liberinteleorman.ro

Scandal în Consiliul Local Alexandria: „N-aș putea să trăiesc nici măcar în închisoare, că acolo aș ajunge, având pe conștiință viața unor copii…”

18 septembrie 2018

Carmen Dumitrescu

După ce peste 50 de copii au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Alexandria, Direcția de Sănătate Publică a decis suspendarea activității Grădiniței nr.10 și mutarea copiilor de acolo în alte grădinițe din oraș. Asta afectează, în mod firesc, și pe copiii care sunt deja înscriși în respectivele grădinițe, aceste permutări afectând în cele din urmă pe cei mici, care se adaptază greu la schimbări.

Consiliul Local Alexandria a convocat, de aceea, părinții afectați astăzi, la ora 18.00, după ce, în ședința de îndată de la ora 17.00 s-ar fi luat deja măsura mutării copiilor de la grădinița 10 în grădinițele cu nr.5 și nr.6. Gestul primarului Victor Drăgușin, de a-i pune în fața unei situații împlinite, i-a determinat pe părinți, în număr de aproximativ 80, să dea buzna în sala de ședințe a Consiliului local și să-și spună nemulțumirea, în fața întregului for decizional.

Printre altele, părinții și-au declarat nemulțumirea de a fi forțați să își traumatizeze copiii, prin schimbarea mediului în care s-au adaptat deja, pentru că Primăria Alexandria nu și-a îndeplinit obligația de a muta activitatea Grădiniței nr 10 într-un alt loc, având în vedere că spațiul în care respectiva grădiniță funcționează de mulți ani e o clădire din 1877, care stă să cadă.

Lucru confirmat în ședință chiar de directorul DSP Teleorman, Mioara Comana, care a mai spus și faptul că autorizația de funcționare a grădiniței nu putea fi prelungită la nesfărșit în condițiile precare de igienă și siguranță de acolo: „Situația este următoarea. Am fost anunțată sâmbătă că s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean 10 copii, acuzând diverse simtompe. Unii diaree, alții febră, alții vărsături. Mi s-a spus că medicii i-au consultat și că necesitau tratament în ambulatoriu. Sâmbătă am fost anunțată că alți patru copii au fost internați cu simptome similare celorlalți, dar într-o formă mai gravă. A început nebunia pe Facebook și în presă, așa că duminică dimineața am fost în spital. Am constatat că, de fapt, s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe 52 de copii, 30 și ceva din Alexandria. Ne aflam în situația în care trebuia să recoltăm probe de la personal și din bucătăria unității de învățământ. Am stabilit că probele de alimente ar fi expirat dacă nu interveneam. Prima dată s-a pus problema că ar fi toxiinfecție alimentară. Probele acelea se află în laboratorul nostru. De vreo trei ani, noi tot dăm termene de remediere a situației la această grădiniță. Mereu s-au remediat parțial unele aspecte, dar lucrurile nu pot merge așa la infinit. Vorbim despre o grădiniță din 1877, în prag de prăbușire, am văzut cu ochii mei, fără circuite funcționale, deci nu are nicio legătură că am suspendat activitatea grădiniței cu îmbolnăvirile. Abia acum noi făceam controalele în grădinițe și școli. Sunt prea mulți copii la grădinița aceasta și nu mai intru în detalii igienico-sanitare. Nu pot să mă fac  că nu văd. Este suspendare de activitate, nu este închidere. Automat primăria mi-a solicitat mutarea. Nu este vina mea că nu s-a făcut procedura de licitație.   Eu nu pot pune nicio secundă în pericol viața copiilor dumneavoastră, văzând cu ochii mei, chiar dacă îmi făcea cineva raport. N-aș putea să trăiesc nici măcar în închisoare, că acolo aș ajunge, având pe conștiință viața unor copii.”

Primarul Victor Drăgușin spune că îmbolnăvirea copiilor nu are nicio legătură cu decizia de mutare a activității Grădiniței nr.10, ci cu suspendarea autorizației de funcționare, încercând să paseze vina în curtea DSP. Asta nu i-a convins prea tare pe părinții revoltați, care l-au și rugat pe Drăgușin să nu se joace cu copiii lor: „Atât vă spun domnule primar, cu noi puteți să vă jucați. Dar nu și cu copiii noștri!”

Primarul a reacționat imediat, susținând că aceste cuvinte îl dor. Dincolo de durere, însă, acesta a precizat că el ar fi putut trece cu vederea faptul că grădinița în cauză ar fi continuat să funcționeze, dar în lumea aceasta rea, care îi face plângeri penale, îi e imposibil să închidă ochii: “Propunerea mea de mutare a copiilor n-are nicio legătură cu cazurile de îmbolnăviri a unor copii. Nouă ni s-a suspendat autorizația de funcționare a unității de învățământ. În contextul ăsta, sunt două variante: ori să-mi asum răspunderea, ca primar, împreună cu colegul viceprimar care răspunde de învățământ, să funcționați în continuare acolo, dar pe răspunderea voastră și a doua variantă, să prezentăm Consiliului local mutarea provizorie, până la definitivarea lucrărilor de amenajare a spațiilor de la Liceul Agricol, lucru convenit, de altfel, cu părinții de anul trecut în discuții purtate cu domnul viceprimar Ioan Augustin. Din păcate, asta este România. Proceduri extrem de greoaie, licitații complicate. Mai avem două unități școlare unde nu s-a prezentat nicio firmă de construcții. Până la urmă, lucrările au început la Grupul Școlar Agricol și amenajarea parterului de la internat. Până atunci, eu am ales, împreună cu colegii din executiv să mutăm activitatea grădiniței nr. 10. De ce? Dacă am trăi într-o societatea normală, probabil n-ar fi fost nevoie.  Tocmai de asta am convocat o ședință de îndată, fiind o situație specială. Să nu credeți că sunt un om laș sau un om care mi-e frică să risc, dar trăim într-o vreme nebună, într-o lume nebună. Am, și așa, o sumedenie de plângeri penale de te minunezi ce motive inventate, nu adevărate.”

În cele din urmă, primarul le-a dat părinților nemulțumiți, după ore întregi de discuții aprinse două variante: ori să accepte mutarea copiilor lor la alte grădinițe din oraș, ori să înainteze un memoriu prin care să-și asume eventualele consecințe ale rămânerii copiilor în grădinița nr 10, după o igienizare superficială a ei.

 

 

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Casa de Cultură din Alexandria se trimite iar la minister?!

Următorul articol

Condamnatul cu executare – Liviu Dragnea a primit motivarea. Urmează apelul

Cele mai recente articole de Actualitate