liberinteleorman.ro

Șerban Picu, tânărul care l-a reinventat pe Eminem în Alexandria

29 ianuarie 2015

serban 2 Carmen Dumitrescu

Serile de karaoke, organizate de un local din Alexandria sunt extrem de apreciate de publicul tânăr al orașului. Și dacă, în general, cei care cântă acolo nu impresionează în mod semnificativ prin talentul muzical, apar câteodată și surprize. Iar o astfel de supriză a reprezentat-o un tânăr alexăndrean, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național “Alexandru Ghica”, care în cursul mai multor seri a ținut publicul adunat în localul respectiv cu răsuflarea tăiată de fiecare dată când interpreta vreo piesă hip-hop  sau rap. Pentru că felul în care Șerban cântă piese extrem de dificile este nu doar impresionant, ci și foarte plăcut, prestațiile lui amintind cunoscătorilor de talentul lui Eminem. Care este, printre alții, și unul dintre idolii lui Șerban. Cunoscându-l în afara momentelor sale interpretative, Șerban e un tânăr deosebit. Poate unul dintre puținii realmente interesați de școală, de activități extra-curriculare sau de olimpiade. De altfel, pare a fi un elev ambițios și perseverent, dornic să obțină rezultate cât mai bune, pentru ca într-o bună zi să devină un cunoscut realizator de emisiuni TV. În muzică nu crede atât de mult pe cât îi permite talentul lui. Dar poate timpul și oportunitățile îi vor demonstra că muzica este vocația lui primordială.

Vârsta marilor speranțe

Șerban Picu este un elev care, cu siguranță, demonstrează un respect pentru școală pe care puțini elevi din generațiile tinere îl mai pot afișa deschis. Într-o lume în care a fi “cool” e mai important decât a fi “cultivat”, declararea pasiunii pentru școală este un risc asumat. Dar Șerban este la vârsta marilor speranțe. Și tocmai de aceea, el își pregătește atent viitorul, considerând că pasiunile mai pot aștepta: “Nu sunt un elev care să exceleze, dar îmi place mult engleza. De altfel, sunt înscris și anul acesta la olimpiada de limba engleză. Din clasa a VI-a tot particip. N-am trecut până acum de barajul de la județeană, dar sper ca anul acesta să reușesc. Ar mai fi un concurs de discursuri la care particip cu câte o temă care se dă în fiecare an. Eu mă gândesc să dau la Facultatea de Limbi Străine și să încerc să urmez o carieră în mass-media. Cel mai mult mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să am o emisiune a mea. Eu nu am trac, nu am frică  de mulțime, nu mă simt stânjenit când se uită oamenii la mine…”

Muzica, o pasiune definitorie

serban3Totuși, timpul și oamenii din jurul lui i-au arătat lui Șerban că pasiunea pentru muzică nu poate fi tratată superficial, așa că el a început să spere că într-o zi, cineva din industria muzicală îl va asculta și va decide să-i dea o șansă. Și pentru că a învățat să-și învingă limitele, tânărul care l-a reinventat pe Eminem într-un club din Alexandria se gândește acum la posibilitatea de a participa la un concurs de profil. Mai ales că iubește muzica de mic și a început să creadă și el că muzica îl definește: “De când eram mic am simțit o apropiere de muzică. Pe vremea aceea, eram pasionat de muzica rock. Mă uitam la televizor, vedeam  videoclipurile unor melodii rock și simțeam că îmi place. Ușor, ușor, am început să ascult muzica pentru versuri. Așa am descoperit și muzica rap și hip-hop. Am început cu Eminem care este și unul dintre idolii mei. Apoi am descoperit că am și voce. Prima oară mi-am dat seama că pot să țin pasul cu melodiile rap, unele mai rapide, și apoi câțiva dintre colegii mei mi-au spus că intenționează să meargă la karaoke și m-au chemat și pe mine. Eu nu-i credeam… Eu nu mă auzisem și nu pot să mă aud. Prima oară când am cântat l-am avut alături pe unul dintre colegii mei, Darius, care e și el pasionat de karaoke, și sincer nu știam cum o să iasă. Dar am văzut apoi reacțiile oamenilor din jurul meu și m-a suprins să văd cât de mult le-a plăcut. Pentru că în capul meu eram doar un tip care știa versurile unor melodii și cam atât. Însă, uite că a ieșit… Cel mai bine și mai lejer pentru mine e să cânt hip-hop și rap. Pe alte stiluri muzicale n-am simțit că pot cânta la fel de bine. Dacă ar fi să fie melodii care să nu necesite să iei note foarte înalte, probabil le-aș cânta, chiar dacă aparțin altor stiluri. De multe ori, cred că e târziu acum să mai încep cursuri de canto și să-mi antrenez vocea. Am aproape 17 ani și nu știu cât de mult mai pot să fac performanțe vocale. Mi-au tot spus prietenii și  cunoștințele să-mi încerc norocul. Măcar în cadrul unui concurs. Poate că o să încerc la un moment dat. N-am ce pierde! Sincer, nu mi-am făcut planuri cu muzica. Dacă ar fi să mă audă vreodată cineva și să-mi propună să înregistrez o melodie n-aș refuza. Dar nu m-aș duce eu către ei. Poate dacă o să  reușesc să mă remarc vreodată în vreun concurs, o să îmi iau inima în dinți și o să intru și în industria muzicală. Dar, momentan, nu am planuri în acest sens. Încă ascult rock, încă îmi plac ambele genuri și nu pot să aleg între ele. Chestia e că hip-hop-ul se bazează pe lirică, pe mesajul pe care îl transmiți și pe felul în care poți să te joci cu cuvintele. E important să poți să-ți creezi un stil al tău. O singură dată am compus ceva, a fost pentru Balul bobocilor de la mine de la liceu. Mie mi-a plăcut ce a ieșit, le-a plăcut și celorlalți, dar am simțit că nu a fost suficient. ”

Desigur, în anii ce vor urma, “Eminem al Alexandriei” va avea, probabil, șansa de a demonstra cât de mult poate și altor oameni decât alexăndrenilor care participă la serile de karaoke. Dar până atunci, el știe că realizările mari ale vieții se construiesc cu eforturi semnificative, așa că așteaptă doar ziua în care va fi sigur că efortul merită. E o luptă a lui Șerban cu el însuși din care, cu siguranță, muzica va ieși învingătoare…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Iulian Badea caută sânul confortabil al PNL

Următorul articol

Portret de fotbalistă: Florentina Ionescu

Cele mai recente articole de Cultură