Krav Maga nu este tocmai o artă marțială celebră în România. De altfel, acest sport este abia la începuturile lui, dar în mod surprinzător reușește să atragă destul de mult interes, pentru că este singura artă marțială concepută special pentru autoapărare. Krav Maga te învață să cazi și să te ridici, să răspunzi unui agresor în cel mai eficient mod și, mai presus decât toate acestea, îți mobilizează mintea și trupul în scopul protecției în fața atacurilor violente. Astfel, practicantul de Krav Maga câștigă nu doar forță fizică, ci mai ales, puterea psihică, de natură să-l ajute să răspundă în cel mai bun mod agresiunilor exterioare. Krav Maga ne-a atras și nouă atenția, așa că am vrut să aflăm mai multe despre acest sport, purtând un dialog cu antrenorul Ștefan Mitroi, care a deschis recent un dojo la Alexandria. El ne-a povestit care este filosofia din spatele acestei arte marțiale și ne-a împărtășit motivele pentru care el însuși a ales acest sport, pentru a face față mai ușor unei lumi care nu mai cunoaște reguli. Tânărul sportiv a reușit să atragă la cursurile sale un nucleu dur de practicanți, care spun, la rândul lor, că această artă marțială este fascinantă, prin prisma mobilizării mentale pe care o presupune. Iar antrenorul Ștefan Mitroi garantează celor care doresc să investească în ei înșiși faptul că arta marțială pe care o predă îi va determina să vadă lumea altfel: cu fruntea sus, privirea dreaptă și cu multă încredere.
Reporter: Krav Maga nu este un sport foarte cunoscut în Teleorman și nici în România, așa că aș vrea să începem cu asta…
Ștefan Mitroi: Definiția Krav Maga e luptă de contact. Imi Lichtenfeld este fondatorul acestei arte marțiale și s-a născut în Bratislava în 1910. Pe internet o să găsim informații ușor ambigue despre el. A fost centură neagră în Judo și Jiu-Jitsu tradițional, precum și campion european la box, la categoria grea. A fost trapezist în partea de circ unde a mai lucrat, acesta fiind unul dintre cele mai grele elemente din circ și aruncător de cuțite. Apoi, contextul politic l-a determinat să plece în Israel și a devenit instructor de forță și autoapărare și a început să predea pentru forțele armate. Nu exista la momentul acela termenul de Krav Maga. După 20 de ani s-a retras și a rămas consilier, așa că a adaptat pentru civili ceea ce făcea și a structurat materia pe nivele. Krav Maga se practică în kimono alb. Imi a fost un mare admirator al Judo-ului, așa că a preluat din Judo câteva tehnici, dar și partea de kimono și sistemul de centuri, în funcție de nivel. În 1977 a pus bazele Școlii Bukan de Krav-Maga împreună cu Yaron Lichtenstein, astfel că acum, în 2017, sărbătorim 40 de ani de la înființare, perioada de timp în care s-au predat tehnicile originale, nealterate, exact cum au fost lăsate de Imi.
R. Poate oricine să practice această artă marțială?
Ș.M. Da și nu. Krav Maga este pentru oricine și nu este pentru oricine. Important este să conștientizezi că ceea ce faci este o investiție în tine însuți. Asta înseamnă ca tu să fii dispus să faci anumite eforturi, să ai răbdare să practici. Este un sport pentru cei puternici…
Ș.M. Da. Krav Maga îți transformă corpul și mintea într-o armă. Asta înseamnă coordonare, astfel încât corpul să lucreze în același timp cu mintea. Ăsta este scopul suprem în Krav Maga. Bineînțeles, practicându-l, o să câștigi încredere în sine, respect de sine, dar ajuți și fizicul în dezvoltare, pentru că, așa cum se întâmplă în orice sport, îți scade tensiunea, ai o circulație mai bună, te dezvolți la nivel muscular. Dar, în primul rând, principalul câștig este întărirea psihicului. Tehnicile se învață, viteza se capătă o dată cu deprinderea tehnicilor…
R. Aș vrea să știu de ce ai ales tu Alexandria pentru a preda această artă marțială…
Ș.M. Eu am început în 2010 să mă antrenez la București. Mai practicasem înainte Karate în Alexandria. Eram la facultate și am căutat să practic ceva care să mă ajute în situații reale. Mă interesează mai puțin la o artă marțială partea competițională. Am căutat ceva cât mai real, cât mai apropiat de ceea ce se întâmplă pe stradă. Mi-am făcut temele înainte, m-am documentat, m-am dus să asist la un antrenament și am rămas la asta. Am știut exact ce vreau și iată că tot asta fac după șapte ani de zile. Am deschis aceste cursuri la Alexandria, pentru că simțeam nevoia să mă antrenez și aici. M-am mutat cu serviciul aici și am vrut să fac asta și la mine acasă. Dar nu pot să nu fiu recunoscător instructorului meu de la București, Șerban Cantacuzino, care a avut un rol foarte important și m-a susținut în proiectul meu pe care l-am demarat aici.
R. Și cum a fost trecerea către partea de predare?
S.M. Scopul unui antrenor este să ia fiecare tehnică în parte și s-o desfacă în alte douăzeci, treizeci de mișcări. Nu, nu mi-a fost ușor să trec la partea pedagogică. Și încă nu îmi este ușor, pentru că și eu mă îmbunătățesc zi de zi la antrenamente și la cursurile de instructor.
R. Hai să trecem și la partea de filosofie a acestui sport. Știu că, de pildă, Karate este despre respect. Despre ce este Krav Maga?
Ș.M. Pe stradă nu există respect. Krav Maga este despre autoapărare. Trebuie să te aperi cum poți mai bine. Una dintre regulile Krav Maga e: do what you can, but do it right! (Fă ceea ce poți, dar fă-o perfect!). În principiu, Krav Maga are la bază Jiu-Jitsu tradițional, japonez. Krav Maga este singura artă marțială, gândită pentru autoapărare strict. Asta e ideea în Krav Maga: să fii apt să te aperi pe tine. De asta, foarte multe tehnici, în primele centuri, te ajută să poți să defășori o apărare specfică împotriva unui atac specific.
R. Văd că ai și fete printre cursante. Ele sunt motivate de ideea de a se apărara de agresori sau, pur și simplu, vin de dragul sportului în sine?
Ștefan Mitroi: Sunt foarte multe fete, așa e. România nu stă prost la capitolul violență. Dar mica criminalitate există. Și atunci partea feminină sigur că simte nevoia să învețe să se apere. Mai ales că știm că în cazul unei agresiuni, lumea din jur nu prea se agită să intervină, să te ajute. În momentul de față avem dojo-uri în București, Cluj, Timișoara, Alexandria, Ploiești. Toate dojo-urile au trezit interes în rândul părții feminine.
R. Tu ce fel de centură porți?
Ș.M. Momentan am centura albastră, mă pregătesc pentru cea maro și urmează centura neagră. După centura neagră începe greul. La centura neagră, practic o luăm de la capăt. Nu se termină la centura neagră…
R. Hai să vorbim despre dojo-ul de la Alexandria…
Ș.M. Școala Bukan de Krav Maga din Alexandria poate fi accesată de oricine, cu condiția să aibă peste 14 ani, deci să aibă discernământ, nu contează pregătirea anterioară sau sporturile practicate înainte. Se pot organiza și cursuri pentru copii, dar acolo utilizăm o altă metodologie. E posibil din primăvară să deschidem și cursuri pentru copii. Am până acum cerere pentru acest segment. Putem fi găsiți în fiecare marți și joi, de la orele 20.00 în Complexul Burnas, etajul I. Oricine poate să vină să vadă despre ce este vorba, inițial în echipament sportiv, urmând să poarte ulterior kimono alb și centura adecvată nivelului atins. Examenele se dau la București sau Cluj cu Marele Maestru Yaron Lichtenstein 9 dani, unul dintre elevii lui Imi și singurul care duce mai departe Krav Maga potrivit învățăturilor lui Imi. Școala Bukan de Krav Maga e singura care predă Krav Maga în acord cu Imi. În Krav Maga avem apărări împotriva cuțitului, împotriva pistolului, deci dezarmări, partea de rostogoliri, de strangulări, de căderi, de ridicări. Vreau să spun că Krav Maga este o artă marțială israeliană de autoapărare, completă și complexă, de sine stătătoare, cu tehnici specifice. Scopul este să ne transformăm corpul și mintea într-o armă, fiind astfel capabili să ne apărăm în orice împrejurare.