Sunt ales, dar mă (t)ratez – Mihaela Burghiu sau de ce n-aduce Consiliul Județean ce-aduce Poșta?

în Actualitatea politică

mihaela burghiuCarmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi locali şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât în anul 2016 să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

Cine n-a auzit de Mihaela Burghiu? Singura care nu prea aude e Mihaela Burghiu însăși, motiv pentru care și-a făcut un brand din glasul tăios și limba ascuțită, pentru că trebuia să compenseze cumva. Astfel că acum, Mihaela Burghiu e cunoscută printre cei câțiva teleormăneni interesați de politică drept “doamna cu părul vâlvoi de la Consiliul Județean”, care țipă ascuțit ori de câte ori e călcată… și anume… pe nervi. Oricum, partea frumoasă e că Mihaela Burghiu nu-și folosește țipătul decât asupra subordonaților, pentru că în raport cu șefii manifestă un glas mieros, demn de toată simpatia. În Consiliul Județean Teleorman, țipătul Mihaelei Burghiu nu prea s-a auzit, deși decât să fi țipat la subordonați mai bine găsea resurse de a țipa pentru vreun proiect destinat binelui colectiv. N-a simțit, însă, nevoia… Pentru că adevărata obsesie a Mihaelei Burghiu e funcția… de la Poștă. După ce a ocupat o vreme postul de director al Poștei din Teleorman, aceasta a fost înlocuită, odată cu schimbarea guvernării, și a dat instituția în judecată pentru concediere abuzivă. A câștigat procesul și, în consecință, a cerut repunerea ei în funcție. N-a fost să fie, pentru că Mihaela Burghiu știe și să negocieze. Așa că a preferat să ocupe pe termen lung un post inferior, reușind să calce și ea pe bătături pe mulți dintre colegi. Deh! Frustrarea de a nu mai fi șef acolo unde ți se știa de frică poate durea suficient de mult pentru a produce daune remarcabile. Celorolalți. Dar dincolo de isterie, Mihaela Burghiu rămâne un om de partid important pentru organizația PDL de la Turnu Măgurele, colegii de partid catalogând-o, fără a sta prea mult pe gânduri, drept “mâna dreaptă a lui Crăcea”. Și, ca orice om de partid, consilierul județean Mihaela Burghiu știe să se replieze rapid. Astfel că după ce l-a plâns pe Nițulescu și s-a oripilat de numirea interimară a lui Bitanu’, femeia și-a reconsiderat repede poziția, după ce Crăcea a luat decizia să cadă la pace cu noul lider județean al aripii democrat-liberale. Cert e că în Consiliul Județean Teleorman, Burghiu se înscrie cu mândrie în categoria celor care ridică mâna în funcție de ordinele partidului și nu se rușinează cu asta. Dimpotrivă! Poate ar și țipa în ședințe dacă Bitanu’ i-ar da o astfel de directivă. Oricum, pentru ea, fotoliul din Consiliul Județean contează mai puțin decât funcția de director la Poștă, la care speră acum, mai mult decât oricând, în eventualitatea preluării guvernării de către Dreapta politică. Din nefericire, perspectiva se lasă așteptată și Mihaelei Burghiu i se va demonstra că degeaba ești dispus să te faci frate cu Dracul până treci puntea, că tot consilier județean rămâi.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*