Puteam fi mândră că sunt teleormăneancă, dar mi-e o rușine de mor!

în O poziție în Teleorman

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanMândria de a fi teleormănean nu există. Adică, nu cred că poate exista, câtă vreme nu ai cu ce să te mândrești. Eu, personal, nu pot spune că sunt mândră de originea mea, pentru ca nu eu am ales-o… pe mine, mai repede, mă deranjează că alții sunt teleormăneni. E frustrant să-i văd în preajma mea pe cei care nu pun în valoare cultura, obiceiurile, pe cei care au contribuit ca județul să fie primul de la coadă în tot, pe ăia care îi țin pe oamenii amărâți săraci și analfabeți, pe cei care îi pun în funcții pe nepregătiți, furăcioși ori marionete.

În lume, despre Teleorman se glumește. Teleorman este laitmotivul multor bancuri, de ce să nu recunoaștem, unele foarte bune. Da, Teleorman este cel mai amărât județ din toată România. Peste jumătate din populaţie merge la WC în fundul curții, iar numărul asistaţilor social crește odată cu trecerea zilelor. Locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă… ioc. Salariile… de rahat turcesc nu ajung. PSD e-n floare dintotdeauna, fiindcă oamenii sunt săraci, manipulalibili și iubesc la nebunie pomenile. Asta mă face pe mine să-mi doresc să mă fi născut într-un loc mai fericit din punct de vedere politic. Sau, măcar, condus de persoane cărora le place să-și facă plinul, dar să lase și ceva palpabil în urma lor, așa cum au ajuns mulți să perceapă normalitatea. În Teleormanul meu sunt oameni simpli, de la țară, care nu au apucat în viața lor nici măcar să vadă Bucureștiul. Ei nu au pretenții. Ei nu trag de mână pe niciun conducător să le facă un drum sau să le pună apă curentă în case. Ei își duc viața în sărăcia obișnuită pentru că nu au nici măcar posibilitatea să vadă la televizor cum este lumea normală.

Aud, deseori, că sunt pro Opoziție sau că am ceva cu pesediștii. Eu sunt, de fapt, anti prostie, anti corupție, anti nepotisme, anti neimplicare. Anti orice nu reprezintă valorile morale și sociale ale unei civilizații aflată cât de cât în dezvoltare. Dacă toate astea poartă în spate ani întregi de conducere PSD, nu este vina mea. Este vina celor care au avut puterea în mâini și au folosit-o doar pentru ei, nu pentru oameni. Nu am fost multă vreme de acord cu cei care vorbesc urât despre județele din care provin, fiindcă atunci când discuți în termeni răi despre locul în care trăiești, nu te pui deloc într-o lumină bună. Însă, nu te poți preface la infinit că soarele strălucește, atunci când ploaia torențială nu se mai oprește. Mergând pe acest principiu, nici eu nu îmi pot modifica percepția, spunând lumii, străine de realitatea din teren, că o urbe din Teleorman este asemănătoare Sibiului. Și când mă gândesc că puteam fi mândră că sunt teleormăneancă, dar mi-e o rușine de mor…

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*