Carmen Dumitrescu
Scânteia protestului la Alexandria s-a reaprins, după ce tânărul Daniel Vochiță a scris pe o rețea de socializare că își dorește să protesteze astăzi în fața Casei de Cultură din Alexandria, în urma unei amenințări venite chiar de la o rudă a președintelui Consiliului Județean, Dănuț Cristescu. Protestul lui Daniel era, de fapt, un protest la adresa abuzurilor exercitate în Teleorman împotriva libertății de exprimare a oamenilor.

Mai multă lume a fost impresionată de postarea tânărului și de gestul lui curajos, însă numai 10 persoane s-au alăturat lui în această seară, pe platoul din fața Casei de Cultură din Alexandria. Frica e în continuare principalul motiv pentru care oamenii nu participă la proteste și, pe bună dreptate, în condițiile în care angajați ai Primăriei Alexandria au stat și au supervizat desfășurarea protestului, fotografiind participanții.

Daniel Vochiță a declarat că motivul lui de a protesta este unul extrem de serios: „Am un motiv personal. Acum o săptămână am fost amenințat de o rudă a președintelui Consiliului Județean din Teleorman, pentru că mi-am exprimat părerea cu privire la o apariție publică a domnului președinte al Consiliului. Am comentat că mi s-a părut amuzant, am folosit cuvinte amuzante, dar nu am spus ceva personal acestui om. Amenințarea a fost la modul că o să vină după mine la locul de muncă. Frate, trăim într-o țară democratică, avem dreptul să ne exprimăm liber, să ne spunem părerea, fără să ni se îngrădească acest drept. Iar justiția trebuie să rămână independentă.”

Un alt protestatar ne-a povestit un episod halucinant, care l-a și determinat să fie prezent la acest protest: „Un coleg, un prieten a fost amenințat că își pierde locul de muncă și a doua zi dat afară de la serviciu dacă nu se înscrie în partidul lor: în PSD sau ALDE. Ce era să facă omul, avea familie. S-a dus să își caute alt loc de muncă, n-a găsit în tot orașul. Automat, s-a înscris în ALDE. A doua zi a fost angajat din nou. Asta se știe, oamenii nu ies în stradă, că își pierd locul de muncă. Și asta știe majoritatea orașului. Ar ieși mai mulți, dar nu ies de frică. Piața e a PSD, magazinele sunt ale PSD, totul e al PSD.”
La protest a fost prezent și un tânăr din Alexandria, forțat de condițiile economice proaste din orașul natal să se mute la București. El își amintește cum primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, îl sfătuia să nu plece din Alexandria, fără să ofere în schimb nimic tinerilor cu educație: „Prin 2008, la o premiere de olimpici mi s-a spus de către Victor Drăgușin că s-ar bucura foarte mult să ne întoarcem în Alexandria că suntem copii inteligenți. Și eram pe scena din fața Casei de Cultură, tot aici și eu mă întrebam unde să mă întorc, la ce? Și cumva speram că se va schimba ceva, dar vedem că e din ce în ce mai rău. Numai că oamenii încep să prindă curaj și simt asta. Am rămas în București, dar mă întorc des aici, pentru că mă leagă multe de locul acesta.”

Timp de două ore, oamenii și-au povestit unii altora nemulțumirile și și-au promis că vor insista în a-și exprima punctul de vedere, pentru că nu este normal ca județul Teleorman să pară a fi doar județul lui Dragnea. El este județul lui Noica, lui Preda, lui Galaction, lui Stancu și, de ce nu, este județul acestor oameni care își asumă riscuri uriașe pentru dreptul lor la libera exprimare.
Ultimele proteste importante din Teleorman s-au desfășurat în anul 2017, cu prilejul Ordonanței 13. De atunci, în reședința județului Teleorman a fost liniște. Până astăzi, când Alexandria pare să se fi trezit din nou…