Simpozion județean: ,,100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial”

în Educatie

simpozionSocietatea de Științe Istorice din Romania – Filiala Teleorman, în parteneriat cu Colegiul Național ”Alexandru Dimitrie Ghica” din Alexandria, a organizat, în data de 20 septembrie 2014, la unitatea de invățământ menționată, Simpozionul județean dedicat comemorării centenarului Primului război mondial.

Au participat profesori de istorie și limba și literatura română, discuțiile abordând transdisciplinar tema Marelui Război. Dintre temele supuse dezbaterii pe secțiuni, amintim: ,,Biografii deturnate” – prof. dr. Dobre Anișoara, “Primul Război Mondial – începutul unei noi ere în istoria omenirii”- prof. Tăujan Ion, ,Primul război mondial – un război de tip nou în istorie” – prof. Pîrnac Liviu Iulian, ,,Ci pentru văzduhul tău liber de mâine!”- prof. Petra Georgescu, ,,Locuitorii din Țigănești în primul război mondial” – prof. Florian Cremenaru , ,,Locuitorii din Orbeasca de Jos și războiul pentru întregirea națională” – prof. Cătălin Ionuț Florea”, ,,Filmul documentar la lecția de istorie” – prof. Adrian Marius Giani Panait. În același context, prof. Iorga Marinela Monica a realizat prezentarea cărții ”Primul război Mondial” – autor Lucian Boia.

Prilej de dezbatere a unei teme istorice, de îmbogățire a experienței profesionale a participanților, organizatorii și-au propus manifestarea ca fiind un moment de reflecție, într-un context istoric european și internațional, în care violența continuă să existe în relațiile dintre state, în ciuda eforturilor depuse de comunitatea internațională pentru a crea și impune o cultură a păcii.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*