Rămânem liberi în Teleorman!

în Cultură/Diverse

Carmen Dumitrescu

seratele libere (2)Atunci când am luat decizia de a scrie liber, ne-am asumat și dorința de a promova cultura județeană și valorile ei autentice. Pentru că, spre deosebire de cei care au obiceiul de a vedea numai partea goală a paharului, noi ne-am propus să identificăm oamenii valoroși și lucrurile frumoase din jurul nostru. Astfel că pe cât de mult ne place să criticăm răul din politică, pe atât de tare ne încântă să vedem în imediata noastră apropiere oameni care se dedică poeziei, prozei, artelor plastice, cântecului și dansului… De aceea am considerat adecvat ca la fiecare 10 ediții ale ziarului Liber în Teleorman să organizăm o Serată Liberă.

Ce sunt Seratele Libere?

Sunt niște evenimente cu profil cultural, organizate în mod liber și independent, menite să aducă alături oamenii de valoare ai acestui județ, dar și artiști care s-au făcut cunoscuți dincolo de limitele administrativ-teritoriale ale Teleormanului. Pentru că știm un lucru pe care mulți îl ignoră: dacă promovezi valorile, ele își vor recăpăta locul în ierarhia preocupărilor sociale. Și mai știm că oricât de bun ai fi în domeniul tău nu contează prea mult dacă nu beneficiezi de vizibilitate. De la prima ediție a ziarului nostru și până acum am făcut exact acest lucru: am promovat oameni valoroși și lucruri frumoase, de natură să reintegreze județul în peisajul cultural și turistic național. Pentru că oamenii de aici par a nu ști sau a nu fi interesați de faptul că și în Teleorman sunt monumente, oameni și manifestări ale spiritului ieșite din comun.

10 ediții de libertate asumată au fost marcate în cadrul primei “Serate Libere”

În cursul zilei de sâmbătă, 30 august, la sediul “Catalactica” din Alexandria a avut loc prima Serată Liberă, marcând primele 10 ediții ale ziarului nostru. Evenimentul, construit după tiparul unui cenaclu, i-a adus alături pe interpreții Octavian Broșteanu, Ion Popa și Nicușor Lina, poetul și prozatorul Florea Butan și pe copiii trupei de dansuri “Mugurași de Teleorman” ai Asociației “Liviu Vasilică”.  Fiecare dintre aceștia au dat dovadă de implicare, de talent și de pasiune, aceste lecții servindu-ne nouă, tuturor, în demersul de a fi oameni mai buni. Poetul și prozatorul Florea Burtan a vorbit despre Liber în Teleorman ca despre o publicație ce se distinge în raport cu toate celelalte de pe piața media județeană și a mărturisit că e solidar cu ideea unui ziar cu adevărat independent în Teleorman. Florea Burtan a impresionat invitații, recitând o serie de poezii și demonstrând că oamenii creativi sunt, în esența lor, liberi și onești.

Octavian Broșteanu a fost, din nou, alături de ziarul Liber în Teleorman, reușind ca prin vocea lui caldă și timbrul deosebit să emoționeze pe toți cei prezenți. Dar cu adevărat emoționant a fost momentul în care artistul Ion Popa a luat decizia de a cânta împreună cu Octavian în cadrul evenimentului, știind faptul că tânărul și foarte talentatul interpret își dorea acest lucru. Și așa cum face de fiecare dată, Ion Popa a generat o atmosferă specială, discutând cu publicul și interpretând unele dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul său. O adevărată surpriză a fost Nicușor Lina, care deși a mărturisit că n-a mai cântat unui public de ani buni, a luat decizia de a fi alături de noi și a făcut dovada unui talent extraordinar, despre care vom mai scrie cu siguranță. Și pentru că ne-am dorit să nu uităm de tradițiile Teleormanului i-am invitat la prima Serată Liberă și pe copiii frumoși și talentați ai trupei de dansuri “Mugurași de Teleorman”, instruiți de fiica marelui Liviu Vasilică, Livia, care au reușit să-și pună în valoare abilitățile, ca niște adevărați profesioniști, indiferenți la spațiul mic pe care sala l-a pus la dispoziția lor și la temperatura foarte ridicată de afară.

Așa cum era de așteptat, la eveniment nu au participat prea mulți oficiali din sfera puterii politice județene, aceștia considerând probabil că vor demonstra ceva prin absență. Și e adevărat că și-au atins scopul, pentru că au demonstrat că libertatea de exprimare e deranjantă. Cei care au luat, însă, decizia de a fi alături de noi într-o sâmbătă, în care orașul vuia de evenimente legate de zilele lui, au pus umărul la consolidarea credinței noastre că mai există oameni liberi în Teleorman. Și că în libertate stă adevărata putere. Așa că rămânem liberi în Teleorman și rămânem alături de voi, fie că vă place sau nu!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

6 Comments

    • Daca cei de la PSD au interzis la evenimentele noastre… eh… ce putem face noi? Just for the record, am invitat pe toata lumea politica la eveniment. Numai cei din fotografie au venit. Si bine au facut! Caci avem mai mare apreciere pentru ei decat pentru pesedistii care ne dau in judecata, fara motiv si… de frica… Atitudinea e usor de inteles, dar poate fi interpretata si aiurea, caci… traim in Teleorman si de aia nu avem treaba in viata. :))))

  1. E, n-am zis (chiar) că au fost șterse intenționat.. E… doar… sentimentul de liber în Teleorman care e invers proporțional cu paranoia [(din Teleorman) uneori]. Iar când siteul n-a fost funcțional în weekendul ăla, am zis „clar, e vreun atac, ceva.” 😀 pfew

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*