Sănătate fără frontiere – parteneriat între medicii români şi bulgari

în Actualitate/Sănătate

proiectSănătate fără frontiere este un deziderat al tuturor. Sub această titulatură, Colegiul Medicilor Teleorman în parteneriat cu Colegiul Regional-Veliko Târnovo al Uniunii Medicilor din Bulgaria – în calitate de partener principal şi cu municipalitatea Lyaskovets au pus bazele unui proiect menit să contribuie la ducerea la îndeplinire a unor scopuri comune.

Obiectivul general al Proiectului “Sănătate fără frontiere” a fost acela de a contribui la apropierea şi amplificarea parteneriatului dintre cele două colegii medicale – cel din regiunea Veliko Târnovo, Bulgaria şi cel din judeţul Teleorman, România, dar şi pentru intensificarea contactelor dintre acestea.

La conferinţa de încheiere a proiectului, desfăşurată, astăzi, la Alexandria, au luat parte reprezentanţii celor două state partenere, în frunte cu preşedintele Colegiului Medicilor din Judeţul Teleorman, Alice Drăghici, preşedintele Colegiului Regional-Veliko Târnovo al Uniunii Medicilor din Bulgaria, Mariana Kirilova, şi managerul de proiect – Kiril Cherchelanschi.

Aceştia au vorbit, pe rând, despre problemele identificate în comun, despre modalităţi de remediere, unele dintre deficienţe presupunând modificarea legislaţiei în vigoare. Rezultatele aşteptate în urma realizării proiectului se referă la întocmirea Codului de etică profesională, în cazurile de oferire a unor servicii medicale transfrontaliere, desfăşurarea unor instrucţiuni specializate a unui număr de aproximativ 60 de medici bulgari şi români (membri ai celor două colegii medicale partenere), în legătură cu exigenţele şi standardele europene pentru oferirea unor servicii de sănătate transfrontaliere,o colaborare transfrontalieră îmbunătăţită, în domeniul sănătăţii publice, în regiunile Veliko Tarnovo şi Teleorman, o mărire semnificativă a informării, referitor la drepturile pacienţilor, în cazul aplicării unor servicii medicale transfrontaliere, studierea practicilor bune din domeniul oferirii unor servicii medicale de ocrotirea sănătăţii şi de salvare.

Proiectul face parte din Programul pentru Colaborare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013, Axa de prioritate 3.3, Colaborare de tipul „Oameni pentru oameni” şi a fost finanţat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, din Bugetul de Stat al Romaniei, Bugetul de Stat al Republicii Bulgaria şi din bugetele partenerilor.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*