S-a inventat „Legea Librăriei din Teleorman”! Proiectul de lege vizează acordarea unui ajutor financiar pentru cei care deschid librării în provincie

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Au fost două prime elemente care au făcut Teleormanul celebru, încă dinainte de a-l face Dragnea: morții cu spirit civic și lipsa librăriilor. Disputa dintre Carmen Daniela Dan, pe vremea aceea prefect de Teleorman, și polițistul Marian Godină, care observase că județul Teleorman nu înregistrează nici măcar o librărie în adevăratul sens al cuvântului a pus cumva județul pe hartă. Evident, în același mod dureros în care PSD-ul local s-a învățat să perpetueze degradarea pe care tot ei au impregnat-o acestor locuri. Și s-a râs mult pe tema asta, ba chiar s-au întreținut vreme de mai multe luni dezbateri, pesediștii județului insistând că Teleormanul are sute de librării, fără ca ei să știe că o librărie e un spațiu amenjat, unde se vând EXCLUSIV cărți și al cărei scop este promovarea și distribuirea culturii scrise la nivelul maselor. N-au înțeles pesediștii teleormăneni nici în ziua de azi că nu poți numi librărie un loc în care se vând, simultan, haine, combustibil, mâncare și… cărți. Dar cumva disputa s-a stins. A rămas, însă, pata pe obrazul județului. O pată care acum se transformă într-un proiect de lege.

Cum arată o „librărie” din Teleorman

El aparține deputatului Ovidiu Raețchi, care își dorește existența unei legi de natură să stimuleze consumul de cultură scrisă în provincie. Și astfel, statul să asigure un ajutor celor care își doresc să deschidă librării. Proiectul de lege poartă numele simbolic de: „Legea Librăriei din Teleorman”.

Comunicatul de presă, prin care deputatul își anunță intenția și motivele ei are următorul conținut:

„La ora actuală, la o populație de circa 19 milioane de locuitori, România are doar 300 de librării. De altfel, în ultimii ani, numărul acestora a scăzut dramatic și sunt numeroase orașe care nu dispun de o librărie. Consecințele sunt evidente: ne aflăm în situația îngrijorătoare în care avem o rată a analfabetismului funcțional de 42% în rândul copiilor de 15 ani, cu o medie europeană de 17%. Pornind de la aceste date, am depus un proiect de lege pe care l-am numit, simbolic, Legea Librăriei din Teleorman, care urmărește încurajarea apariției librăriilor în provincie prin încurajarea inițiativelor antreprenoriale locale, dar și prin atragerea marilor lanțuri, care au capacitatea de a asigura evenimente culturale de ținuta și prezența unor scriitori importanți, cu rol evident de iradiere culturală.

Cum arată o librărie, prin definiție, în lumea normală

Proiectul de lege presupune înființarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfășoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înființeze o librărie vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanțare de minim 10.000 de euro. „

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*