Scandal pe moșia lui Bitanu’ – Cum a ajuns o firmă din Constanța să pună pe jar comuna Suhaia?

în Actualitatea politică

bitanu4 Carmen Dumitrescu

Despre “moșia lui Bitanu’” nu s-a mai vorbit de ceva vreme, pentru că incompatibilitatea l-a transformat pe fostul primar al comunei Suhaia într-o miză mai mică. În locul său, comuna e păstorită de partenera sa de viață, însă gurile rele spun că, de fapt, nimic nu s-a schimbat prin comună și că Bitanu’ își cam îndeplinește în continuare atribuțiile de primar, deși el e administrator și împarte biroul cu primarul. Dacă îl întrebi pe el, acesta va spune că nu face altceva decât să-și consilieze partenera până când va putea singură să administreze resursa locală, însă nu putem să nu ne întrebăm de ce un primar ales are nevoie de o perioadă atât de lungă de pregătire, că alții au cam învățat din mers. Dar trecem peste detaliile “nesemnificative” pentru a ajunge la speța cu adevărat arzătoare pentru oamenii din Suhaia și… pentru organele de cercetare penală.  Căci actualmente, vreo 25 de țărani din comună sunt dispuși să facă un scandal monstruos pentru banii care li se cuvin: vreo 270.000 de lei, reprezentând contravaloarea recoltei lor de orz și grâu. Banii ar trebui să vină dinspre o firmă din Constanța, care a ajuns la Suhaia – se pare – fără cunoștința primăriței și fără acordul nimănui din administrație. Deși se știe că în mediul rural, nimic nu se face fără permisiunea puterii locale.

Promisiuni îndeplinite

bitanu5Se pare că în campania electorală, fostul primar din Suhaia le-a promis oamenilor că va găsi o metodă facilă de a-i sprijini pe tărani să-și vândă recoltele la niște prețuri avantajoase. În acest sens, sediul fostului CAP din comună a fost transformat în Asociația Agricolă Suhaia, unde s-a înființat un punct de preluare a produselor agricole. Pentru a da sens întregii povești, la Suhaia a apărut de nicăieri o firmă tânără din Constanța, pe numele ei Tempo Production. Societatea și-a îndeplinit angajamentul de a prelua de la țărani recoltele de grâu și ovăz, fără a semna, însă, vreun contract individual cu aceștia, prin care să se oblige că le va vira banii în conturi într-un anumit interval de timp. Dar oamenii au fost răbdători.

bitanu3Lunile, însă, au trecut și aceștia n-au mai putut tolera așteptarea, așa că s-au adresat organelor de cercetare penală, incriminând constituirea de grup infracțional, frauda și evaziunea fiscală. În acest moment, există o plângere la DNA împotriva fostului primar de la Suhaia care i-ar fi direcționat pe țărani către firma cu pricina și un dosar la Serviciul de Investigare a Fraudelor împotriva firmei din Constanța. Terenul pe care se află clădirea închiriată de Tempo Production aparține consiliul local, după cum o demonstrează o hotărâre a acestei autorități. Fostul primar de la Suhaia, Cristi Barbu, nu admite acest lucru, declarându-ne că terenul care a aparținut fostului C.A.P. este un fel de proprietate comună a mai multor persoane. Interesant este că acele clădiri construite pe terenul în cauză aparțin unor societăți comerciale, dar și fostului primar, care zice că le-a achiziționat pe vremea când nu era primar în Suhaia, astfel că nu se pune în niciun fel problema vreunei alte incompatibilități decât a celei cunoscute deja. Cu toate astea, oamenii susțin că acele clădiri, intrate în posesia lui Barbu, făceau parte din patrimoiul comunității și că acestea le-a achiziționat în perioada în care el era primar, iar soția sa referent la serviciul de impozite și taxe.

bitanu2Firma din Constanța plătește chiria pe clădirea pe care o folosește unui anume Marin Bădărlău, fostul președinte al societății Agricola. Interesant e că în hotărârea de consiliu local referitoare la terenul discutat, se precizează că acesta trebuie închiriat unor societăți private, care să desfășoare activități economice, astfel încât comuna să aibă niște bani de câștigat. “Ghinion!”, cum ar spune Iohannis, pentru că acolo nu s-a plătit impozit pe teren și nu doar că s-a adus un prejudiciu consiliului local și comunității, ba chiar și oamenii au rămas cu buza umflată, în așteptarea unor bani care nu mai vin…

Ulciorul merge de mai multe ori la apă, dar nu la infinit…

O parte dintre păgubiți au mers, înainte de a cere sprijin la poliție, în ședința Consiliului local din Suhaia și au întrebat-o pe actuala primăriță, Polexia Barbu, cum a ajuns firma din Constanța la Suhaia. Aceasta le-a spus oamenilor, fără prea multe ocolișuri, că nu știe. Se pare că nici soțul ei, fost primar și actual administrator, Cristi Barbu, n-are idee despre cum a ajuns un cunoscut de-al său să facă afaceri la Suhaia și noi ne facem că-l credem, tocmai pentru că dacă ar fi recunoscut că îl cunoaște pe directorul societății, noi am avut o părere bună despre eforturile lui de a atrage investitori. Dar uneori e greu cu strategia…  Cristi Barbu ne-a declarat că singurul lui interes e să recupereze banii de la Tempo Production și că nu crede că firma în cauză le va da țeapă tăranilor. Afirmația lui Barbu este susținută și de către directorul comercial al Tempo Production, Marius Pârv, care ne-a mărturisit că nu are niciun fel de relație apropiată cu Bitanu’ și că știe că oamenii din Suhaia fierb în așteptarea banilor, pentru că, la rândul lui este sunat de aceștia, însă a menționat că firma este la început și că au apărut unele probleme cu plățile. El a specificat însă că, fără dubii, va face plata integrală către cei îndreptățiți în maximum două săptămâni. Mai mult, directorul firmei constănțene ne-a declarat că nu a primit până acum vreo citație de la poliție. Singurul citat ca martor în acest caz este fostul primar al comunei, care ne-a și pus la dispoziție documentul justificator. Evident că până la soluționarea situației, cei nemulțumiți continuă să își susțină cauza și să vadă în întreaga poveste niște abuzuri ale administrației locale, pe care le declară deschis. Desigur, organele de anchetă vor decide dacă  în spatele poveștii sunt jocuri de culise inadecvate. Însă ceva ne spune că dacă toți cei care și-au vândut recolta vor primi banii care li se cuvin, starea de încordare de la Suhaia se va ameliora semnificativ și moșia lui Bitanu’ va redeveni locul în care nu se întâmplă nimic. Nu de alta, dar Suhaia este printre foarte puținele comune din județ care n-au beneficiat până în prezent de investiții pe fonduri europene, deși este administrată de al doilea om cu putere din PNL Teleorman.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*