Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum a primit raport favorabil. Proiectul urmărește plafonarea dobânzilor la creditele acordate consumatorilor, cuprinzând inclusiv codebitorii și fideiusorii. Senatorul de Teleorman – Dănuț Cristescu este co-inițiator al legii.
„Dezbateri cu succes la Comisia Buget-Finanțe din Senat! Proiectul de lege privind plafonarea dobânzilor la creditele de consum a primit raport de admitere în unanimitate! Oamenii au fost striviți de rate și dobânzi excesive practicate de anumiți creditori financiari (în special IFN-urile). Sunt co-inițiator al acestei legi care oprește practicarea de dobânzi excesive, nelimitate (în stil cămătăresc)”, a transmis senatorul Dănuț Cristescu.
Potrivit actului normativ, instituţia financiară nebancară (IFN) nu poate percepe de la împrumutat mai mult decât dublul sumei împrumutate, stopând, astfel, situaţiile în care debitorul achită chiar şi de zece ori suma împrumutată.
Mai exact, textul legislativ prevede, printre altele: „În cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de opt puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR. În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului”.
Dacă IFN-ul nu respectă limita impusă prin lege, atunci există sancţiuni importante, precum îngheţarea efectelor contractului, inclusiv imposibilitatea de a trece la executarea silită a debitorului.