Punct țintit, punct lovit pentru Teldrum: o licitație cu un singur participant a direcționat 7.113.700 lei în conturile firmei

în Actualitatea politică/Din culisele politice

Carmen Dumitrescu

Teldrum nu se joacă! Când compania cea mai profitabilă din Teleorman vrea să bifeze un contract merge la sigur. Sau, cel puțin, așa obișnuia să procedeze pe vremea când Dragnea nu era încă un politician relevant la nivel național și putea încheia în văzul lumii înțelegeri cu administrațiile locale… pe banii noștri. Povestea reabilitării sistemului rutier și amenajării variantei ocolitoare pe DN6 (E70) a băgat în pușculița Teldrum nici mai mult, nici mai puțin de 7 milioane de lei. Cum? Prin simpla participare la o licitație cu un singur ofertant.

Practic, dacă ne uităm în Sistemul Electronic de Achiziții Publice pe felul în care obișnuiau să se țină licitațiile în Teleorman, ne cam speriem de modul în care banii erau direcționați la țintă, fără niciun fel de probleme. Practic, la licitația organizată de orașul Alexandria pentru amenjarea variantei ocolitoare nimeni altcineva nu și-a mai manifestat intenția de a câștiga contractul, care nu era unul demn de trecut cu vederea, la mijloc fiind vorba de peste 7 milioane de lei. În ciuda acestui fapt, la licitația din 2011, singura companie care și-a manifestat interesul de a câștiga niște bani a fost Teldrum, așa că s-a mers pe anunțul de participare simplificat și pe o singură ofertă, estimată la 7.113.400 lei.


Teldrum este specializat în realizarea de centuri ocolitoare. Pentru că alt contract obţinut de Tel Drum a fost pentru centura ocolitoare a Craiovei, în 2013 când primar acolo era Olguţa Vasilescu. În schimbul sumei de 8,9 milioane de euro, Tel Drum trebuia să construiască 6,2 kilometri. Și acolo lucrarea a întârziat vreo doi ani, dar interesant e că în cazul acelui contract reprezentanţii Uniunii Europene au semnalat autorităţilor române că Teldrum ar fi beneficiat incorect de plăţi în cuantum de 5% din valoarea înţelegerii, adică de o sumă de 450.000 de euro.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*