liberinteleorman.ro

Sculptorul Costel Păun și-a prezentat operele la Alexandria de Ziua Culturii Naționale

15 ianuarie 2020

Teleormanul n-a dat lumii numai non-valori politice, așa cum se tot spune, ci numeroase și mari valori culturale. De la Marin Preda la Liviu Vasilică, județul a pus pe tapetul culturii naționale dovezi ale unui simț artistic absolut special, greu de reprodus și de imitat. Iar județul mai are încă destui oameni valoroși care trăiesc și-și consumă timpul oferind celorlalți părți din spiritualitatea asumată și consolidată în ani de experiență. Iar sculptorul Costel Păun este, fără discuție, una dintre aceste valori locale cu rezonanță națională, pentru că în acest moment, el este singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să sculptezi utilizând acest material, dar pe de altă parte, piatra deja sculptată de apă vine cu o încărcătură proprie, pe care artistul o șlefuiește și-o transformă în operă de artă. În plus, formele pe care Costel Păun le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși.

Dacă arta trebuie să intre într-o comuniune cu Natura, ca să îi exprime principiile, trebuie să îi urmeze, însă, şi exemplul acţiunii. Materia trebuie să îşi continue viaţa şi după ce au intervenit mâinile sculptorului. Rolul plastic pe care materia îl îndeplineşte în mod firesc, trebuie încontinu  descoperit şi păstrat. A-i da un alt sens decât acela pentru care este menită de la Natură, înseamnă a o ucide.”, spunea Brâncuși. Și iată cum sculptorul teleormănean Costel Păun reușește să pună în practică această teorie a artei sculpturale, devenind astfel o prezență nelipsită în cadrul expozițiilor desfășurate atât în țară, cât și pe alte continente.

Astăzi, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, sculptorul Costel Păun a fost invitat în foaierul Palatului Administrativ din Alexandria pentru a-și prezenta o parte dintre lucrări. Și având în vedere că în Teleorman nu au loc foarte des expoziții de acest fel, foaierul a fost plin, iar un lucru îmbucurător a fost acela că la eveniment au luat parte foarte mulți tineri. Operele lui Costel Păun, impresionante în sine, au atras atenția tuturor, dar au fost și explicate de către criticul de artă Eugenia Dumitriu, care a vorbit despre unicitatea operei sculptorului, dar și despre formele pe care acesta le utilizează în arta sa.

Este artistul care aduce în lumea plastică o nouă dimensiune a conceptului de sculptură. Sculptura lui Costel Păun trebuie studiată din timp, pentru a nu-l confunda cu Brâncuși. Ei bine, din aceeași țară din care a plecat Brâncuși provine și un nou artist, chiar în Teleorman, un artist pentru care materialul folosit e piatra de râu. La acest material nu s-au mai oprit alți sculptori contemporani. Sculptura în piatră de râu în acest secol se face numai în Japonia și foarte puțini îndrăznesc să facă asta. Tehnica unicat constă în îmbinarea pe filet între două pietre, tehnică care nu se găsește nici la Brâncuși, nici în Japonia. El e unic…„, a spus Eugenia Dumitriu.

Deși a primit din partea Centrului Cultural Teleorman o diplomă și i s-a dat posibilitatea să se adreseze oficial publicului, Costel Păun a mulțumit cu modestie și le-a propus celor interesați să discute personal cu ei fiecare operă care le-a atras atenția.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Angajat al Primăriei Alexandria, concediat pentru o filmare pornografică. Viceprimarul securist rezistă!

Următorul articol

Proxeneți din Teleorman, acuzați că timp de 4 ani au exploatat femei în Marea Britanie

Cele mai recente articole de Cultură