Simpozion dedicat Zilei Veteranilor

în Actualitate/Cultură

veteraniMarți, 28 aprilie 2015, începând de la ora 10.00, s-a desfășurat, la Muzeul Județean Teleorman, simpozionul ,,Ziua Veteranilor”.

Invitat de onoare a fost veteranul de război colonel Androne Ilie, vicepreședintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România – Filiala Teleorman. Androne Ilie a impresionat auditoriul cu povestea sa de viață: luptele de la Oarba de Mureș, măcelul de pe Tisa, condițiile inumane din prizonierat, astfel încât cei prezenți au conștientizat greutățile războiului.

Elevii de la Colegiul Național ”Al. D. Ghica”, Liceul Pedagogic ,,Mircea Scarlat”, Liceul Teoretic ”Al. I. Cuza” și Școala Gimnazială nr. 7 Alexandria au prezentat referate și PPT – uri dedicate comemorării ostașilor români care au participat la Primul sau în cel de-al Doilea Război Mondial.

La eveniment au participat din partea Biroului Județean Teleorman al Arhivelor Naționale, arhivist – Radu Rușanu Mădălina, din partea Muzeului Județean Teleorman – muzeograf Borțun Cătălin, din partea Inspectoratului Școlar Județean Teleorman – inspector școlar Pințur Luminița (președinte Filiala Teleorman a Societății de Științe Istorice din România), din partea Colegiului Al. D. Ghica –  director – prof. Tăujan Ion și prof. Panait Adrian, din partea Liceului Pedagogic ”Mircea Scarlat” – prof. Ardelean Simion, din partea Școlii Gimnaziale nr. 7 Alexandria – prof. Florea Cătălin Ionuț.

În cadrul manifestării culturale au fost prezentate, de către Radu Rușanu Mădălina, mai multe monografii din Teleorman, în care elevii pot găsi informații despre cel de-al doilea Război mondial, mărturii și documente (Monografia com. Orbeasca – Cătălin Ionuț Florea, Monografia com. Botoroaga – Ion Al. Stănescu, Monografia com. Pietroșani – Marcel Țena etc.).

Au fost făcute aprecieri asupra cărții ,,Amintiri din tranșee”, Ed. Tipoalex, Alexandria, 2014 – autor: Olteanu Gheorghe (coordonator), de către Pietreanu Gheorghe (co-autor) și Florea Cătălin Ionuț (colaborator). Lucrarea cuprinde amintirile dureroase ale veteranilor de război de pe câmpul de luptă, pentru perioada 1941 – 1945.

A fost prezentată și apreciată cartea ,,Mărturii istorice din com. Peretu”, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, realizată în 2012 de elevii din Școala Gimnazială ”G.D.Ghica” Peretu, coordonați de prof. Florea Cătălin Ionuț, lucrare în care sunt interviuri cu veteranii de război, ale căror mărturii cutremurătoare țin în suspans cititorii.

Manifestarea s-a dorit a fi un omagiu eroilor din lumea de dincolo, dar și veteranilor de război – din an în an mai puțini rămași lângă noi, acum, în pragul împlinirii a 70 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, anunță Filiala Teleorman a SȘIR.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*