liberinteleorman.ro

Sporuri necuvenite la Primăria Alexandria! Domnu` Drăgușin, dă banii înapoi!

Monica Vasilescu

Rozătoarele bugetare șefe de la Primăria Alexandria sunt bune… de plată. Ne referim, în primul rând, la primarul Victor Drăgușin care, alături de foști sau actuali ”importanți în funcții”, a dat iama în banii din bugetul local. Aceasta a fost concluzia raportului întocmit de Curtea de Conturi Teleorman, în urmă cu doi ani, la un control ale cărui urmări nu au putut fi vizibile din cauza proceselor în instanță. În calitatea sa (sau defect) de ordonator principal de credite, primarul – majestatea sa Victor Drăgușin, a girat un sistem manelistic de înavuțire cu statul, prin care s-au dirijat banii ca la ”dedicații”. 

În Alexandria anilor dinainte de 2017, vremurile erau mai grele. Nu apucase Guvernul PSD să le dea gir primarilor să-și dubleze salariile (Drăgușin și l-a făcut 9.100  lei, de două ori mai mult), astfel că șefii primăriei noastre și-au făcut rost de bani mai mulți la leafă. Primarul și cei doi viceprimari de la vremea respectivă au încasat, conform Curții de Conturi Teleorman, sute de mii de lei necuvenite. Instituția însărcinată cu cercetarea modului în care sunt cheltuite resursele financiare publice, între altele, a verificat Primăria Alexandria și a depistat câteva lucruri în neregulă cu bugetul municipiului. Printre ilegalități, inspectorii Curții au descoperit că au fost acordate sporuri de 50% din salariul de bază, fapt ce este nelegal.

Potrivit Raportului Curții de Conturi: ”În perioada octombrie 2014 – mai 2017, s-au acordat și achitat nelegal din bugetul municipiului Alexandria, membrilor Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, drepturi de personal sub forma sporului de dificultate în procent de 50% din salariul de bază lunar sau din indemnizația lunară, după caz. (…) Urmare a plăților nelegale efectuate, în perioada exercițiilor bugetare 2014 – 2017, reprezentând c/v sporului de dificultate acordat necuvenit tuturor membrilor comisiei de fond funciar, abatere de la legalitate și regularitate ce a determinat crearea unui prejudiciu bugetului local al municipiului Alexandria, conducerea entității auditate va dispune măsuri în vederea sistării de îndată a acordării acestui spor necuvenit, pentru stabilirea întinderii prejudiciului și va recupera integral prejudiciul stabilit”. Ce a dispus conducerea entității audiate? Țineți-vă bine! Primarul Victor Drăgușin l-a dat în judecată pe Victor Drăgușin, constituindu-se parte civilă în procesul intentat de UAT Municipiul Alexandria Curții de Conturi. Dosarul a fost judecat întâi la Tribunalul Teleorman, aici unde primăria a avut câștig de cauză (prietenii știu de ce). Pe calea de atac, la Curtea de Apel București s-a decis să se admită recursul făcut de Curtea de Conturi, să se caseze sentința recurată și să respingă acțiunea primăriei ca neîntemeiată. Hotărârea este definitivă.

Acum, când desfrâul este în toi, domnul Victor și ai lui trebuie să dea banii înapoi. Și au de unde, că, vorba aia, s-au mărit salariile. Doar ale celor din capul ierarhiei bugetare, că, dacă o întrebăm pe tanti Leana care țese în confecții, ea tot un ciuntit salariu minim pe economie bagă în buzunar și mai este și umilită de patroni pe care Drăgușin i-a făcut cetățeni de onoare ai orașului…

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Istorie lăsată în paragină! Conacul familiei Noica, de la Beiu, se prăbușește…

Următorul articol

Cum au stins incompetenții Flacăra cinematografului la Turnu Măgurele?

Cele mai recente articole de Actualitatea politică