Monica Vasilescu
În rândul instituțiilor care au prezentat public raportul pe anul trecut s-a înscris și Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman, un for care se preocupă cu promovarea și susținerea accesului neîngrădit al asiguraților la servicii de calitate. Într-o conferință comună cu DSP Teleorman, la care au luat parte șefii Prefecturii și Consiliului Județean Teleorman, dar și secretarii de stat ai ministerului de resort, Nicușor Tița – președintele CAS Teleorman a dat citire sintezei activităților desfășurate în 2014.
În analiza sa, directorul general a punctat ca principale treburi pe care le-a avut stabilite în 2014: administrarea bugetului propriu, asigurarea asistenței medicale prin încheierea de contracte cu furnizorii de servicii medicale și decontarea contravalorii acestora, monitorizarea serviciilor medicale furnizate și nivelul tarifelor, furnizarea de consultanță și asistență în problemele asigurărilor sociale de sănătate și ale serviciilor medicale persoanelor asigurate, angajatorilor și furnizorilor de servicii medicale.
În anul 2014, au fost încheiate 467 de contracte cu furnizorii de servicii medicale, din care, pe domenii de asistență medicală exemplificăm: 176 la asistența primară, 88 asistența clinică, 19 asistența paraclinică (din care 2 ambulatorii de spital), 29 medicină dentară, 8 spitale, 61 furnizori de medicamente, 8 furnizori de recuperare, 7 furnizori de îngrijiri la domiciliu, 71 de furnizori de dispozitive medicale.
În acest an, bugetul alocat Casei de Asigurări de Sănătate Teleorman pentru bunuri și servicii cu caracter medical a fost mai mare decât bugetul anilor anteriori. Astfel, pentru medicamente, materiale sanitare, dispozitive și servicii medicale s-a alocat suma de 242.818,29 mii lei, comparativ cu anul 2013, unde bugetul a fost de 256.773,52 mii lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 7.19 %.
”În ceea ce privește dispozitivele medicale, solicitările au avut o creștere peste previziunile noastre, ceea ce a generat o listă de așteptare la acestă dată pentru 776 de persoane. Astfel, dacă în anul 2012 s-au aprobat 5810 de cereri de dispozitive pentru stomii, incontinență urinară și pentru oxigenoterapie, în anul 2013, s-au aprobat 6967 cereri, iar în anul 2014, până la acestă dată, s-au aprobat 8580 cereri. Rezultă o creștere a solicitărilor în anul 2014 față de anul 2013 cu 16,13% cu mult peste previziunile noastre. Un obiectiv pe care vrem să-l atingem în anul 2015 este acela de a elimina lista de așteptare pentru dispozitive medicale”, a precizat președintele CAS Teleorman, Nicușor Tița. În privința spitalelor, a adăugat acesta, bugetul alocat este la nivelul bugetului din 2013, toate spitalele fiind bine finanțate în anul 2014, iar propunerea de buget pentru anul 2015 este mai generoasă.
Referitor la distribuirea cardului de sănătate, operațiune aflată în plin proces, trebuie știut faptul că vor fi folosite în continuare şi adeverinţele de asigurat, atât în cazul celor care nu au primit deocamdată cardurile, dar şi de către persoanele care refuză aceste documente din diferite motive. 40 de cazuri de refuz s-au înregistrat până în prezent la CAS Teleorman.
Prezent la evenimentul de la Alexandria în care a fost dat publicității raportul de activitate, secretarul de stat Alin Sergiu Costache – vicepreședinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a apreciat efortul echipei CAS din județ, mai ales că este prima la nivel național care a făcut o asemenea conferință.
sa vedem acum ce v-a urma dupa asta