Șomajul din Teleorman scade… în statistici

în Actualitate/Administratie/Diverse

Fără doar și poate, problema șomajului este una dintre cele mai importante la nivelul județului Teleorman. Lipsa locurilor de muncă se reflectă atât în nivelul de trai foarte scăzut al populației, cât și în migrația constantă a forței de muncă calificate către capitală, dar și către străinătate. Cu toate acestea, statisticile realizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman arată o scădere mică, dar constantă a ratei șomajului la nivel județean.

Astfel, în penultima lună a anului 2019, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Teleorman erau înregistrați 8.988 șomeri (din care 3.867 femei), rata șomajului fiind de 6,26%. Comparativ cu luna octombrie, când rata șomajului a fost de 6,32% , în noiembrie, acest indicator a înregistrat o scădere de 0,06 puncte procentuale.

Scăderea ratei șomajului nu reflectă, din păcate, o creștere a economiei la nivel local, ci o creștere a migrației forței de muncă. Mii de oameni fac zilnic naveta la București pentru a câștiga venituri decente și alte mii de oameni lucrează în agricultură, însă activitatea are caracter sezonier și nu aduce venituri constante.

Din totalul de 8.988 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Teleorman la sfârșitul lunii noiembrie, 1.282 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 7.706 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.820 șomeri provin din mediul rural și 2.168 sunt din mediul urban.

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi (52,37%), iar cei cu studii superioare sunt 0,47%. Potrivit datelor oficiale, în Teleorman se remarcă un număr de 6.580 persoane foarte greu ocupabile.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*