Sunt ales, dar mă (t)ratez – Florin Valentin Chiran a ajuns mare. Așteptăm să vedem ce ne face!

în Actualitatea politică

ales3Carmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

Mezinul absolut al consiliului județean este, cumva, o prezență exotică. Adică ne amintește de colegul tocilar din clasa a VII-a, dar și de pârâciosul clasei. Nu știm de ce, dar e foarte probabil să avem dreptate, căci consultând persoane care l-au cunoscut pe Florin Valentin Chiran în anii de studenție la Universitatea Valahia” am aflat că acesta un ambițios fără calități. Ba chiar unii susțin că ar avea mari probleme și cu exprimarea liberă. Singura calitate esențială a acestui foarte tânăr politician pesedist este, se pare, încrederea crescută în sine. Căci Florin le spunea colegilor de facultate cu un aplomb demn de personajele lui Caragiale sau de Teodor Nițulescu, după cum preferă fiecare, că “Ajung eu mare și vedeți voi ce vă fac!” Acum, coane Chiran, noi nu te vedem chiar mare, dar putem accepta faptul că de când ai ajuns prin forul decizional județean ți-ai câștigat dreptul la un salut respectuos pe stradă. Totuși, pe noi ne preocupă în mod deosebit ce-o să ne faci. Intenționezi cumva să dezvolți județul? Sau să-i pui resursele pe butuci? Că noi nu știm cum să interpretăm amenințările de tipul ăsta. Până una alta, de când e consilier județean, tânărul Chiran tace înțelept. Ridică mâna pentru a asigura majoritatea pesedistă și are grijă să nu iasă prost în poze. Deși, în ultima privință, cărțile nu i-au prea ieșit. Despre planurile de viitor ale micului consilier județean ne temem să vorbim, căci în stilul în care Dragnea introduce tinerii “de calitate” în politică, ne așteptămn să-l vedem și pe Chiran vreun pui de prefect peste vreo câțiva ani. Momentan, el e doar un tânăr care nu știe ce face prin forul decizional, dar căruia îi place ce i-a oferit viața și… PSD-ul, binecuvântat îi fie numele! Noi, pe de altă parte, ne temem. Căci știm că și Nițulescu avea o stea norocoasă din fragedă pruncie și, grație ei, ne-a furat zahărul din ceai. Așa că e firesc să nu uităm că micul consilier ne-a promis că ajunge mare ca să ne facă ceva. Și ne îndoim că era vorba despre drumuri, că la capitolul ăsta nimeni nu se bate cu Dragnea.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*