Sunt ales, dar mă (t)ratez – Oana Panagoreț , furnizorul de diplome al noii clase politice teleormănene

în Actualitatea politică

ales-2Carmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

Despre Oana Pagoreț e greu să te exprimi în termeni ironici. Pentru că, una peste alta, a demonstrat că o femeie ambițioasă poate face treabă bună chiar și în Teleorman. Nu vă gândiți acum că treaba bună se referă la noi, însă felul în care și-a construit cariera este unul care poate constitui pildă de urmat pentru alte reprezentante ale sexului frumos puse pe ascensiune. Drumul fetei simple din Conțești la profesorul universitar și consilierul județean Oana Panagoreț n-a fost unul simplu. Căci numai determinarea și abilitatea de a-și folosi relațiile politice pentru a construi un parcurs profesional interesant au adus-o aici pe cea căreia jumătate din clasa politică nouă a județului îi spune “doamna profesoară”. De ce? Pentru că Oana Panagoreț a avut inspirația de a aduce în Teleorman o filială a Universității Valahia din Târgoviște, unde aveau să se specializeze mulți dintre pupincuriștii cu liceu din principalele instituții publice ale județului. Și demersul a fost unul bun, de principiu, căci nu e puțin lucru să le dai diplome celor care, altfel, nu ar fi fost apți legal să se cațăre pe scara administrativă și socială. În esență, Oana Panagoreț este un instrument folosit de puterea politică și ea știe asta. Dar a știut întotdeauna să-și facă partea ei din tot ce a primit, așa că n-are motive să se înscrie în rândul frustratelor momentului. Dimpotrivă! Ca om, Oana Panagoreț este o elegantă, o politicoasă și o ambițioasă. Nu intră în vorbă cu toată lumea, nu se amestecă în mocrirlă cu porcii și nu suportă să fie călcată pe bătături. Ceea ce e perfect corect, dacă ar fi să ne gândim că această femeie chiar a luptat pentru cariera ei, că a făcut efortul să-și pună numele pe câteva cărți și că, în esență, s-a orientat mereu către educație, chiar dacă uneori a contribuit la ridicarea unor lichele pe funcții total nemeritate. Probabil că apariția ei în forul decizional județean a fost determinată de dorința PSD-ului de a mai trimite în funcții și niște oameni respectabili, așa că nu avem prea multe pronosticuri de făcut în privința Oanei Panagoreț. Că se descurcă cu ridicatul mâinii la fel de bine ca și semi-analfabeții pe care i-a transformat în absolvenți de facultate…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

5 Comments

  1. Regina analfabetilor.Si nu e singura ,in fiecre judet exista,, cate un binefacator ,,care da diplome fostilor CAP isti si cotobinelor de partid. Astia uu distrus Romania ,prin confuzia diplomelor, intre facultaile intrejudetene si marile universitati ,unde unii au dat admitere

  2. Sa vedeti ce specimene de profesori asa zisi universitari exista la Valahia.Vin de doua ori pe ani.:la deschidere la 1 octombrie si la sesiune unde pun note din oficiu fara sa cunoasca studentii pascatori de gaste pe la tara.Asa da stiinta la Alexandia

  3. Va rog sa nu generalizati si sa bagati pe toata lumea in aceiasi”oala”!Sunt persoane care ,si eu ma numar printre ele,nu au avut posibilitatae materiala de a-si face studiile “la vremea lor” si au vrut ,poate ,sa-si demonstreze ,lor insisi, ca pot face niste studii ,fie ele si mai tarziu! Poate nu le-au folosit acele studii,dar au vrut sa castige pariul pe care si l-au facut cu viata! Atata rautate si atata dorinta de a iesi in evidenta ,calcand pe cadvrele altora ca in Teleorman,eu nu am mai vazut! Nu este omeneste sa denigrezi ,atat de brutal,pe altul pentru a te ridica tu! “Pupincuristi” !!!!! Oare nu este o frustare din partea celor care au scris articolul ca nu au ajuns “in varf” precum “pupincuristii”!!!????

    • nu este frustrare, este adevarul adevarat ! Si eu cunosc niste semianalfabeti, cu diplome luate la invatamantul la mare distanta de carte si care , ulterior, crezand ca sunt scoliti au emis pretentii de mari economisti, juristi, etc. Unii , ambitiosi din fire,nu s-au lasat si dupa absolvirea ” facultatilor” au facut rost chiar si de diplome de liceu.. Aceasta e nenorocirea Romaniei!

  4. Nu am nimic cu facultatile de cartier, dar daca te duci la o mare companie sa te angajezi si spui ca ai terminat la Alexandria sau sa termini dreptul si sa te duci la magistratura ,te faci pur si simplu de ras.De vina sunt cei care au facut o mega afacere din facultatile fantoma ca acestea si dau posibilitatea unora sa viseze.O mare problema sunt si profesorii total nepregatiti care si-au luat doctoratul si gradele tot in cadrul dughenelor la care activeaza iar acum strica generatii intregi de copii.Singurii beneficiari sunt baronii analfabeti care aveau deja functii dar nu aveau diplome.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*