Protestul anunțat pentru ora 18.00 în fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Alexandria a avut loc. Evident, nu s-a putut vorbi despre vreo mobilizare de zile mari, numărul protestatarilor ridicându-se, în total, la 25 de persoane. Chiar dacă protestatarii au fost atât de pașnici, încât nu au scandat nimic, forțele de ordine au fost prezente, pentru a urmări manifestația și pentru a fotografia (???) participanții. Deși nimeni nu are nimic de ascuns, faptul că și persoanele din aparatul de stat au făcut fotografii participanților la protestul pașnic ne pune oarecum pe gânduri. Timp de o oră și jumătate, protestarii au rămas în fața Casei de Cultură, cei care n-au avut răbdare sau rezistență la frig fiind înlocuiți cu alții.
Am văzut acolo oameni de toate vârstele, cu toții preocupați de problema politizării justiției, dar și de faptul că Liviu Dragnea, plecat din Teleorman, trebuie să înțeleagă faptul că nu mai e susținut nici la el acasă. Interesant e faptul că, deși protestatarii au fost foarte puțini, cei mai mulți dintre ei păreau convinși de crezul care i-a dus la locul protestului, așa că fiecare știa motivul pentru care venise. Și vom cita doar câteva opinii, pe care le considerăm relevante. Doamna Maria Bacica ne-a spus că motivul pentru care vine mereu să protesteze e revolta: „Am fost mereu la proteste și vreau să vin mereu, deși sper să se termine cu bine pentru noi și pentru toți. Am venit ca să fie bine în țara asta, pentru că de luni de zile, guvernanții sunt preocupați doar să facă legi pentru ei. Ne mint și au mințit continuu… Oamenilor din Alexandria le e frică să vină aici, au posturi plătite prin primărie și consiliu, sunt la mâna lui Dragnea și a lui Drăgușin și de asta nu ies. Și probabil sunt și lași. Dacă lor le e bine, ce îi interesează că le suferă copiii…? Și mă mai deranjează când îi aud că spun că toți sunt la fel. Cum să fie toți la fel, când nu e nimeni ca Dragnea?”
Alina, pe de altă parte, este o persoană tânără, care nu vede perspective în Teleorman și se pregătește să plece de aici. Cu toate astea, ea a ieșit să protesteze, pentru că are un crez: acela că România merită o soartă mai bună: „Văd că suntem puțini cei care am avut curaj să venim la protest, pentru că mulți au ceva de pierdut. Eu nu am nimic de pierdut, nu sunt în niciun partid, nu am un loc de muncă, așa că nu risc să pierd nimic. Așa că m-am gândit că noi, cei care nu avem multe de pierdut, putem striga în locul celor care au de pierdut. Mulți zic că Teleormanul îl susține pe Dragnea. Nu e adevărat! Eu am mulți prieteni și nici ei nu sunt mulțumiți. Teleormanul este manipulat și ținut sub teroare. Ar trebui să înțelegem Teleormanul și să-l susținem, pentru că toți înțelegem comunismul.”
Se pare că ideea Alinei a fost înțeleasă, pentru că în seara aceasta, protestul de la Teleorman a fost încununat de câteva surprize. Pe de o parte, trei tineri de la București au venit la Alexandria să-i susțină pe protestatari. Ei au adus cu ei pancarte, brățări și insigne #rezist, au stat de vorbă cu oamenii de aici și s-au bucurat să-i vadă pe puținii curajoși ai Teleormanului cum se luptă cu morile de vânt: „L-am auzit pe Lucian Mândruță că vine în Teleorman. Ne-am gândit că e aproape și ne-am suit în mașină și am ajuns aici. Aveam la noi pancartele vechi. Știam exact câți oameni vor fi aici la protest, așa că asta nu m-a suprins. Dar eu cred că e bine că sunt și atâția câți sunt. Exemplul lor e mai important decât oricare altul din țară.”
Și da, Lucian Mândruță a fost vedeta protestului de la Alexandria. A făcut live-uri pe Facebook cu protestarii, a discutat cu ei și, la final, ne-a mărturisit că pleacă din Teleorman plin de speranță: „Eu sunt din Argeș și înțeleg frica oamenilor de aici. Dar știu că se poate să și scapi de PSD. Nu zic că e obligatoriu să scapi de PSD, dar cred că e important să scăpăm de frică, de sentimentul că oamenii sunt neputincioși în fața statului și cred că trebuie să scăpăm și de timiditate, chiar dacă știu că nu spui într-un oraș mic ce crezi ca într-un oraș mare. Eu am venit să îi văd pe oamenii ăștia, pentru că am aflat că aici va fi cel mai mic miting din România. Și am zis că vreau să mă duc la mitingul cel mai mic, pentru că și eu sunt cel mai mic jurnalist din România și am vrut să relatez de acolo unde sunt cei mai curajoși. E primul miting din viața mea la care am vorbit cu toată lumea! Plec din Alexandria foarte optimist! Sper că seamănă și ceilalți cu ei și doar n-au avut curaj să iasă. Aici sunt oameni de bună calitate. Știi ce mi s-a întâmplat aici de când am venit? N-a vorbit niciunul cu „decât”. Deci toți știu limba română! Așa că nu de la teleormăneni a învățat domnul Dragnea să vorbească!”
Protestul s-a stins în jurul orei 20.00. Participanții au plecat acasă mai plini de speranță decât în alte dăți… Poate și pentru că a fost primul protest la care nu s-au mai simțit singuri…