liberinteleorman.ro

Spitalul „Caritas” din Roșiorii de Vede refuză să devină spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID 19

Situație cel puțin stranie în județul Teleorman! Spitalul desemnat de Ministerul Sănătății pentru a deveni, într-o primă etapă, spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID 19 la nivel județean refuză vehement acest lucru. Zeci de cadre medicale sunt efectiv revoltate că li se pune în spate responsabilitatea tratării persoanelor infectate cu noul tip de virus și refuză să accepte acest lucru, motivând că unitatea spitalicească nu dispune de dotările necesare. Situația tinde să degenereze într-un scandal, medicii amenințând cu demisia, cu dosare penale și aruncând petiții în mediul online. Autoritățile județene nu prea știu nici ele cum să gestioneze situația și acum sunt prinse între ciocan și nicovală, fiind și ele conștiente că altă soluție nu există, dar și îngrijorate că sute de persoane și familiile lor vor fi nemulțumite și vor taxa electoral deciziile de acum.

De ani de zile, investițiile în spitalele din Teleorman n-au fost altceva decât o glumă. Iar acum efectele încep să apară, dar de data aceasta oamenii nu mai pot să tacă, pentru că în joc sunt viețile lor. Spitalul Caritas din Roșiorii de Vede ar trebui să fie deja, din data de 24 martie, spital suport pentru bolnavii de COVID 19. cadrele medicale refuză cu obstinație acest lucru și invocă numeroasele lipsuri ale unității spitalicești: lipsa circuite de bio-securitate în conditii de pandemie pentru personalul medical și pentru fluxurile de pacienți, inexistența a suficiente rezerve cu grup sanitar, media paturilor aferente unui grup sanitar fiind de 20 de paturi. Ei spun că nu există posibilitatea de oxigeno-terapie la patul bolnavilor, existând doar 5 prize de oxigen pentru 268 de paturi la nivel de spital și că nu există posibilitatea de monitorizare a funcțiilor vitale a pacienților cu aparatura adecvată.

În plus, lipsește personalul medical de specialitate și nu există console pentru fluide medicale, injectomate, infuzomate, pompe de nutriție, stimulatoare cardiace, EEG, aparate de monitorizare hemo-dinamică, echipamente pentru intubații dificile, aparate de radiologie mobile pentru pacientul critic în context epidemiologic, aparate de epurare extra-renală, echipamente de aspirație individuală la fiecare pat, aparatură medicală pentru prevenirea și tratamentul hipotermiei, defibrilatoare la nivelul blocului operator, echipamente de analiză gaze, hemogramă, coagulare în regim de urgență, sisteme anti-poluare pentru gaze anestezice la nivelul blocului operator.

Mai mult, în tot spitalul există UN SINGIR MEDIC INFECȚIONIST. Pe de altă parte, spitalul nu are în acest moment, NICIUN MEDIC EPIDEMIOLOG.

Medicii de la Caritas spun că un alt motiv pentru care nu poate deveni spital suport pentru bolnavii de COVID19 este acela că spitalul face parte din cele 15 centre de tratament a bolilor rare – Boala HUNTER la nivel național, program aflat în monitorizare și evaluare continuă, pacienții având risc vital în contact cu pacienți COVID-19.

Medicii se declară hotărâți să facă și plângere penală Ministerului Sănătății pentru organizare defectuoasă și abuz în serviciu în vederea zădărnicirii combaterii bolilor în pandemia COVID 19. Situația arată înfricoșător mai ales pentru potențialii bolnavi de COVID 19 care ar ajunge acolo. A avea de-a face cu o situație în care medicii nu vor să trateze bolnavi, de frică, într-un spital în care nici măcar un medic epidemiolog nu există, iar dotările lasă de dorit, este un real coșmar, care face ca tratamentul la domiciliu să pară singura opțiune de bun simț.

Totuși, medicii de la Roșiori nu vor avea câștig de cauză. Toate spitalele din Teleorman vor deveni, treptat, spitale în care bolnavii de COVID 19 vor fi tratați și, așa cum declară chiar și președintele Consiliului Județean Teleorman, „trebuie să acceptăm realitatea că unul dintre spitalele municipale pe care le avem în județ, respectiv Spitalul „Caritas” din Roșiorii de Vede, va deveni spital de suport.

Advertisement

3 Comments

  1. Cand dau de greu dau bir cu fugitii , nu mai pot sa isi bea cafelele si sa doarma toata noaptea . Daca nu le convine sa plece acasa , fiecare meserie cu riscurile ei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate


Articolul precedent

Vera Mitran: „Orașul Alexandria, cu o populație de 45434 de oameni, are doar 12 paturi pregătite pentru terapie intensivă cu ventilator”

Următorul articol

Interviu cu medicul Marian Burtea: “Dacă vezi într-o zi 20 de bolnavi la UPU, înseamnă că ai nevoie de 20 de echipamente. Noi primim unul la trei zile…”

Cele mai recente articole de Actualitatea politică