liberinteleorman.ro

Rezistența online din Teleorman și povestea eroilor fără chip…

2 august 2018

Carmen Dumitrescu

E greu să faci opoziție la partidul unic într-un județ în care comunismul e o stare de fapt și de spirit. Pentru că în Teleorman, fiecare like pe Facebook este contorizat și analizat în comisii de disciplină. În Teleorman nu-ți faci de cap. Dacă îți pasă de picioare… Și totuși… Mediul virtual le-a deschis o portiță celor care nu suportă greutatea lanțurilor, dar nici n-au destulă motivație pentru a scrie în mod asumat ceea ce văd și ceea ce simt. Așa că, încetul cu încetul, au început să apară diverse pagini pe Facebook. Pagini virtuale pe care se poate citi adevărul. Nu cel fabricat în laboratoarele Ministerului Adevărului. Altul… Cel pe care îl trăim cu toții.

Nevoie de opoziție, chiar și la nivel virtual, există. Setea de adevăr a oamenilor este mereu vie. Și, oricât ar încerca oficialii și instituțiile să convingă în mediul virtual că Teleormanul e un loc mândru sub soare, oamenii știu că le e frică, că îi doare stomacul de foame și simt că nu le e bine. Așa că simplul fapt că altcineva ia iniativa de a spune lucrurilor pe nume contează enorm…

Prima pagină de rezistență la minciună a fost pagina Alexandria, Teleorman, România. Administratorii paginii au încercat, de-a lungul mai multor ani, să arate atât lucrurile frumoase care se întâmplă și există în județ, dar și abuzurile administrației, nesimțirea cetățenilor și prostia politicienilor. Evident, pagina a deranjat. Din ce în ce mai mult. De câteva ori a fost chiar închisă. Numele ei apare și în reclamația de la CNCD, făcută de fina primarului Drăgușin, dar și voalat, în declarații ale politicienilor puterii unice.

Unul dintre administratorii paginii ne-a povestit de ce luptă astfel și, mai ales, de ce nu renunță, după atâtea piedici: „Pagina a fost creată dintr-un soi de patriotism local, în urmă cu peste 8 ani de zile. Pe ea se postau doar fotografii care să înfățișeze Alexandria în mod pozitiv, precum și povești de viață din oraș și fotografii de arhivă. Fără vreo influență materială sau de altă natură, doar din pasiunea de a prezenta frumosul, pagina a crescut atat de mult (în prezent un număr de aprecieri egal cu jumătate din populația efectivă a municipiului Alexandria), încât a intrat în atenția politicului local, care a dorit să aibă control editorial, inclusiv prin recompensarea pecuniară a celor pe care îi considerau ei administratori. Nu înțeleg însă în ce manieră ar fi venit banii sau recompensele materiale pentru a prezenta pozitiv oamenii și partidul care conduc orașul. Ideea este că, în condițiile unei prese dependente de politic, simplii cetățeni din întreg județul Teleorman își găsesc aici locul de prezentat problemele cu care se confruntă și la care nu găsesc rezolvare din partea autorităților. În urma presiunilor tot mai mari, deși pagina 6 ani de zile nu a discutat nimic despre politic, în ultima campanie electorală locală am luat decizia să prezentăm un scurt CV al candidaților la primărie, dar atât, în scopul informării cetățenilor. Fără alte ingerințe politice și, mai ales, cu liber nu numai la laude, dar și la critici. Critici care au început să deranjeze puterea locală, mai ales în condițiile în care multe lucruri în Alexandria se petrec doar prin cumetrii, prietenii și legături de rudenie între edili și afaceriștii locali abonați la contracte cu municipalitatea, defrișări și străzi în stări precare. Atât de mult a fost deranjată vocea liberă a cetățenilor onești ai orașului, încât am fost acuzați de a fi plătiți, vânduți, mai nou „soroșiști”, amenintați cu detectivii (a se verifica cazul în presă, îl cunoașteți prea bine), pagina a fost raportată constant la facebook și blocată zile la rând, sub riscul de a fi închisă permanent, mai ales după ce am devoalat relațiile dintre finii primarului și municipalitate, cetățenii care lăsau comentarii au fost reclamați la CNCD, dumneavoastră ați fost dată în judecată și la dosar am înțeles că trei sferturi din dosar sunt capturi de pe pagina noastră. Pagina rămâne apolitică, o portavoce a vocilor fiecărui cetățean simplu și onest din Teleorman și cu același slogan: Împreună, pentru o Alexandria mai bună! Alexandria sunteți fiecare dintre voi, nu ei!”

O altă platformă a rezistenței online din Teleorman este pagina Librăria din Alexandria. Pagina s-a făcut cunoscută prin postările amuzante pe care le promovează în online, dar și prin faptul că spune adevărul în glumă. Deși nu are încă impactul paginii Alexandria, Teleorman, România, Librăria din Alexandria a reușit să prindă o nișă: cea a oamenilor cu simțul umorului. Însuși numele paginii este dat de situația tragi-comică în care s-a aflat Teleormanul pe vremea când Marian Godină dezvăluia că în județul lui Dragnea nu există librării, în timp Dragnea vorbea despre câteva sute. În realitate, singura librărie din Alexandria este această pagină de Facebook. Administratorul ei ne-a povestit de ce a încercat această formă a rezistenței: „Pagina a apărut în primă fază ca o parodie după scandalul cu librăriile. Așa am și început, cu povestea inexistenței unei librării în Alexandria. Mai departe, totul s-a transformat într-o pagină de satiră locală. Și e un fel de platformă liberă. Oamenii pot scrie liber pe pagina aceasta. Era mai mult decât necesară această pagină. În primul rând, tratează lucrurile într-un mod diferit. Cu mai puțină seriozitate și mai mult umor. Și cred că are o penetrare mult mai bună a publicului. Nu-mi asum pagina, din motivul evident că apar repercusiuni. Uită-te la ce i s-a întâmplat băiatului cu numere de Suedia. Pentru mine ar fi și mai rău. Oamenii din zona asta au această atitudine de a nu suporta nici ironiile, nici umorul. Și atunci e normal ca oamenii care fac asta să-și ascundă identitatea.”

Parodii din Alexandria este o pagină apărută recent în mediul virtual. Până la momentul publicării acestui articol, n-am reușit să aflăm cui îi aparține. Însă, pagina începe să capete tot mai mulți cititori, din simplul motiv că spune adevărul într-un mod direct și foarte ironic. De altfel, așa cum îi este și numele, pagina parodiază evenimentele zilei din județ, într-un mod foarte pitoresc.

Rezistența online din Teleorman este, după cum puteți vedea și simți, foarte puțină, dar încăpățânată. Și cel mai important rol al ei este acela că începe să schimbe mentalități. Și, pe măsură ce timpul va trece, poate nici nu va mai fi nevoie de ea. Poate că va trăi și Teleormanul zile în care nu va fi nevoie să-ți pui o mască pe chip pentru a spune adevărul…

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Scrisoare către Dragnea: ”Veți rămâne în istorie ca un conducător blestemat de la mic la mare: de copii, părinți, invalizi, pensionari”

Următorul articol

Teleormanul pierde și amintirea valorilor lui: ultimele manuscrise ale lui Zaharia Stancu au fost înstrăinate

Cele mai recente articole de Din culisele politice