IPJ Teleorman: Sărbători de iarnă în siguranță

în Actualitate

politistiÎn perioada premergătaore sărbătorilor de iarnă (Naşterea Domnului-Crăciunul, Anul Nou şi Boboteaza) la nivelul Inspectoratului de poliție județean Teleorman se vor desfășura un complex de acțiuni în vederea asigurării unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale de orice natură în această perioadă.

PE LINIE DE ORDINE PUBLICĂ SE VA AVEA ÎN VEDERE

 • adaptarea dispozitivelor de siguranţă publică la specificul activităţilor, pentru sporirea siguranţei şi protecţiei cetatenilor.
 • pregătirea antivictimală a persoanelor vârstnice care locuiesc singure sau în case izolate, precum şi identificarea familiilor ai căror membri sosesc din străinătate pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă şi cunoaşterea relaţiilor dintre aceştia, în scopul prevenirii producerii unor evenimente cu consecinţe grave (ex. infracţiuni comise cu violenţă între soţi sau rude pe fondul geloziei, proceselor civile aflate în derulare etc.).
 • asigurarea fluenţei traficului rutier pe arterele de circulaţie care converg spre punctele de trecere a frontierei respectiv Turnu Magurele – Nicopole si Zimnicea- Svistov.
 • asigurarea prezenţei sporite în zona discotecilor, barurilor, cluburilor sau altor locaţii de acest gen.
 • monitorizarea locurilor unde se organizează focuri de artificii, pentru respectarea condiţiilor prevăzute de lege, ce trebuie îndeplinite.
 • defășurarea de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de animale în care se va urmări verificarea modului de respectare a legislaţiei privind comercializarea animalelor vii şi a produselor din carne, verificarea modului de respectare a legislaţiei privind organizarea şi efectuarea transporturilor de animale şi produse de origine animal, identificarea şi verificarea legalităţii funcţionării abatoarelor și depistarea persoanelor care se ocupă cu sacrificarea şi comercializarea ilegală a animalelor şi a produselor animale.
 • desfășurarea de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de material lemnos şi a „pomilor de Crăciun” în care se va verifica legalitatea transporturilor materialelor lemnoase şi “pomilor de Crăciun”, verificarea legalităţii comercializării “pomilor de Crăciun” în pieţe, târguri şi oboare și efectuarea unor controale în profunzimea fondului forestier pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori şi “pomi de Crăciun”.

PE LINIE DE SIGURANŢĂ RUTIERĂ:

 • informarea permanentă a participanţilor la trafic cu privire la condiţiile meteo-rutiere de deplasare, la nivel judetean şi respectiv, local, de către purtătorul de cuvânt al inspectoratului de poliţie.
 • asigurarea flexibilităţii dispozitivelor de circulaţie , pentru o reacţie promptă şi eficientă la eventuale situaţii de urgenţă specifice perioadei de iarnă.
 • realizarea unei prezenţe active pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, dar şi în scopul intensificării activităţilor specifice, potrivit competenţelor, pentru limitarea excesului de viteză şi depistarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice.
 • verificarea pregătirii administratorilor de drumuri cu mijloace tehnice şi materiale specifice de intervenţie, pentru a se manifesta mai multă receptivitate şi operativitate din partea acestora în ceea ce priveşte intervenţia eficientă în vederea menţinerii stării de viabilitate a drumurilor.
 • asigurarea principalelor artere cu agenţi de poliţie rutieră, în situaţiile în care traficul rutier este îngreunat de căderi masive de zăpadă sau de alte fenomene meteorologice care pot afecta fluenţa circulaţiei rutiere (polei, ceaţă etc.).
 • intensificarea activităţilor pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor de circulaţie şi a faptelor antisociale pe tronsoanele de drumuri europene ce converg către punctele de trecere a frontierei, în perioada sărbătorilor de iarnă, în funcţie de creşterea valorilor de trafic.

PE LINIE DE ARME, EXPLOZIVI ŞI SUBSTANŢE PERICULOASE:

 • executarea unor controale la societăţile comerciale implicate în operațiuni cu articole pirotehnice, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea stabilirii legalităţii activităților derulate, destinaţiei finale a articolelor pirotehnice, a stocurilor existente şi a modului de asigurare a securităţii acestora.
 • efectuarea de verificări şi controale în complexele comerciale, pieţe, târguri sau alte locuri de comercializare identificate pe raza de competenţă, pentru verificarea legalităţii operaţiunilor de deţinere şi comercializare către populaţie sau persoane juridice a articolelor pirotehnice.
 • identificarea persoanelor juridice şi fizice care efectuează operaţiuni fără drept cu articole pirotehnice şi luarea faţă de acestea a măsurilor prevăzute de Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi cu modificările ulterioare.

PE LINIE DE INVESTIGAŢII CRIMINALE:

 • Intensificarea activităţilor specifice în zonele şi mediile pretabile comiterii de furturi şi tâlhării.
 • Intensificarea activităţilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor comise cu violenţă în zona barurilor, cluburilor, locurilor de cazare şi altor locuri pretabile, precum şi monitorizarea stărilor conflictuale.
 • Monitorizarea grupurilor de infractori aflaţi în evidenţă cu furturi din locuinţe care pot acţiona în lipsa proprietarilor/chiriaşilor de la domiciliu.
 • Punerea în executare, cu operativitate, a mandatelor şi sentinţelor penale, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii şi a celor dispărute, identificarea şi clarificarea situaţiei unor persoane şi cadavre cu identitate necunoscută

            PE LINIE DE INVESTIGARE A CRIMINALITĂŢII ECONOMICE:

 

 • Identificarea şi verificarea agenţilor economici din   complexe comerciale de pe raza judeţului unde funcţionează astfel de complexe comerciale, precum si din pieţele şi târgurile în care se desfăşoară activităţi comerciale nelegale cu: mărfuri alimentare (carne, produse din carne congelate, ouă, lapte şi altele), legume-fructe, alcool, băuturi alcoolice şi ţigări, obiecte ornamentale pentru sărbătorile de iarnă.
 • descoperirea şi investigarea ilegalităţilor comise cu ocazia efectuării importurilor/operaţiunilor intracomunitare şi comercializării acestor produse pe teritoriul României.
 • identificarea operatorilor comerciali care efectuează importuri şi achiziţii intracomunitare prin sustragerea de la controlul vamal sau controlul instituit în punctele de frontieră.

 

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*