S-a stins un simbol al decenţei în presa teleormăneană – Ziaristul Benoni Schmidt a fost condus astăzi pe ultimul drum de colegi şi prieteni

în Actualitate

Carmen Dumitrescu

lumanareZiaristul Benoni Schmidt a murit aşa cum a trăit: decent şi fără să deranjeze pe nimeni. Şi puţini oameni din mass-media locală s-au putut declara indiferenţi în faţa unui eveniment trist, constând în moartea unuia dintre cei mai experimentaţi şi mai pasionaţi ziarişti din Teleorman, care a muncit cu devotament chiar şi în ultima zi din viaţa sa. Despre activitatea sa în presă nu trebuie făcute foarte multe precizări. Numele lui Benoni Schmidt e legat de numele celui mai important cotidian din judeţul Teleorman, locul unde mergea cu loialitate în fiecare zi, încercând să-şi pună amprenta într-un spaţiu media tot mai invadat de monden, politică şi scandal. Şi reuşea… Nu există, în acest moment, un alt jurnalist în Teleorman, care să înţeleagă problemele agriculturii la fel de bine ca Benoni Schmidt şi asta nu numai pentru că a fost inginer agronom, înainte de a fi om de presă, dar şi pentru că era cu adevărat pasionat de ceea ce-l interesa. Domnul Schmidt ştia totul despre vreme, despre recolte, despre preţul cerealelor şi despre subtextul oricărei măsuri economice din agricultură. În egală măsură, era un pasionat al lecturii. Citea mult şi, de regulă, prefera să ştie câte ceva din fiecare domeniu al cunoaşterii. Împrumuta cărţi colegilor şi se arăta interesat ori de câte ori unul dintre ei apărea în redacţie cu o carte proaspăt achiziţionată, fiind însă întotdeauna indulgent atunci când colegul părea să nu fi înţeles lucrurile la nivelul exigenţelor sale.

Dar dincolo de calităţile lui de ziarist şi de coleg, domnul Schmidt a fost un om excepţional. Îşi ieşea foarte rar din starea lui calmă şi, de foarte multe ori, ironiile altora păreau să-i treacă pe lângă urechi. Considera că răutatea celor din jur e doar o formă de inferioritate şi nu încerca să îndrepte pe nimeni cu forţa, fiind convins de faptul că, de cele mai multe ori, e suficient să răspunzi calm şi decent la orice fel de remarcă, fie ea chiar şi deranjantă. Nu vorbea cu oamenii din jurul lui decât la persoana a doua plural, oricât de tineri ar fi fost în raport cu el, şi n-o făcea niciodată forţat sau ironic, politeţea fiind o trăsatură naturală a celui care a reprezentat, cu cinste, vechea gardă de jurnalişti teleormăneni.

Benoni Schmidt a murit aşa cum a trăit: cu decenţă. Iar în faţa decenţei, nu poţi decât să-ţi pleci capul. În acest caz, cu tristeţe…

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*