitrescu

Îmbolnăvirea mai multor copii de la Grădinița nr. 10 din Alexandria a determinat numeroase controverse, cauza problemei fiind, vreme de o săptămână, un adevărat mister. S-au făcut speculații, legate de o toxiinfecție alimentară, determinată de ce ar fi consumat cei mici la grădiniță, dar și de un entero-virus. Probele de laborator, însă, arată altceva.

După ce o echipă de specialiști ai DSP a recoltat probe biologice și de salubritate de la personalul grădiniței și din bucătăria acesteia, epidemiologii s-au îndreptat către Spitalul Județean de Urgență din Alexandria și au preluat toate analizele de laborator efectuate de spital în timpul internării celor mici. Vineri, probele de laborator recoltate de DSP Teleorman au fost prezentate echipei de epidemiologi. Respectivele probe de salubritate arată valori crescute peste valoarea maximă admisibilă pentru numărul total de germeni de tip stafilocos aureus, precum și mucegaiuri pe vesela folosită de copii la grădiniță.

De principiu, din rezultatele transmise la laborator rezultă faptul că un angajat a răspândit acest stafilococ auriu, foarte rezistent, pe suprafețele la care copiii aveau acces în grădiniță. Partea bună e că părinții s-au îngrijorat și s-au prezentat de urgență la spital. Altfel, evoluția situației ar fi putut fi de-a dreptul dramatică.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*