Monica Vasilescu
Se știe deja, angajatorul de pesediști Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA, pe 15 iulie 2016, fiind acuzat de săvârșirea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. Și când toată lumea aștepta o soluție în acest dosar, Instanța supremă a reluat de la zero procesul în legătură cu angajările fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman. La termenul recent de la ICCJ, Ionel Marineci, la data faptei șef serviciu în cadrul instituției destinată copilului și familiei, unul dintre inculpații din dosarul lui Liviu Dragnea, le-a spus judecătorilor că nu mai dorește să fie judecat prin procedura simplificată, așa cum optase la începutul procesului, supunându-se rigorilor legii pentru faptul că și-a schimbat încadrarea. Alți trei inculpați – Adriana Botorogeanu, Gheorghe Nicușor și Anisa Stoica – au declarat că își mențin cererea de a fi judecați prin procedura simplificată, care presupune recunoașterea vinovăției și scăderea cu o treime a pedepselor. Și Bombonica Prodana, fostă Dragnea, a făcut opinie separată, ea nedorind să fie audiată, ci să păstreze tăcerea pe tot parcursul desfășurării procesului.
De departe, cea mai interesantă și rizibilă declarație a fost a Rodicăi Miloș. Fosta directoare economică a instituției, cea pe care unii dintre angajați au numit-o Ceaușeasca (reamintim că ne-a dat în judecată pentru acest apelativ), a avut răspunsuri dintre cele mai hilare, stârnind chiar și râsul judecătorilor. Ea a recunoscut că a auzit zvonuri legate de cele două angajări, dar a purtat discuții cu privire la ele doar o singură dată, la pontajul unei luni și a aruncat întreaga vină asupra şefei Serviciului Resurse Umane din DGASPC, Jenica Dumitru, și a directorului executiv al instituției de la acea vreme, Floarea Alesu, caracterizându-se ca fiind ”rigidă” cu subalternii. Mai mult, printre alte neconcordanțe, Rodica Miloș a spus că habar nu are unde este sediul PSD într-un oraș mic, precum Alexandria, deși auzise de o oarecare protecție de care ar fi beneficiat cele două, dar a evitat să spună numele lui Liviu Dragnea. În plus, o declarație care a uimit întreaga audiență și chiar a amuzat publicul din sală s-a referit la anumite presiuni pe care procurorii le-ar fi făcut la adresa sa, în momentul cercetărilor din dosar: ”Eu am simțit că se fac presiuni asupra mea. Mi-au spus: știți unde trebuie să ajungem, nu? Dar eu nu am știut!”… și râsul a apărut chiar și pe chipul de neclintit al completului de judecată.
Aproape la fel de interesant precum Rodica ar fi putut arăta că e și Dragnea, dacă, după ce a stat ore în șir în sală pentru a asculta cine și cum declară, a spus că își va spune punctul de vedere la finalul procesului și a plecat. Dar nu a plecat oricum, ci cu interlopii după el, chemați la Înalta Curte de Codrin Ștefănescu, să intimideze martorii și, de ce nu, presa. A reușit doar să se facă de râs, într-un mod mai neplăcut decât Rodica, pentru că ea măcar a avut bunul simț să demisioneze de la Protecția Copilului înainte de ajunge să fie de râsul întregii țări. Și ea nici nu are nevoie de indivizi cu ceafa lată pentru a o apăra…
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 31 octombrie 2017, ora 13.00.