Start alexăndrean în noul sezon competiţional de baschet feminin

în Sport

baschetSâmbătă, 1 octombrie, se va da startul în Liga Naţională de baschet feminin, ediţia 2016-2017, între cele zece echipe participante aflându-se şi CSBT Alexandria. Poate, înainte de a comenta debutul în noua stagiune, ar trebui să ne reamintim că baschetul feminin alexăndrean a obţinut rezultate deosebite în campionatul trecut. Echipa de senioare din reşedinţa judeţului Teleorman s-a clasat, după play-off, pe un onorabil loc şase, după ce toate meciurile le-a disputat în deplasare, Sala Sporturilor din Alexandria aflându-se într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare. Cu doar două jucătoare străine în lot (dar foarte bune!) şi cu majoritatea antrenamentelor desfăşurate în condiţii improvizate, CSBT s-a întrecut pe sine, spre lauda tuturor senioarelor şi junioarelor promovate cu înţelepciune şi curaj de antrenorul Mădălin Piperea. De asemenea, în vară la Alexandria au ajuns încă două trofee excepţionale, reprezentând titlurile de campioane naţionale la Under 18 şi Under 14, ediţia 2015-2016, obţinute de formaţiile de la CSS, acolo unde director şi antrenor este Costina Piperea.

Sigur, pornind de la astfel de rezultate, aşteptările celor ce iubesc acest sport spectaculos, frumos, ar trebui să fie optimiste. In condiţiile în care sunt şanse ca partidele de acasă să fie cu adevărat… acasă. Sala de sport de la Colegiul Naţional Alexandru D.Ghica a fost omologată de FRB şi prin eforturi proprii s-a reuşit achiziţionarea unei tabele electronice care se va monta aici.

Dincolo de entuziasmul caracteristic suporterilor, managerul Călin Voicu, ne-a declarat că „pentru noul sezon obiectivul echipei de baschet senioare în Liga Naţională este salvarea de la retrogradare. Este adevărat! Un obiectiv care surprinde la prima vedere, însă, ţinând cont de condiţiile de pregătire, de numărul mai mic de echipe, de puterea şi tradiţia competitoarelor, cred că obiectivul este realist. Fiecare echipă din Liga Naţională are 5-6 jucătoare străine”. Potrivit sursei citate, clubul se bucură în continuare de sprijinul substanţial al autorităţilor locale, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria şi Consiliul Local Alexandria dovedind că sunt aproape de sport.

La start, echipa din Liga Naţională are mai multe noutăţi: experimentata Carla Bartee Denete (americanca evoluând în sezonul trecut la Olimpia CSU Braşov), Rule Sattoria Antionette şi Mullings Megan Elaine (ambele venind din SUA), Grbic Ivana (Serbia) – transferată de la Danzio Timişoara şi Manea Andra (Universitatea Goldiş ICIM Arad). Alături de acestea se află alte jucătoare cu experienţă: Voicu Georgiana Viorela, Chivu Alina, Mihai Mihaela, Shanita Arnold (americanca fiind la sezonul cu numărul patru în Alexandria). Lotul este întregit de junioarele talentate de la CSS Alexandria, cu liderul Podar Alina, cu Manea Teodora, Enache Irina, Ispas Eliza, Duşman Giulia, Ţone Lorena şi Candoi Lorena.

Preşedintele clubului este cunoscutul om de afaceri, Popescu Ionel, mereu alături de gruparea sportivă din Alexandria. Desigur, antrenor este Piperea Mădălin, care face echipă foarte bună cu un alt sufletist, managerul Voicu Călin. Cu atribuţii specifice, regăsim în staff pe Eliseii Marius – organizator competiţii (voluntar) şi Muscă Constantin – fizioterapeut.

Dar să vedem ce înseamnă participarea concretă a Alexandriei în noua stagiune a LNBF. După retragerea surprinzătoare a unor formaţii de tradiţie din baschetul feminin românesc, cum sunt cele din Timişoara şi Alba Iulia (!?), au rămas zece echipe, din care (după părerea mea) circa două treimi aspiră la un loc pe podium, prin valoarea loturilor şi forţa financiară. Aşadar, se vor întrece Universitatea Cluj-Napoca, BC Sirius Tg.Mureş, Olimpia CSU Braşov, CSM Satu Mare, ACS Sepsi Sf.Gheorghe, CSBT Alexandria, Politehnica Naţional Iaşi, CSM Târgovişte, Universitatea Goldiş ICIM Arad şi Phoenix Galaţi. Elevele antrenorului Mădălin Piperea vor avea meciuri dificile încă din start, cu două deplasări, la Sf.Gheorghe şi Galaţi, după care, în etapa a treia, la Alexandria vine CSM Târgovişte. Sâmbătă, la debut, vor evolua la Sf.Gheorghe, adică pe terenul campioanei naţionale şi câştigătoarei Cupei României în ediţia trecută. Misiune grea pentru CSBT, dar eu sper într-un joc cât mai bun al teleormănencelor.

O noutate o constituie prezenţa Alexandriei în Liga 1 (Divizia B) de baschet feminin, sub denumirea de BC Teleorman – CSS Alexandria. Este urmarea unei decizii a FRB, care a stabilit obligativitatea de a avea echipă-satelit, acolo unde în LNBF activează mai mult de două jucătoare străine. Lotul echipei din Liga 1 este format din jucătoarele de la fosta generaţie 18, împreună cu junioare de perspectivă de la campioana României U14, care au posibilitatea, astfel, de a evolua într-o competiţie a senioarelor. Formaţia noastră face parte din grupa a 3-a, alături de Olimpia Bucureşti, CSU 2 Braşov, Agronomia Bucureşti, CSM Târgovişte şi CSM-CSS Ploieşti. Turul începe pe 16 octombrie, alexăndrencele urmând să întâlnească acasă formaţia din Târgovişte.

În ediţia 2016-2017, CSS Alexandria are echipă de baschet feminin înscrisă în campionatul naţional Under 16. De fapt, sunt fetele care au evoluat în ediţia trecută la categoria de vârstă U14. CSS face parte din grupa a doua a fazei de calificare, împreună cu Olimpia Bucureşti, ACS Raptors Bucureşti, CSS-CSM Târgovişte şi Sportul Studenţesc Bucureşti. Primele jocuri sunt programate la 9 octombrie, când CSS Alexandria stă, pentru a întâlni apoi, în etapa a doua, acasă, pe Sportul Studenţesc (16 octombrie).

ŞTEFAN STAN

1 Comment

  1. Primăria sprijină baschetul? Mda, aruncă și acolo de semințe, ar fi mai corect formulat! Nu înțeleg de ce se aruncă bani cu toptanul la fotbal în condițiile în care de la divizia B în sus e sport profesionist iar autoritățile locale nu vor mai putea finanța decât, cel mult, condițiile de pregătire sau masa fotbaliștilor. Salariile trebuie plătite din altă sursă. Iar un investitor aici am mari dubii că va veni, intră în insolvență/faliment campioana națională și noi visăm investitori la fotbalul alexăndrean. Singurul sport de echipă unde Alexandria ar putea fi fruntasă în liga națională e baschetul feminin, e vorba de un sport de amatori iar autoritățile locale se pot implica. Să ia aminte primăria la modelul Târgoviște unde s-a înființat un CSM axat pe baschet și volei feminin, ambele sporturi de amatori, dau bani frumoși iar rezultatele sunt pe măsură. Așa, cu țârâita, ne complacem în mediocritate!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*