PSD, câștigător absolut al alegerilor în Teleorman. PNL își linge rănile în tăcere

în Actualitatea politică

dragnea-nCarmen Dumitrescu

Unii ar spune, pe bună dreptate, că la așa campanie, așa rezultate! Evident, degetul trebuie îndreptat în direcția PNL. De ce? Lucrurile sunt simple. Fuziunea dintre PNL și vechiul PDL părea a fi inițial o idee bună. Dar asta ar fi presupus ca cele două foste partide să fi avut lideri în stare să vadă dincolo de propriile lor orgolii. Practic, din clipa în care fuziunea s-a făcut, au apărut mai multe bisericuțe în interiorul noului partid, care n-au făcut altceva decât să se saboteze reciproc. Niciunul dintre oamenii importanți ai celor două partide vechi n-au înțeles că secretul puterii e unitatea. Așa că Bitanu’ și-a făcut grupul lui de liberali, care i-au vânat lui Pîrvulescu fiecare eroare, pentru a o transmite în scris la București, în timp ce Pîrvulescu și-a supraestimat forța și s-a înconjurat de relativ puțini oameni care să-i susțină demersurile. În felul acesta, puterea noului PNL, estimată inițial la vreo 35 de procente în Teleorman s-a diluat văzând cu ochii. De la o lună la alta, conflictul din PNL era cu atât mai vizibil, cu cât cei care se opuneau lui Pîrvulescu făceau tot posibilul să-l îngroape pe noul lider, uitând că de fapt și ei aveau de pierdut. Căci azi, chiar dacă Pîrvulescu pleacă din fruntea PNL, nu mai e nicio mândrie pentru nimeni să ia frâiele unui partid cotat de electorat la 19 puncte procentuale.

În timp ce PNL-ul era ocupat cu auto-sabotajul, în PSD domnea liniștea. Cel puțin pentru public. Nu de alta, dar noi am aflat că în campanie, un fost senator și un fost deputat PSD s-au luat efectiv la pumni în sediul partidului. Dar, spre deosebire de PNL, care nu știe să-și spele rufele murdare în sediu, PSD-ul afișează puterea. Și puterea înseamnă liniște. Era inevitabil ca PSD în Teleorman să nu obțină cel puțin 60 de procente, din simplul motiv că PSD inspiră credibilitate și stabilitate. Iar oamenii au nevoie de tătuci și de liniște. Din păcate, și în PSD s-a făcut exces de zel. S-a pus la colț presa prea critică, s-a umplut Facebook-ul de conturi neasumate, care au amenințat și înjurat jurnaliști și oameni cu bun simț, care mai remarcau excesele partizane, s-au pus la cale aranjamente și trădări. Dar în dulcele stil pesedist, nimeni nu mai recunoaște toate aceste lucruri. Memoria răului s-a șters. Începe să curgă laptele și mierea, așa că fiți pe fază!

USR nu s-a descurcat la nivel județean foarte bine, dar în condițiile în care n-a beneficiat nici de bani, nici de expertiză, putem spune că organizația condusă de Nicușor Lină chiar a demonstrat ceva: tenacitate. De unde și scorul bun obținut pe Alexandria, unde ALDE a fost depășit la Senat de USR. Și asta nu e puțin lucru pentru un început atât de greu.

ALDE a dat puternic din coate, pentru că și-a dorit mult să câștige. Se pare că doar visul lui Ică Calotă Florică se va îndeplini, căci se aude că redistribuirea îi va aduce un fotoliu de deputat. Și aici din nou se vede că viața e nedreaptă, în contextul în care Samuel Calotă a investit enorm în campania de la Senat, scorul lui fiind parcă mai mic decât anticipasem noi. Eroarea ALDE a fost, însă, alta: în loc să-și vadă de campanie cu propriile resurse umane, Ică a tot încercat să aducă în partid liberali nemulțumiți de Pîrvulescu, fără să se gândească la faptul că nici electoratul nu e prea mulțumit de ei. Căci să te aliezi cu Militaru sau cu Edi Oprea și să te lauzi cu asta în comunicate de presă e cel puțin o dovadă de naivitate.

În esență, în Teleorman, lupta PNL s-a purtat cu ALDE, nu cu PSD. Și aceasta pare să fi fost strategia PSD pentru a deveni câștigător absolut al alegerilor. Nu vă spunem noi nici cum va fi viața de acum înainte în județ, nici cât va crește aroganța pesediștilor care oricum furau banii publici cu nonșalanță, nici cât de mult vă va fi afectată libertatea de exprimare și asociere. Nu vă mai spunem nimic! Păstrăm suspansul și vă lăsăm să aflați singuri!

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Scorul era previzibil ,de aceeaa nici nu am fost la vot.Singurul om care a invins singur aceasta armata de diavoli a fost BASESCU.dar pacat ca a innebunit la batranete cu parasutaa de udrea.Altfel nu .cu Prvulescu ,Calista Si Gorghiu care nu au scos nici o aluzie despre furaciunile lui Dragnea. si despre 4 ani de guvernare Ponta pana mai ieri. Cu pisica la vanatoare de iepuri.

  2. PNL nu s-a luptat cu PSD-ul, ci cu ALDE si mai ales cu ei insisi. Sper sa se linisteasca apele si sa isi faca fiecare datoria de acum incolo. Sper sa nu ne dezamageasca alesii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*