Sunt ales, dar mă (t)ratez – Ce lecții le va da Marin Țole consilierilor județeni?

în Actualitatea politică

ales-toleCarmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

 

Doctor în economie și profesor universitar, Marin Țole nu este chiar tipul de consilier județean cu care suntem obișnuiți noi. Căci nouă ne place să scriem despre lipitorii de afișe sau despre damele privilegiate de partide, eternii furnizori de articole colorate și apreciate de public. Dar câteodată ne mai lovim și de oameni precum Marin Țole și atunci suntem puși într-o reală dificultate. De ce? Păi despre el nu putem scrie nici cu umor, nici cu malițiozitate. Ci cu respect.  Marin Țole a încercat să se mai implice de-a lungul vremii în politica din Teleorman, dar niciodată n-a avut suficientă răbdare să se lupte cu morile de vânt, așa că s-a îndepărtat la timp ca să nu ajungă în vreo situație rizibilă. Motivele pentru care a ajuns el pe un loc eligibil în lista consilierilor județeni ai PNL nu ne sunt cunoscute, dar avem dubiile noastre cu privire la faptul că cineva l-ar fi urcat în fruntea clasamentului doar pentru că realmente este un individ cu multiple competențe și degajă seriozitate prin toți porii. Așa că presupunem doar că prezența lui acolo a servit unor interese și ne oprim aici. Adevărata problemă e că oricât de bun ar fi el în postura de reprezentant al intereselor teleormănenilor, nici Țole nu va schimba nimic în jurul lui, în virtutea principiului că o floare nu aduce primăvara și că partidul impune doar ridicarea mâinii, nu și deschiderea gurii. În plus, dacă Țole le-ar vorbi consilierilor noștri, probabil că prea puțini l-ar înțelege, că el nu consideră dezacordurile absolut necesare în exprimarea liberă. Și, în plus, dialogul liniștit, fără tonuri ridicate și superioare, nu poate fi apreciat de restul consilierilor județeni, care se simt în ședințe ca la negocierea morcovilor la piață. Așa că noi nu credem că Țole le poate da vreo lecție, nici măcar de bun simț și cu atât mai puțin de economie, celor care ne reprezintă prin forul  decizional județean. Că sperăm s-o facă, e altă poveste. Deși e impropriu să spunem și asta, căci speranța ne-a murit de multă vreme…

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Astia cu fata blanda sunt de regula turnatori infiltrati in opozitie ca sa o compromita.Nu va luati dupa aparente,ei fac jocurile si interesele altor structuri.Si Ciorbea a fost mare opozant si acum ii linge mana lui Iliescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*