liberinteleorman.ro

Schimbarea la față a Opoziției din Teleorman. Claudia Almăjanu: ”În momentul de față, nu vizez nicio funcție” – interviu –

20 martie 2016

Monica Vasilescu

claudiaÎn scena politica locală a intrat o femeie a cărei voce începe să devină din ce în ce mai auzită. Claudia Almăjanu este un nume cu rezonanță, iar prezența ei printre liberali a stârnit repede  interesul tuturor curioșilor. Deși a pășit într-un mediu în care este nevoie de o armură destul de riguroasă, Claudia vrea să fie unul dintre modelele feminine care mizează în politică pe autenticitate și decență. Are doar 32 de ani, nu se consideră politician, dar are deja proiecte mărețe, printre care regăsim rebranduirea Teleormanului. Pentru asta nu și-a propus să facă o politică distructivă, din contră, se gândește să promoveze orice este frumos în județul în care politicienii s-au dovedit mereu a fi ”teroriști culturali”.

Am cunoscut-o pe Claudia Almăjanu recent, într-un context social, la o întâlnire informală a femeilor liberale din Teleorman, pe care a organizat-o, și nu am ratat șansa de a o întreba despre planurile sale, despre viziunea sa cu privire la schimbare și, desigur, despre învățămintele primite de la tatăl său, Marin Almăjanu.

Reporter: Claudia, spune-ne, întâi de toate, care este scopul acestei acțiuni și ce a rezultat în urma ei?

Claudia Almăjanu: A fost prima acțiune de genul acesta pe care am organizat-o. Îmi doresc foarte mult să încercăm să depășim tiparele clasice în luna martie, cum ar fi mărțișorul sau florile acordate, și de aici am pornit conceptul de a avea discuții libere cu doamne care lucrează în societatea actuală, de la învățământ, mediul de afaceri sau medicină. Mi-am dorit o întâlnire cu discuții libere în care să identificăm problemele cu care doamnele se confruntă.

Doamnele au fost receptive?

Da. Au reacționat mai bine decât mă așteptam, în sensul că am avut prezențe importante și a fost un dialog constructiv. Acțiunea în sine a avut succes, iar acest lucru poate fi confirmat inclusiv de faptul că s-a desfășurat pe o perioadă de timp mai mare decât mă așteptam.

Ce probleme ați identificat?

Să le luăm punctual. Cu privire la învățământ, s-au ridicat probleme referitoare la lipsa școlilor de arte și meserii, care nu face altceva decât să ducă la un deficit de forță de muncă în mediul de afaceri specializat în domenii precum patiserie, cofetărie, etc. Drept urmare, am identificat această soluție pe care noi am vedea-o, ca și partid, și anume: sprijinirea școlilor de arte și meserii. Pe de altă parte, din punctul de vedere al doamnelor prezente la întâlnire, ele se confruntă cu dificultăți în atragerea forței de muncă, tocmai pentru faptul că ne confruntăm cu lipsa specialiștilor, fie cu excedent de persoane calificate, în sensul că majoritatea se îndreaptă către o facultate. Este cumva și o chestiune psihologică, pentru că tinerii din ziua de azi refuză să abordeze meseriile de bază în economia de piață ori acest lucru se observă. Un alt aspect reliefat ar fi sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, pentru că am constatat că la Alexandria predomină angajații la stat, în detrimentul celor din mediul privat, astfel că tinerii ar trebui încurajați să devină antreprenori.

Cum ți se pare că arată societatea teleormăneană la ora actuală?

Îți mulțumesc pentru întrebare! Având în vedere că județul Teleorman apare la coada unor clasamente destul de importante, cum ar fi rata șomajului și gradul de sărăcie, care este unul destul de ridicat, discutăm de cel mai sărac județ din sudul țării. Lucrez în momentul de față la un proiect, ce are ca linii generale rebranduirea Teleormanului, în sensul că încercăm să prezentăm Teleormanul la nivel național prin intermediul unei alte abordări. Mi-ar plăcea să cred că toți tinerii de aici știu că în Teleorman au existat și există valori. Discutăm despre personalități în domeniul literaturii și despre alte lucruri frumoase pe care acest județ le are. La momentul oportun, vă voi invita la lansarea acestui proiect, în cadrul căruia voi avea colaboratori importanți din Teleorman și nu numai. Este vorba despre colegi de-ai mei, care, în momentul de față își desfășoară activitatea în mdiul academic, fie despre alți colaboratori și consultanți externi. O să dau mai multe amănunte la momentul potrivit, dar până atunci vreau să-mi fac temele pe îndelete.

Ai plecat să studiezi în afară. De ce te-ai întors acasă?

Am finalizat studiile liceale în Alexandria, după care m-am îndreptat către ASE și am urmat apoi alte studii în afară. M-am întors în Teleorman printr-o conjunctură delicată, care m-a determinat cumva să mă implic mai mult. În ultimul timp am început să-mi îndrept activitata către zona aceasta, a politicului.

De ce politică?

Este un raport direct proporțional între proiectul despre care am vorbit mai devreme și politică. Pentru a putea face acțiuni concrete, de schimbare nu numai a percepției, ci și a datelor clare cu privire la problemele actuale, cred că numai prin implicare politică poți face astfel de lucruri.

Vizezi vreo funcție?

Știu că au fost speculații cu privire la asta, dar în momentul de față nu vizez nicio funcție. Vreau să-mi desfășor activitatea alături de colegii mei din organizația Alexandria și să-mi pot duce la bun final proiectul despre care am vorbit.

Cum ai perceput politica locală în acest timp scurt în care ai cunoscut-o?

Dacă știi să abordezi lucrurile, să-ți vezi de acțiunile tale, să încerci să-ți cunoști colegii, dacă nu agreezi ideea de a intra în jocurile de culise, cred eu că poate fi în regulă. Altfel, nu aș fi fost aici.

Cum ai fost privită și primită? Suspect?

Probabil. Dar, totodată, pe măsură ce timpul va trece, colegii mă vor cunoaște din ce în ce mai bine, eu, la rândul meu, am nevoie să-i cunosc, și cred eu că împreună putem dezvolta lucruri concrete, ce pot duce către o schimbare în județul Teleorman.

Te-a pasionat politica dintotdeauna?

Recunosc că, având un politician în familie, a devenit și pentru mine interesant, în sensul că este o abordare ce îți poate permite să duci la bun final proiecte. În Teleorman, poate fi chiar o provocare. Vedem cu toții, chiar și cei care nu sunt din Teleorman, cum arată județul din punct de vedere al culorii politice. Este foarte ușor să știi despre Teleorman, din păcate, nu atâtea lucruri pozitive precum ne-am dori.

Crezi că există posibilitatea unei schimbări pozitive vreodată-n viață?

Da. Nu am niciun dubiu. Eu cred că tinerii trebuie angrenați în acțiuni și proiecte ce le pot stârni interesul. Trebuie schimbată și percepția asupra politicii. În politică nu intri pentru că vrei o funcție, intri pentru că îți dorești să schimbi ceva, iar dacă demonstrezi este normal să treci la pasul următor.

Te implici în organizația de femei, de tineret? Cum decurge munca ta la partid?

Munca mea la partid este desfășurată la organizația din Alexandria și, totodată, și în organizația de femei la nivel de municipiu. Pe lângă faptul că particip la ședințe, am mers, am stat de vorbă cu cetățenii din Alexandria, asta și ca urmare a faptului că sunt președinte la o secție de votare. Acest fapt mi-a permis să stau de vorbă cu locuitorii orașului, organizez acțiuni, mă alătur colegilor, am participat recent, alături de tinerii noștri, la o acțiune de 1 Martie.

Ce te-a învățat tatăl tău din punct de vedere politic?

De la tata am învățat că puterea PNL Teleorman a stat mereu în unitatea echipei. Într-o organizație, chiar dacă sunt păreri diferite, importantă este găsirea celor mai bune soluții. Numai oamenii slabi simt nevoia să formeze „găști”, eu nu mă consider o astfel de persoană și pot spune ca aparțin Partidului Național Liberal și atât. Știu că și colegii mei sunt în asentimentul meu.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Accident cu cinci victime la Turnu Măgurele

Următorul articol

Dănuț Cuclea a fost prins cu minciuna! ANAP a amendat Primăria Turnu Măgurele pentru ”afacerea toboganul”

Cele mai recente articole de Interviu